Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο για τον νέο δήμαρχο Σουλίου: Ο καλός δήμαρχος για την μικρή μας πόλη

Ο ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ

Του Ηλία Φωτίου

Μπορεί η νέα Δημοτική αρχή να επέλεξε το Σούλι στα πηγάδια ως τόπο ορκωμοσίας, αλλά αυτό από μόνο του μπορεί να υποδηλώνει άλλη οπτική γωνία σε επίπεδο συμβολισμού, ωστόσο δεν προεξοφλεί  την εμπέδωση και την διαπίστωση στους δημότες πως ”άλλοι παππάδες ήρθανε και άλλα χαρτιά κρατάνε”. Και σίγουρα δεν προεξοφλεί και δεν εγγυάται  από μονος του ο συμβολισμός  πως θα έχουμε έναν καλύτερο Δήμαρχο. Απο την στιγμή που οι συνδημότες μας, για λόγους που αυτοί έκριναν δεν έδωσαν δεύτερη θητεία στην τωρινή Δημοτική αρχή, είναι φανερό πως επεδίωξαν την αλλαγή για κάτι άμεσα καλύτερο. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πίστωση χρόνου δεν δίνεται.

Έτσι ο νέος Δήμαρχος καλείται σε συνθήκες απειρίας, δικιά του και συμβούλων, να δώσει σε γρήγορο χρόνο τα διαπιστευτήρια του. Είναι εφικτό αυτό; Είναι αν προτάξει τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, να φρεσκοβαφτούν οι λωρίδες σήμανσης των δρόμων, να αλλαχτούν οι ξεθωριασμένες πινακίδες, να φωτιστούν σκοτεινά σημεία, να κουρευτούν και να φροντιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι, και να είναι πιο καθαροί οι κάδοι σκουπιδιών. Δείχνει αυτονόητο και εύκολο, αλλά είναι σπουδαίο για τον πολίτη. Εδώ καίριο ρόλο θα παίξει η επιλογή των αντιδημάρχων, που ελπίζουμε να έχει γίνει με βάση τις ικανότητές τους και την θέληση για προσφορά, και να μην είναι προϊόν συναλλαγών και συμφωνιών.

Δεύτερος χώρος που οι πολίτες έρχονται σε επαφή και κρίνουν αυστηρά είναι οι υπηρεσίες του Δήμου και το προσωπικό που τις στελεχώνει. Τα ζητούμενα και οι προτεραιότητες αλλάζουν μέσα στον χρόνο. . Η ταχύτητα και η προσαρμοστικότητα είναι τα πιο σημαντικά προτερήματα της εποχής. .Για αυτό  οι δήμοι πρέπει να απαιτούν αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των υπηρεσιακών δομών και των αρμοδιοτήτων του προσωπικού. Η μέτρηση της αποδοτικότητας πρέπει να είναι συνεχής. Αυτό βέβαια, όσο αυτονόητο φαίνεται, τόσο δύσκολο είναι. Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο που ο καλός Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει αυτές ακριβώς τις ηγετικές ικανότητες  για να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους εν τέλει την επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή. Τα ίδια ισχύουν και για τους στενούς συνεργάτες που θα επιλέξει. Αν ρωτήσει, θα έχει πολλά να διδαχθεί απο τους προκατόχους του Γ. Καραγιάννη και Σ. Μπραΐμη.

Στην συνέχεια η νέα Δημοτική αρχή είναι αναπόφευκτο να έρθει σε επαφή με ”εκπαιδευμένους” συνδημότες που θέτουν θέματα ιδιωτικών ζητημάτων, και να απαιτούν άμεση και κατά εξαίρεση εξυπηρέτηση. ”Αλλά ο καλός Δήμαρχος δεν είναι ο καλοθελητής των χιλιάδων ατομικών και ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά  αυτός που στο τέλος θα συνθέσει θα εκφράσει και θα προωθήσει το συλλογικό συμφέρον.  Η τοπική πολιτική δεν είναι το άθροισμα της εκπλήρωσης μεμονωμένων συμφερόντων, αλλά η συνισταμένη της ευρύτερης κοινωνικής ευημερίας. Με αυτήν την έννοια, οφείλουν ενίοτε να «σπάνε αυγά» απέναντι στις χρόνιες παθογένειες που διαδραματίζονται στις τοπικές κοινωνίες.  Ο καλός Δήμαρχος είναι πάντα  φιλικός  και σε επαφή με την τοπική κοινωνία, αλλά δεν έχει την πόρτα ανοιχτή στο Δημαρχείο όλο το 24ωρο”. Επισκέπτεται τα χωριά, τους χώρους εργασίας, τα σημεία τριβής, αλλά αφήνει και προωθεί τους υπεύθυνους συνεργάτες του για την επίλυση των ζητημάτων. Εμπιστεύεται τα άτομα που επέλεξε για να διοικήσει.

Ο καλός Δήμαρχος αντιλαμβάνεται πως τα μεγάλα έργα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά συνήθως δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του. ”Μπορεί όμως να επιλέξει επιστημονικούς συνεργάτες, όχι μεταξύ συγγενών και φίλων, που θα συμβάλουν  με τη μελετητική ετοιμότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και θα υποδείξουν τρόπους εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι πάντα το μεγάλο ζητούμενο. Βασική του επιδίωξη πρέπει να είναι   να εισάγει η Δημοτική αρχή καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την τεχνολογία, τον τουρισμό, την καθαριότητα, την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.”  Να διαχειρίζεται στοχευμένα τους πόρους του Δήμου και να ανακαλύπτει πηγές χρηματοδότησης καινοτόμων σχεδίων και έργων που θα αυξήσει την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο τόπος μας είναι μικρός, όμορφος, και με καλές προοπτικές. Είναι χρέος λοιπόν του καινούργιου Δημάρχου Α. Ντάνη   να εμπνεύσει τους συνεργάτες του και τους πολίτες και να τους πείσει για το τι πρέπει να γίνει και γιατί, αφού πρώτα λάβει υπόψη του, με ανοικτές διαδικασίες, τους προβληματισμούς, τις απόψεις, και τις ανάγκες τους. Ας γίνει  η μικρή μας πόλη  σημείο αναφοράς, ένας ελκυστικός προορισμός για ντόπιους και ξένους. Όλοι το θέλουμε.