[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και αλήθειες: Νεπάλ

Μύθοι και αλήθειες: Νεπάλ

Χώρα της νοτιοκεντρικής Ασίας. Βόρεια συνορεύει με τη λαϊκή δημοκρατίας της Κίνας (Θιβέτ), ανατολικά με το ομόσπονδο ινδικό κράτος του Σικίμ και δυτικά και νότια με την Ινδία. Έχει έκταση 141,415 τ.χλμ και πληθυσμό 1891sel 24 f26000 κατοίκους. Πρωτεύουσα του Νεπάλ  είναι το Κατμαντού και επίσημη γλώσσα η Νεπαλική. Κυρίαρχες θρησκείες είναι ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός.

Ο πληθυσμός του Νεπάλ απαρτίζεται από διάφορες εθνικές ομάδες αποτέλεσμα της επιμιξίας των μογγολικής καταγωγής κατοίκων με τους Ινδούς. Κύριες φυλετικές ομάδες είναι οι Μογγολοθιβετιανοί που κατοικούν στα ορεινά πάνω από 1500 μέτρα υψόμετρο και οι Ινδικής καταγωγής Νεπαλέζοι που κατοικούν κάτω από τα 1500 μ.

Επίσης οι ομάδες Τάρους του Νεβάρ, του Ταράι και του Παχάρι οι οποίες περιλαμβάνονται στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και αποτελούσαν τους βασιλικούς οίκους.

Το πολίτευμα του είναι συνταγματική μοναρχία όπου την εξουσία ασκεί ο βασιλιάς με την κυβέρνηση που ο ίδιος διορίζει. Τα σπουδαιότερα βουνά της περιοχής είναι τα Μεγάλα Ιμαλάια με την ψηλότερη κορυφή τους το Έβερεστ που βρίσκεται μεταξύ Κίνας και Νεπάλ. Από τους ποταμούς γνωστοί είναι ο Καρνάλι και ο Κοστ. Το κλίμα του Νεπάλ ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο. Το καλοκαίρι επικρατεί υψηλή θερμοκρασία στις νότιες και κεντρικές περιοχές ενώ στις βόρειες και ορεινές οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Αντίστοιχα ο χειμώνας είναι ήπιος στις πεδινές και δριμύς στις ορεινές περιοχές. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, τη δασοπονία και την κτηνοτροφία. Τα sel 24 f1σπουδαιότερα προϊόντα είναι το ρύζι, το καλαμπόκι και το στάρι. Εκτρέφονται πρόβατα, γίδια, βοοειδή γιακ κ.α.

Η βιομηχανία τους αποτελείται από γυαλί, είδη αγγειοπλαστικής, χαρτί, χημικά προϊόντα και τσιμέντο.

Από τον 4ο αι. έως 18ο αι. το Νεπάλ βρισκόταν κάτω από Ινδική κατοχή. Το 1769 ιδρύθηκε το σημερινό κράτος του Νεπάλ με πρώτο βασιλιά τον Πρίτβι Ναραγιάν Σαν του οποίου η δυναστεία βασιλεύει μέχρι σήμερα. Το 1815   αποτέλεσε μέρος της Αγγλοϊνδικής αυτοκρατορίας. Το 1951 η χώρα αποκτά σύνταγμα.

Οι κάτοικοι του Νεπάλ ασχολήθηκαν πολύ με το ξύλο τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην γλυπτική. Πέτρινες κατασκευές εμφανίζονται τον 19ο αιώνα. Τα ανάκτορα είναι μεγάλα συγκροτήματα με πολλές αυλές και ναούς γύρω τους.

Η ζωγραφική στηρίζεται κυρίως στις τοιχογραφίες βουδιστικού θιβετιανού τύπου.

Βελλιανίτης

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.