[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και αλήθειες: Ημερομηνίες και γεγονότα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ημερομηνίες και γεγονότα…

30000-10000πΧ

Αυλοί φτιαγμένοι από οστά και σπηλαιογραφίες οι οποίες έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία συνηγορούν στην ύπαρξη μουσικής από την εποχή του λίθου.

600πΧ

Φοίνικες ναύτες κάνουν το γύρο της Αφρικής υπό τις εντολές του δεύτερου Φαραώ της Αιγύπτου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί το ταξίδι τους.

550πΧ

Ηράκλειτος ο Εφέσιος. Η εκπύρωσις σύμφωνα με τον Ηράκλειτο ήταν η φυσική κατάληξη του κόσμου αφού τα πάντα προέρχονταν κατά την άποψη του από το πυρ: “Εκ πυρός τα πάντα συνεστάναι και εις τούτο αναλύεσθαι”

580πΧ

Εϊναι γνωστό πως ο Πυθαγόρας δεν ήταν λάτρης μόνο των μαθηματικών , τον ενδιέφερε ιδιαίτερα και η μουσική. Επιδιώκοντας να ερμηνεύσει την αρμονία των σφαιρών (κάτι σαν αρχαία ελληνική θεωρία των πάντων) πειραματίστηκε με παλλόμενες χορδές σαν αυτές της κιθάρας και ανακάλυψε μαθηματικές σχέσεις ανάμεσα στους φθόγγους της μουσικής κλίμακας. Επίσης είναι ο πρώτος ο οποίος ονόμασε τις χορδές με γράμματα και θεωρείται ο πρόδρομος της σύγχρονης μουσικής θεωρίας.

325πΧ

Ο Νέαρχος, ναύαρχος του Μ. Αλεξάνδρου, αναφέρει ότι τα ινδικά καλάμια βγάζουν μέλι παρόλο που δεν υπάρχουν μέλισσες. Είναι η πρώτη αναφορά στο ζαχαροκάλαμο.

320πΧ

Πτολεμαϊκή επιγραφή περιγράφει ξύλινους πασσάλους επενδυμένους με χαλκό για να τραβούν τους κεραυνούς από τον ουρανό.

110πΧ

Οι Ρωμαίοι καλλιεργούν στρείδια – είναι η πρώτη γνωστή προσπάθεια καλλιέργειας θαλασσινών στη δύση.

32μΧ

Ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος περιγράφει τραγούδια με τα οποία οι γερμανικές φυλές υμνούσαν τους θεούς τους και το μυθικό τους παρελθόν και κατέγραφαν την ιστορία τους.

524μΧ

Ο Βοήθιος, λόγιος Ρωμαίος, φιλόσοφος και μεταφραστής εκτελείται. Η πραγματεία του De instetutione Musica θα καθιερωθεί ως αναγνωστικό του μεσαίωνα

590μΧ-604μΧ

Τον παπικό θρόνο ανέλαβε ο πάπας Γρηγόριος ο οποίος πρόσθεσε μερικές μελωδίες και ίδρυσε μουσικές σχολές στα πλαίσια της Ρωμαϊκής Εκκλησίας μένοντας στην ιστορία ως ο θεμελιωτής του γρηγοριανού μέλους. Το θέμα είναι ότι αυτό που εμείς σήμερα αποκαλούμε γρηγοριανό μέλος ίσως να μη σχετίζεται και τόσο με τον πάπα Γρηγόριο – πιθανότατα χρονολογείται από το 800 μΧ και είναι φράγκικης προέλευσης. Ακόμα και οι μουσικολόγοι κάνουν λάθη.

624 μΧ

Γράφεται το τρίτο μέρος του Κορανίου. Παρόλο που προορίζονταν για απαγγελία επηρεάζει και το γραπτό λόγο και σηματοδοτεί την απαρχή της αραβικής λογοτεχνίας.

644μΧ

Μια νέα θρησκεία το Τοκογιονομούσι εμφανίζεται στην Ιαπωνία. Οι πιστοί λατρεύουν ένα τεράστιο σκουλήκι, μεθούν, χορεύουν στους δρόμους και χαρίζουν όλα τα χρήματα τους.

750μΧ
Η πρωτεύουσα των Αράβων μεταφέρεται στην Βαγδάτη. Εκεί η μουσική χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Ένας περιζήτητος τραγουδιστής πληρώνεται με 10000 ασημένια νομίσματα το μήνα.

1000μΧ

Χειροβομβίδες και βόμβες χρησιμοποιούνται στην Κίνα, τη χώρα που ανακαλύφθηκε το μπαρούτι

Κείμενα  Βελλιανίτης

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.