[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θανάση Καρανάνο για το βιβλίο «Η απαγωγή του επισκόπου»

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κουάρκ το μυθιστόρημα του Θανάση Καρανάνου «Η απαγωγή του Επισκόπου». Το periodikostep.gr με αφορμή αυτήν την έκδοση συνομίλησε με τον συγγραφέα.

·  Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Το έναυσμα για την συγγραφή του βιβλίου μου το έδωσε η ανάγνωση δύο βιβλίων. Το ένα είναι Η Ιστορία του Βασιλείου της Νίκαιας και το Δεσποτάτο της Ηπείρου, του Αντωνίου Μυλιαράκη και το άλλο η Χρονική Συγγραφή του Γεωργίου Ακροπολίτη, ενός αξιωματούχου του 13ου αι. που βρέθηκε στην αυλή του αυτοκράτορα της Νίκαιας. Διαβάζοντάς τα μόλις έφτασα στο σημείο που έγραφαν για το προικοσύμφωνο μου μπήκε η ιδέα της συγγραφής του μυθιστορήματος.

·  Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του;

Ο χρόνος. Με πήρε κοντά στα δύο χρόνια κι αυτό γιατί έπρεπε να συνδυαστούν  πολλά πρόσωπα με διαφορετικό ρόλο το καθένα. Φυσικά κατά την διάρκεια της συγγραφής επήλθαν και πολλές αλλαγές από την αρχική σκέψη ώσπου να πάρει την τελική του μορφή. Ένα σημείο μάλιστα με καθυστέρησε πάνω από δύο μήνες ώσπου να καταλήξω.

·  Οι χαρακτήρες σας βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα ή είναι εντελώς φανταστικοί;

Δύο είναι τα πραγματικά γεγονότα στο μυθιστόρημα. Το πρώτο είναι η παρουσία του εγγράφου. Το δεύτερο είναι πως ο βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο υπήρξε πράγματι. Όλοι οι άλλοι χαρακτήρες είναι φανταστικοί.

·  Πόσο σημαντική είναι η ιστορική ή κοινωνική έρευνα στη συγγραφή των βιβλίων σας;

Όταν πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα η ιστορική έρευνα είναι απαραίτητη γιατί η ιστορία δεν αλλοιώνεται ούτε και παραχαράσσεται. Όσο για την κοινωνική έρευνα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ερευνήσει κάποιος γιατί κάθε μυθιστόρημα πέρα από τα μηνύματα που μπορεί να στέλνει αντλεί έμπνευση και από κοινωνικές καταστάσεις είτε σύγχρονες είτε παλαιότερες. Όπως, επίσης, υποδεικνύει και εικόνες οι οποίες αλλάζουν και τις διαθέσεις μας.

·  Πώς θα περιγράφατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό;

Θα έλεγα ότι είναι ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα. Δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία ούτε κάτι πολύ βαθύ. Ξεκινά από μια «αταξία» ενός ιερωμένου που γίνεται αφορμή να ακολουθήσουν μια σειρά από γεγονότα που μας μεταφέρουν σε διάφορα σημεία και μας γνωρίζουν διάφορους ανθρώπους όπου ο καθένας έχει και κάποιο ρόλο. Στην ανάγνωσή του ο αναγνώστης θα βρεθεί μπροστά σε γεγονότα που συμβαίνουν και στην σημερινή κοινωνία και ίσως κάποια απ’ αυτά να συμβαίνουν στον περίγυρό του ή και στον ίδιο

·  Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο βαθύτερο μήνυμα ή προβληματισμός που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας;

Κάθε μυθιστόρημα εκπέμπει κάποια μηνύματα. Το δικό μου δεν θα έλεγα ότι προκαλεί κάποιον προβληματισμό. Προκαλεί όμως ένα βαθύτερο νόημα όσον αφορά την ιστορικότητα πάνω στην οποία στηρίζεται. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στον αναγνώστη να εμβαθύνει στην ιστορία της περιόδου εκείνης για να αντιληφθεί το κλίμα που επικρατούσε, τους ανθρώπους που διοικούσαν την κατακερματισμένη βυζαντινή αυτοκρατορία, πως επήλθε αυτός ο κατακερματισμός και τον σκοτεινό ρόλο των Λατίνων «πειρατών» της 4ης σταυροφορίας που επιτάχυνε την μετέπειτα πτώση του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς τούρκους.

·  Πώς αισθάνεστε όταν ένα βιβλίο σας φτάνει στα χέρια των αναγνωστών;

Αισθάνομαι πολύ ωραία που κατάφερα την ολοκλήρωσή του. Πιστεύω πως και ο αναγνώστης θα το ευχαριστηθεί.

·  Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όσο για τα σχέδιά μου δεν σχεδιάζω τίποτα. Όσο με κρατά ο Θεός υγιή θα συνεχίσω να γράφω.

·  Τι άλλο θα θέλατε να συμπληρώσετε;

Θα ήθελα να κλείσω την συνέντευξη μα μία αναφορά: Αφορά τον άνθρωπο στον οποίο έχω αφιερώσει το βιβλίο. Είναι συγγενής μου, πρώτος ξάδερφος της μάνας μου. Καταγόταν από την Ελασσόνα και ήταν υπάλληλος του Δασαρχείου Κοζάνης. Στην αρχή της εφηβείας μου με οδήγησε στο βιβλίο και με προέτρεψε πριν αρχίσω να διαβάζω οτιδήποτε λογοτεχνικό να ξεκινήσω από τους κλασικούς. Έτσι ξεκίνησα το διάβασμα με τα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας και ομολογώ πως έως και σήμερα νιώθω τα σκιρτήματα του θαυμασμού που μου προξένησαν. Στον άνθρωπο αυτόν το αφιερώνω ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ως οφειλή  για την αγάπη μου για το βιβλίο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένα βυζαντινό έγγραφο/κειμήλιο των αρχών του 13ου αι. βρίσκεται στην κατοχή ενός Επισκόπου η ύπαρξη του οποίου αποτελεί εφτασφράγιστο μυστικό.

Δύο το πολύ τρία άτομα γνωρίζουν ότι υπάρχει, μεταξύ αυτών και ένας ιερέας που διαρρέει την ύπαρξή του.

Μια συμμορία αρχαιοκάπηλων, προκειμένου να το αποκτήσει, απάγει τον Επίσκοπο.

Στην ιστορία μπλέκονται διάφορα άτομα με τον ρόλο του κάποιων να είναι δόλιος και άλλων να είναι ειλικρινής.

Άραγε ποιος ο ρόλος μερικών ιερωμένων, ενός ιδιοκτήτη μπαρ, ενός δύτη που είναι και διαρρήκτης αλλά και λάτρης της τέχνης, ενός ηγουμένου μονής του Αγίου Όρους, μιας ελληνίδας παντρεμένης με Τούρκο αξιωματούχο, ενός γιατρού και ενός Έλληνα βουλευτή του τουρκικού Κοινοβουλίου, ενός δικηγόρου, ενός ξενοδόχου και τέλος του έρωτα δύο ανθρώπων και ο θάνατός τους;

Οι απαντήσεις στο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Θανάση Καρανάνου.