Oλοκληρώθηκαν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Toν απολογισμό τους για τις Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις έδωσαν στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: «Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 1η ΜΑΗ, αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυμώνος.
Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια, με την ανεργία, τον αποκλεισμό, τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση και που έχουν οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε εξάντληση των αντοχών και των ανοχών της.

Η δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας, παρά την «Κυβερνητική προσπάθεια» να παρουσιαστεί βελτιωμένη έως και ικανοποιητική, έχει εντείνει το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων, συντηρώντας ένα ζοφερό περιβάλλον.
Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους και όλες εκείνους/ες που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας,
Όλους και όλες εκείνους/ες που υπερασπίστηκαν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την ίδια τη ζωή τους, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές των άλλων,
Όλους και όλες εκείνους/ες που αγωνίστηκαν για την επικράτηση της πραγματικής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, δίχως να την υπονομεύουν καθημερινά με τις ενέργειες και τις πράξεις τους,Όλους και όλες εκείνους/ες που μιλούσαν ΙΣΟΤΗΤΑ και το εννοούσαν,

Όλους και όλες εκείνους/ες που οι έννοιες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ, δεν ήταν απλά το άλλοθι για την άσκηση βίας και παρεμπόδισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης βούλησης των άλλων.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!».

Το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κάνει τον απολογισμό της κινητοποίησης για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και αναφέρει ότι: «Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, νεολαίους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και μετανάστες, τους αγρότες, τους αυταπασχολούμενους που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

133 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, σφίγγουμε την αγωνιστική γροθιά, υψώνουμε τις σημαίες του αγώνα και με οδηγό το φετινό σύνθημα «ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών», συνεχίζουμε αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, να μην παγιδευτούν, να μην δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να προσπεράσουν τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις και τις νέες απάτες όλων αυτών που με αποκλειστικό συμφέρον την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο όπως λένε οι υπερασπιστές του! Η καπιταλιστική ανάπτυξη δε μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη», δε μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φτώχεια, ανεργία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς επεμβάσεις και πραξικοπήματα, χωρίς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που μόνο δυστυχία έχουν φέρει στους λαούς!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαντήσουν αγωνιστικά με τη συμμετοχή τους στους διεκδικητικούς αγώνες, με την οργάνωση στα σωματεία τους. Μόνο έτσι θα μπει στο περιθώριο η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, που έχει κάτσει στο σβέρκο των της εργατικής τάξης, που φέρνει μέσα στις γραμμές των συνδικάτων, την εργοδοσία και τους ανθρώπους της».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως: «Η σημερινή γύμνια τους στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, είναι χαρακτηριστική της πλήρους απαξίωσης, της πραγματικής «στήριξης» που έχουν από τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι τους γυρνούν την πλάτη. Αυτοί που μιλούν ως ηγέτες της εργατικής τάξης, είναι ξεκρέμαστοι χωρίς την κάθε είδους νοθεία, τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και των προγραμμάτων απασχόλησης/εξαγοράς, που συνοδεύονται από φαινόμενα διαφθοράς, διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού. Να σηκώσουν ανάστημα, να κάνουν το βήμα και να περπατήσουμε μαζί τον όμορφο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ζήτω η 1η Μάη και η παγκόσμια εργατική τάξη!

Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών!».

Το Πρωτομαγιάτικο μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Kαλημέρα
Καλό μήνα.
Κάποιοι στην χώρα μας επιμένουν στο παλιό ημερολόγιο.

Πρωτομαγιά το 2019 – 133 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο – δεν είναι να αφήνεις το αεροδρόμιο χωρίς μετρό και τα νησιά χωρίς πλοία. Χωρίς καν δρομολόγια ασφαλείας.
Πρωτομαγιά είναι ο αγώνας για ισονομία και ισότητα. Δικαίωμα στη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Όχι μαύρη εργασία, όχι εκμετάλλευση, όχι κέρδη χωρίς φορολογία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν το δίκιο του πολίτη. Να του παρέχουν ασφάλεια και να του δίνουν συνεχώς ευκαιρίες για να κάνει το επόμενο βήμα. Να είναι ευτυχισμένος και χρήσιμος στην κοινωνία.

Αυτό είναι για μας – για το Ποτάμι – το σύγχρονο νόημα της εργατικής πρωτομαγιάς. Γι αυτό αγωνιζόμαστε για την Αναγέννηση της Ευρώπης.Καλό μήνα ξανά σε όλους.

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Πρωτομαγιά για άλλους θεωρείται εορτασμός, για άλλους ευκαιρία καπήλευσης. Η Ένωση Κεντρώων στέκει με σεβασμό μπροστά στους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων και όσων έχασαν την ζωή τους, υπηρετώντας το δίκαιο της εργατικής τάξης. Η Ένωση Κεντρώων δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για μια οικονομία ισχυρή που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν αυτό που δικαιούνται, όπως επίσης και για την συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων,ένα ζήτημα επί του οποίου οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις επιμελώς σιωπούν».

Σχετικές ειδήσεις:

Συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κίνηση των ΜΜΜ

Α.Τσίπρας: Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής

E. Αχτσιόγλου: Χρέος μας να ενισχύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων

Φ. Γεννηματά: Λέμε ναι σε έναν άλλο δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η θυσία των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Νάσος Μπράτσος

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: