Μπέζας: Μεγάλο πολιτικό θράσος από Χρυσοχοΐδη

Αντ. Μπέζας: Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος να εξαγγέλλεις κάτι το οποίο  δεν έχει ζητήσει κανείς

Ο πρώην υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τοπική ανάπτυξη δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ίδρυση σωφρονιστικών καταστημάτων. Η προοπτική που αξίζει στη Θεσπρωτία συνδέεται με βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης  στον ιδιωτικό τομέα και όχι αυτή που μας προσφέρει «απλόχερα» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοίδη, για τη μετατροπή του στρατοπέδου του 628 ΤΠ στους Φιλιάτες σε σωφρονιστικό κατάστημα, μπορεί θεωρητικά να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν έμμεσα την τοπική οικονομία, δεν μπορεί, όμως, να παρουσιάζονται ως συμβολή στην τοπική ανάπτυξη. Με αυτή τη θέση ως αφετηρία, είναι απαραίτητο να επισημανθούν, και οι σοβαρές αντιφάσεις,  και τα ερωτηματικά που τις συνοδεύουν.

Με το ΠΔ 81/2019 όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα και οι συναφείς υπηρεσίες μεταφέρθηκαν  στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έχει επομένως αρμοδιότητα ο κ. Χρυσοχοίδης αλλά πως ανακοίνωσε την ίδρυση φυλακών στο χώρο του στρατοπέδου, όταν το Υπουργείο Άμυνας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την κατάργηση του 628 ΤΠ; Υποκαθιστά τον κ. Δένδια ο κ. Χρυσοχοίδης;

Επιπλέον, η Ελλάδα δεν διαθέτει χωριστές φυλακές για οικονομικούς ή άλλους εγκληματίες, οι οποίοι εκτίουν την ποινή τους σε φυλακές τύπου Α΄ ή Β΄ ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Η επίσημη μάλιστα πολιτική, έτσι όπως προκύπτει από την υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπει ίση μεταχείριση για όλους τους κρατούμενους με τους ίδιους κανόνες κράτησης και τα ίδια προγράμματα επανένταξης και δεν προωθεί καταστήματα κράτησης ειδικού σκοπού.

Τέλος, η ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η έκδοση της οποίας προϋποθέτει Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις επιπτώσεις από το θόρυβο, την κυκλοφορία, τα απόβλητα και τις ανάγκες ύδρευσης, τις επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνία κλπ. Απαιτούνται επίσης, ειδική νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή  χρήσης και ιδιοκτησιακού καθεστώτος,  αποδείξεις ότι έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, γνώμες των αρμόδιων αρχών (Δήμος, Περιφέρεια κλπ), μελέτη εκτίμησης κόστους – οφέλους με βάση τα υπάρχοντα κτίρια, συγκριτική εξέταση εναλλακτικών περιοχών  χωροθέτησης και,  κυρίως, συμβατότητα με τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό (δεν επιτρέπεται γειτνίαση με τον αστικό ιστό, σχολεία, κατοικίες κλπ).

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και αν ακόμη εκδοθεί, είναι προφανές ότι μία προσφυγή στο ΣτΕ θα την ακυρώσει πανηγυρικά. Ούτε αλλαγή του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδιασμού και πρόβλεψη φυλακών στη συγκεκριμένη θέση, μέσω του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Φιλιατών που βρίσκεται υπό εκπόνηση, μπορεί να γίνει για τον απλούστατο  λόγο ότι αυτή θα καταπέσει πάλι στο ΣτΕ αφού ο χώρος δεν είναι κατάλληλος λειτουργικά και πολεοδομικά. 

Στα Γιάννενα ο κ. Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε την κατασκευή νέου καταστήματος κράτησης και τη μεταφορά των φυλακών Σταυρακίου εκτός του λεκανοπεδίου, (θυμίζω ότι υπήρξε εξέγερση κρατουμένων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και ότι η διαδικασία για τη μεταφορά έχει ξεκινήσει από το 2005), και στη Θεσπρωτία θα κάνει φυλακές μέσα στην πόλη των Φιλιατών;

Από τα προηγούμενα, είναι προφανές ότι οι εξαγγελίες του κ. υπουργού είναι κυριολεκτικά «στον αέρα». Ο ίδιος, βέβαια, το γνωρίζει γιατί δεν είναι ανεπαρκής, όπως γνωρίζει  επίσης ότι δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.  Προχώρησε όμως στις συγκεκριμένες δηλώσεις για δύο λόγους: 

Ο πρώτος, γιατί εδώ στη Θεσπρωτία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ηπείρου που οι τοπικοί φορείς δεν εγκατέλειψαν τη διεκδίκηση και θα κρατήσουν τελικά ανοικτά τα στρατόπεδά τους, βρήκε διαθέσιμη τη «συμμαχία των προθύμων» που άλλα έλεγαν στις λαϊκές συνελεύσεις και άλλα στις επαφές τους με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και αυτούς που μιλούν για πολύ-λειτουργικό χώρο ανάπτυξης, για χώρο τοπικών συνεταιρισμών και άλλα τέτοια «γλυκανάλατα». Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ο κ. Χρυσοχοίδης επιχειρεί να κάνει ψηφοθηρία μέσω απατηλών υποσχέσεων. Δυστυχώς, εξακολουθεί να  έχει στο πολιτικό του DNA το γονίδιο του «σημιτισμού» που είναι ο «μαυρογιαλουρισμός» ως ανώτατο στάδιο του «εκσυγχρονισμού».  

Ο χώρος του στρατοπέδου Φιλιατών, για στρατιωτικούς, γεωπολιτικούς και εθνικούς λόγους πρέπει να παραμείνει στη χρήση του Υπουργείου Άμυνας. Οτιδήποτε άλλο θέλουν να κάνουν στη Θεσπρωτία, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών, υπάρχουν άλλες κατάλληλες θέσεις να το κάνουν.

Χρειάζεται πράγματι μεγάλο πολιτικό θράσος να ανακοινώνεις κάτι  το οποίο δεν έχει ζητήσει κανείς τοπικός φορέας. Ποιος έχει δώσει την έγκρισή του; Το Δημοτικό Συμβούλιο; Η Επιτροπή Αγώνα; Το Περιφερειακό Συμβούλιο; Βεβαίως και όχι! Η συγκεκριμένη κυβερνητική εξαγγελία δεν εκφράζει τις αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Φιλιατών. Και πάντως, τέτοια εντολή – εξουσιοδότηση δεν έχει δοθεί στις βουλευτικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Και μία υπενθύμιση, γιατί δεν είμαστε λωτοφάγοι. Όταν  στα τέλη του 2008 εντάξαμε σε ΣΔΙΤ την κατασκευή νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Ηγουμενίτσα και Σταθμού Συνοριακής Φύλαξης στους Φιλιάτες, ήταν ο κ. Χρυσοχοίδης, το 2010,  που σαν  Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  ακύρωσε τις εντάξεις».

Σχετικές δημοσιεύσεις