Κυκλοφορεί το βιβλίο “προ AI” του Στρατή Πανούριου

Δελτίο τύπου

Το «προ AI» του Στρατή Πανούριου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΥΑΡΚ και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου της Αθήνας, στο Πεδίον του Άρεως, από τις 4 Σεπτεμβρίου 2026.

«προ AI — Τότε που έπρεπε να σκεφτόμαστε μόνοι μας»

Κάθε μεγάλη εποχή χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αλλαγή.

Ο Στρατής Πανούριος επιστρέφει στην εποχή πριν από το GPS, τα κινητά τηλέφωνα, τους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη και της δίνει ένα όνομα: προ AI.

Στο νέο του βιβλίο, προσωπικές ιστορίες, χιούμορ, νοσταλγία και καθημερινές μνήμες συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου λιγότερο εύκολου, ίσως όμως περισσότερο ανθρώπινου. Ενός κόσμου όπου χανόμασταν και ρωτούσαμε ανθρώπους, οι φωτογραφίες τυπώνονταν, τα χρήματα είχαν βάρος και η αναμονή αποτελούσε μέρος της ζωής.

Το βιβλίο δεν αρνείται την τεχνολογία ούτε εξιδανικεύει το παρελθόν. Θέτει όμως ένα ουσιαστικό ερώτημα: μέσα σε έναν κόσμο ολοένα εξυπνότερων μηχανών, πώς μπορούμε να παραμείνουμε άνθρωποι; Μιλά για όσα κερδίσαμε, όσα χάσαμε και όσα αξίζει να προστατεύσουμε: τη μνήμη, την υπομονή, την κρίση, την παρατήρηση και την αληθινή επικοινωνία.

  • Δεν ήμασταν διαρκώς διαθέσιμοι — και κανείς δεν ανησυχούσε γι’ αυτό.
  • Το τηλέφωνο έμενε στο σπίτι και η ζωή συνεχιζόταν κανονικά.
  • Πως ερωτευόμασταν χωρίς κοινό προφίλ.
  • Πριν μας βρει ο αλγόριθμος, ψάχναμε ο ένας τον άλλον.

Ο Στρατής Πανούριος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και αφηγητής audiobook με περισσότερα από τριάντα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Περισσότερες πληροφορίες: 

https://stratispanourios.gr

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε από την σελίδα των εκδόσεων Κουάρκ – Kouark.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις