[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Γιόγιακας: Πρόσβαση σε περισσότερους προσωπικούς ιατρούς

Βασίλης Γιόγιακας: Προσωπικός Ιατρός για περισσότερους, καλύτερα Κέντρα Υγείας

Πρόσβαση περισσότερων στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, καλύτερες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αξιοποίηση περισσότερων ιδιωτών ως Προσωπικών Ιατρών φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στη σχετική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας στάθηκε στα πιο σημαντικά θετικά σημεία του νομοσχεδίου όπως είναι το οικονομικό κίνητρο των 40.000 ευρώ για τους γιατρούς που την επόμενη χρονιά θα επιλέξουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, η δυνατότητα να επιλέξει κανείς ως προσωπικό γιατρό τον ιδιώτη γιατρό που τον παρακολουθεί, η μετατροπή των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε προσωπικούς γιατρούς προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό γιατρό και οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών καθώς και η μετατροπή οκτώ Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και η διασύνδεσή τους με τις πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές.

Σημείωσε δε ότι η αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού είναι μία από τις πολιτικές της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης τα εθνικά σχέδια πρωτογενούς πρόληψης για την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, οι προσλήψεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας και ο εκσυγχρονισμός δεκάδων Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα καθώς και η ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Υγείας ώστε να καλύπτουν και κοινωνικές υπηρεσίες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την πρώτη μέρα της προηγούμενης θητείας της – και για όλα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται με μεθοδικότητα, με σχέδιο, με ρεαλισμό.

Γνωρίζοντας ότι δύσκολα ζητήματα δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά βήμα προς βήμα.

Προσπαθώντας, εδώ και τώρα, γι’ αυτό που είναι εφικτό, αντί να περιμένεις στο μέλλον για μια, υποτίθεται, ιδανική λύση.

Αυτό κάνει η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με τον Προσωπικό Ιατρό.

Έρχεται να βελτιώσει έναν θεσμό στον οποίο ήδη συμμετέχουν πεντέμισι εκατομμύρια άτομα, έναντι μόλις 1,7 εκατομμυρίου που είχε εγγραφεί στο σύστημα του Οικογενειακού Ιατρού από το 2017 έως το 2022.

Και το κάνει αυτό έχοντας υπόψη μια πραγματικότητα.

Ποια είναι αυτή;

Ότι έχουμε τρεις φορές λιγότερους γενικούς γιατρούς και εσωτερικούς παθολόγους από τον ευρωπαϊκό  μέσο όρο.

Ότι οι ειδικότητες αυτές είναι πολύ λιγότερο ελκυστικές για τους νέους απόφοιτους ιατρικής στη χώρα μας.

Ότι έχουμε ένα μεγάλο δυναμικό γιατρών στο ιδιωτικό τομέα, που πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σε αυτή την πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ένα δομικό έλλειμμα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι καλύτερο με τους γιατρούς που έχουμε, και να έχουμε στο μέλλον περισσότερους στις ειδικότητες που χρειαζόμαστε.

Για να μπορέσουν περισσότεροι συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού.

Να μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ακόμα και όσοι κατοικούν σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Προστατεύοντας παράλληλα το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.

Είναι αρκετά τα νέα στοιχεία που φέρνει το νομοσχέδιο, παρουσιάστηκαν άλλωστε αναλυτικά από τη συνάδελφο εισηγήτρια, την κυρία Κεφάλα.

Στέκομαι επιγραμματικά, σε μερικά από τα πιο σημαντικά:

Είναι το οικονομικό κίνητρο των 40.000 ευρώ για τους γιατρούς που την επόμενη χρονιά θα επιλέξουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.

Με το ενιαίο σύστημα ετήσιας αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών, σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες απόδοσης.

Η δυνατότητα να επιλέξει κανείς ως προσωπικό γιατρό τον ιδιώτη γιατρό τον οποίο εμπιστεύεται και ο οποίος τον παρακολουθεί, χωρίς ο γιατρός αυτός να συμβάλλεται με το δημόσιο.

Είναι η μετατροπή οκτώ Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και η διασύνδεσή τους με τις πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές.

Κάτι που αναμένεται να έχει πολλά οφέλη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας.

Τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και την ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

Όσο και σχετικά με τη προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας με σκοπό καλύτερες, σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ένα ακόμα νέο μέτρο είναι η μετατροπή των θέσεων γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε θέσεις προσωπικού γιατρού, προκειμένου να μπορούν να αποκτήσουν προσωπικό γιατρό και οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, που σήμερα δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Είναι κατανοητές οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από συναδέλφους και εκπροσώπους φορέων ωστόσο, και με την ιδιότητα και του γιατρού, υποστηρίζω αυτό που ειπώθηκε στην Επιτροπή, και από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου:

Οι απόφοιτοι των υψηλού επιπέδου ιατρικών σχολών της χώρας μας έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, με αυτήν άλλωστε παρέχουν υπηρεσίες είτε ως αγροτικοί γιατροί είτε ως ειδικευόμενοι σε κλινικές και νοσοκομεία.

Θεωρώ επομένως ότι, εφόσον προηγείται κάποια βασική εκπαίδευση, είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες Προσωπικού Ιατρού.

Έχοντας πάντα κατά νου δύο πράγματα: το σοβαρό έλλειμμα ειδικοτήτων που μπορούν να οριστούν προσωπικοί γιατροί.

Και ότι, ακόμα και έτσι, οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν περισσότερα οφέλη, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Ιατρό και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας καλωσόρισαν ιατρικές σχολές, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ενώσεις των σχετικών ειδικοτήτων.

Από την άλλη, κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, συνεπείς στη στάση του «όχι σε όλα», έκαναν ένα λογικό σφάλμα:

Μπέρδεψαν το όλον με το μέρος, και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ένα κομμάτι του συστήματος, που είναι ο Προσωπικός Ιατρός.

Και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που είναι έξω από το αντικείμενο του νομοσχεδίου.

Γιατί, η αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα από τα πολλά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια υγεία:

Είναι τα εθνικά σχέδια πρωτογενούς πρόληψης, όπως για την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ.

Είναι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

Οι προσλήψεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας.

Ο εκσυγχρονισμός δεκάδων Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, με αναβάθμιση των κτιρίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Και έρχονται περισσότερα, όπως η εκπαίδευση δέκα χιλιάδων επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας σε νέες δεξιότητες και η ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Υγείας, των ΚΟΜΥ, ώστε να καλύπτουν και κοινωνικές υπηρεσίες στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ως μέρος αυτής της συνολικής προσπάθειας, το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να δώσει περισσότερες επιλογές σε όλους μας, με ειλικρίνεια και πραγματισμό.

Και γι’ αυτό αξίζει τη στήριξή μας.