Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, του Πρωτόκλητου Αποστόλου.
Οι εορτάζοντες σήμερα είναι οι εξής:
Ανδρέας Αντρέας Ανδρίκος Αντρίκος
Ανδριάνα Ανδρούλα Ανδριανή Άντρια
Ο Άγιος Ανδρέας, ο αδελφός του Σίμωνα Πέτρου, υπήρξε ένας από τους δώδεκα Αποστόλους του Χριστού. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον Χριστό να τον ακολουθήσει, γεγονός που τον καθιστά «Πρωτόκλητο», όπως αποκαλείται στην Ορθόδοξη Παράδοση.
Η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του, αλλά οι θρύλοι και οι παραδόσεις που αναπτύχθηκαν κατά τους 3ο, 8ο και 9ο αιώνες, τον καθιέρωσαν ως ιδρυτή της Εκκλησίας του Βυζαντίου (αργότερα Κωνσταντινούπολης), ενώ οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως θεωρούνται διάδοχοί του.
Το όνομά του Ανδρέας προέρχεται από τη λέξη «ἀνδρεία», που σημαίνει «γενναιότητα». Ήταν διαδεδομένο όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους Εβραίους και άλλους εξελληνισμένους πληθυσμούς της Ιουδαίας. Δεν υπάρχει αναφορά σε εβραϊκό ή αραμαϊκό όνομα για τον ίδιο.
Γεννήθηκε μεταξύ του 5ου και 10ου έτους μ.Χ. στην πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και οι γονείς του ήταν ο Ιωνάς (ή Ιωάννης) και η Ιωάννα. Μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, εργάζονταν ως ψαράδες στη λίμνη της Τιβεριάδας, και όταν κλήθηκαν από τον Χριστό να Τον ακολουθήσουν, Εκείνος τους υποσχέθηκε ότι θα γίνουν «ἁλιεῖς ἀνθρώπων».
Η πορεία του Αγίου Ανδρέα κατά τη διάρκεια της ζωής του, μέχρι τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, ακολουθούσε την ίδια πορεία με τους άλλους Αποστόλους. Ο Ανδρέας ήταν εκείνος που ανέφερε στον Χριστό το θαύμα με τα ψωμιά και τα ψάρια, ενώ όταν ο Φίλιππος ήθελε να αναφέρει στον Χριστό ότι κάποιοι Έλληνες ήθελαν να τον συναντήσουν, το ανέφερε πρώτα στον Ανδρέα. Επίσης, ήταν ένας από τους τέσσερις μαθητές που ρώτησαν τον Ιησού για τα σημάδια της Δεύτερης Παρουσίας Του στο Όρος των Ελαιών.
Σήμερα επίσης, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής.
🔆 Ανατολή ήλιου: 07:21
🌅 Δύση ήλιου: 17:06
⏳ Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 45 λεπτά
🌑 Σελήνη: 28,7 ημερών