Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Χρονογράφημα: Ποίηση και συναισθηματική νοημοσύνη

Του Γιάννη Τζαμπούρα*

Χρονογράφημα: Ποίηση και συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη  Είναι  η δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα τα δικά μας και των άλλων, να κινητοποιούμε τον εαυτό μας, να διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματα τόσο για τον εαυτό μας όσο και στις σχέσεις μας.

 Οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται να συνθέτουν την συναισθηματική νοημοσύνη είναι:

1. Η Συναισθηματική Αυτογνωσία να έχουμε την δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τι νιώθουμε ανά πάσα στιγμή και να χρησιμοποιούμε αυτήν την γνώση για να πάρουμε αποτελεσματικές αποφάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον εαυτό μας και τους άλλους.

2. Η Συναισθηματική Αυτορρύθμιση να αποκτήσουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε την συναισθηματική μας κατάσταση και να ελέγχουμε τις ερμηνείες που δίνουμε σε εξωτερικά γεγονότα. Η ικανότητα να επιλέγουμε πώς νιώθουμε και να διαμορφώνουμε τα επίπεδα του άγχους μας.

3. Συναισθηματική Αυτοκινητοποίηση να αποκτήσουμε την ικανότητα να χρησιμοποιούμε τα συναισθήματά μας για να τα μετατρέψουμε σε δράση. Η ικανότητα να προχωρούμε παρά τις όποιες αντιστάσεις, να δεσμευόμαστε και να επιμένουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

4. Εν συναίσθηση να αναπτύξουμε την ικανότητα να ακούμε τους άλλους αρκετά ενεργά και αποτελεσματικά ώστε να μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου. Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τη θέση των άλλων έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

5. Διαχείριση Σχέσεων να έχουμε την ικανότητα να συνεργαστούμε και να δείξουμε ενδιαφέρον για τους άλλους, να σεβαστούμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες αμοιβαίου κέρδους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι το αντίθετο της νοημοσύνης, δεν είναι ο θρίαμβος της καρδιάς επί της λογικής είναι η μοναδική συνένωση των δύο.

Αντί να ακούμε, σκεφτόμαστε τί συμβουλή θα δώσουμε. Ο καθένας μπορεί να θυμώσει αυτό είναι εύκολο.

Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο αυτό δεν είναι εύκολο.

Μαγεία είναι η ποίηση.

Όνειρο κι επιθυμία.

Πόνος. Ζωή. Καθημερινότητα.

Όχι αξιολόγηση και νοήματα επί νοημάτων και άραγε τι ήθελε να πει ο ποιητής τότε, τι σκεφτόταν… λες κι έχουμε την ικανότητα να ορίσουμε σκέψεις, να αποφανθούμε με σιγουριά για τα συναισθήματα του δημιουργού.

Η ποίηση είναι ΖΩΗ.. Η κάθε στιγμή είναι ποίηση. Αρκεί να αφεθούμε στο ταξίδι των αισθήσεων. Αρκεί να ακούσουμε τους χτύπους της δικής μας καρδιάς και να χορέψουμε στο ρυθμό που χτυπά, όχι σε εκείνον που άλλοι προστάζουν..

Στην αγαπημένη μου ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» λέει ο Κύριος Κητινγκ (Robert Williams):

Δε διαβάζουμε ποίηση επειδή είναι χαριτωμένη.

Διαβάζουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στην ανθρώπινη φυλή.

Κι η ανθρώπινη φυλή είναι γεμάτη πάθος.

Η ιατρική, η δικηγορία, η εργασία, η μηχανική

Είναι ευγενείς επιδιώξεις κι απαραίτητες για να διατηρηθεί η ζωή.

Αλλά η ποίηση, η ομορφιά, το ρομάντζο, η αγάπη … γι ’αυτά ζούμε.

Ο μόνος τρόπος για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι να περπατήσουμε στα χνάρια των ονείρων μας κι ας διαλέξουμε το δρόμο το λιγότερο ταξιδεμένο.. Να είμαστε μέρος της ποίησης που η ζωή καθημερινά σκαρώνει.

Η ποίηση, μέσα από τα δικά μου μάτια, είναι πηγή συναισθημάτων, αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας και των ονείρων, ένα μπερδεμένο κουβάρι που αν βρούμε την άκρη του η μαγεία εξατμίζεται.

Ο καθένας επιλέγει τη δική του σκοπιά θέασης των πραγμάτων κι έτσι απολαμβάνει το δικό του ταξίδι.. Μα αν απογυμνώνουμε κάτι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια είναι άραγε το ίδιο;;

*Γιάννης Τζαμπούρας, Ποιητής-Χρονογράφος-Ιστορικός, μόνιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών [1930]