Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Υιοθεσία του Φυλακίου Μαυρομάτη από το Γυμνάσιο Παραμυθιάς

Του Μάριου Αναστασίου Μπίκα

Υιοθεσία του  Φυλακίου  Μαυρομάτη από το Γυμνάσιο Παραμυθιάς

Ο αεικίνητος, πατριδολάτρης, Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος οργάνωσε εκδρομή υιοθεσίας  του Φυλακίου Μαυρομάτη από το Γυμνάσιο της Παραμυθιάς.  Στην εορτή αυτή συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι, ο ίδιος ο Γυμνασιάρχης, οι φιλόλογοι καθηγητές, Στεφανουδάκης, Πανδής και Στεφανάκος, ο αρχιμανδρίτης Τίτος (Καράντζαλης), κ.ά. Η μεταφορά τους  από την Παραμυθιά ως τη Σαγιάδα έγινε με στρατιωτικά αυτοκίνητα, που διέθεσε η 8η Μεραρχία των Ιωαννίνων. Από τη Σαγιάδα πεζή ανέβηκαν στο Φυλάκιο  Μαυρομάτη. Στο Φυλάκιο, παρουσία του Μεράρχου της 8ης Μεραρχίας των Ιωαννίνων, Υποστράτηγου Κ. Τσολάκα,  τελέστηκε τρισάγιο επί του τάφου του Αρχιφύλακα Λοχία   Μαυρομάτη, που έπεσε πρώτος από ιταλική σφαίρα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στη συνέχεια ομίλησε ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος, παίχτηκε μικρό σκετς και μοιράστηκαν δώρα στους στρατιώτες του Φυλακίου.

Σύμφωνα με σημείωση που σώθηκε στο πίσω μέρος φωτογραφίας του τελειόφοιτου Καραγκιούζη Γαβριήλ (βλ. π.κ.), η επίσκεψη στο Φυλάκιο Μαυρομάτη πραγματοποιήθηκε την 05.05.1963 .

Γραπτή μαρτυρία :

–  Του Βασίλη Ι. Κραψίτη : Το Αγρίνιο (εφημερίδα)  : « Γ. Πάστρας, επίτιμος Λυκειάρχης – συγγραφέας, ο εκπαιδευτικός και άνθρωπος » :

« Επίσης υιοθέτησε (σ.σ. εννοείται ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος ) το Φυλάκιο Μαυρομάτη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα Φιλιατών, που φέρει το όνομα του Αρχιφύλακα Λοχία Μαυρομάτη από τη Μεσσηνία, που έπεσε πρώτος από Ιταλική σφαίρα κατά την επαίσχυντο εκείνη εισβολή, το πρωί της ιστορικής 28ης Οκτωβρίου 1940, επί του τάφου δε του Μαυρομάτη στο φυλάκιο τελέσθηκε Τρισάγιο παρουσία και του τότε Μεράρχου της ηρωικής 8ης Μεραρχίας υποστρατήγου Κ. Τσολάκα μετέπειτα Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ και του επιτελείου του παρουσία και των μαθητών της τελευταίας τάξεως του Γυμνασίου οπότε και προσφέρθηκαν δώρα διάφορα μετά από σχετικές ομιλίες ».

Φωτογραφίες από την υιοθεσία στο φυλάκιο Μαυρομάτη (05.05.1963)

 Φωτ. (1)   Ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γ. , επί ημιόνου ανέρχεται προς το Φυλάκιο Μαυρομάτη.  Όπισθεν με την ομπρέλα, επίσης επί ημιόνου, η σύζυγός του  Ελενα (Λέλα).                                                  Αρχείο  Πάστρα Βασίλη

Φωτ. (2) Στο Φυλάκιο Μαυρομάτη. Ο Γυμνασιάρχης Γ. Πάστρας ανάμεσα σε στρατιώτες, αξιωματικούς και καθηγητές. Αριστερά του διακρίνεται  η σύζυγός του Έλενα  και δεξιά του ο καθηγητής Στεφανουδάκης. Όπισθεν του Στεφανουδάκη ο επίσης  καθηγητής Στεφανάκος, ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Παραμυθιάς Τίτος (Καράντζαλης) και όπισθεν αυτού ο καθηγητής Πανδής .   
Αρχείο Πάστρα Βασίλη              

                     Φωτ. (3)      Στο φυλάκιο Μαυρομάτη.  Αριστερά  στον πάγκο ο Μπέσης Κων. με τον Καραγκιούζη Γαβριήλ παίζουν μικρό σκετς, προκειμένου να διασκεδάσουν τους φρουρούς στρατιώτες . (Πληροφορίες Μπέσης Κων.)                 
Αρχείο Μπέση Κωνσταντίνου             

Φωτ. (4)   Στο Φυλάκιο Μαυρομάτη     
    Ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος διανέμει  δώρα στους εκεί στρατιώτες 
Αρχείο  Πάστρα Βασίλη

                                 

                                                  

 Φωτ.  (5) Στο Φυλάκιο Μαυρομάτη
Ο  Μπέλλος Βασίλειος επί στρατιωτικού ίππου  
Αρχείο   Μπέλλου Βασίλη

                                                                        

Φωτ. ( 6)  Ο  Μπέσης Κων.  έφιππος στο Φυλάκιο Μαυρομάτη
 Αρχείο του  Μπέση Κωνσταντίνου   

                                    

                                           

Φωτ. (7)     Ο Καραγκιούζης Γαβριήλ στο Φυλάκιο Μαυρομάτη
  Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας σώζεται η σημείωση: « Ενθύμιον από την επίσκεψι εις το Φυλάκιον Μαυρομάτη, όπου κατά την 5.5.1963, εγένετο εορτή της υιοθεσίας του από το  Γυμνάσιο της Παραμυθιάς»
  Αρχείο Καραγκιούζη Γαβριήλ