Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το periodikostep.gr δεν σνομπάρει τον δήμαρχο Σουλίου

Πολλοί αναγνώστες αναρωτήθηκαν επικοινωνώντας μαζί μας γιατί το periodikostep.gr δεν ανάρτησε πρωτοχρονιάτικες ευχές (και Χριστουγεννιάτικες) από τον δήμαρχο Σουλίου ενώ έχει αναρτήσει ευχές από άλλους δημάρχους, όπως των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, του Πωγωνίου, της Πρέβεζας, της Άρτας (Μιλάμε για τις κάρτες ή τις δηλώσεις που γίνονται εθιμοτυπικά από τους πολιτικούς).

Επειδή κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι μεροληπτούμε να δώσουμε την εξήγηση.

Η απάντηση είναι η εξής: Το periodikostep.gr ανέβασε όλες τις ευχές που έλαβε στο email του. Κάτι που είναι το σύνηθες για τέτοια θέματα. Το Site μας, όπως και ίσως το σύνολο των site ανέβασαν για παράδειγμα τις ευχές του περιφερειάρχη. Κανείς δεν πήρε τηλέφωνο τον περιφερειάρχη για να του ζητήσει να πει για το 2020. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοί, στέλνουν με email τις ευχές και τα ΜΜΕ τις δημοσιεύουν. Αυτό συνηθίζεται.

Για να έχετε μια καλή εικόνα στο πως λειτουργούμε στην πλειοψηφία μας εμείς τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα μικρά που δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν ειδικό προσωπικό, να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Υπάρχουν οι ειδήσεις και τα θέματα που κάποιο ΜΜΕ το βρίσκει μόνο του. Υπάρχουν και οι ειδήσεις που έρχονται στα ΜΜΕ μέσω δελτίων τύπου. Είναι οι συνηθισμένες ειδήσεις που έρχονται από την αστυνομία, την πυροσβεστική, το λιμενικό, τα υπουργεία, την περιφέρεια, τους δήμους.

Κάθε δημόσιος φορέας που θέλει να επικοινωνήσει κάτι και που πρέπει να το κάνει σεβόμενος τους πολίτες στέλνει δελτία τύπου. Ή προσκαλεί τα ΜΜΕ να παρευρεθούν σε μια συνέντευξη τύπου ή σε δηλώσεις. Είναι σχεδόν αδύνατον, ακόμα και για μεγάλα ΜΜΕ, να βρίσκουν όλη την πληροφορία από όλους τους φορείς, τα κόμματα, τους πολιτικούς κλπ.

Εδώ να πούμε ότι τα δελτία τύπου ή οι συνεντεύξεις τύπου ή οι δηλώσεις στον τύπο γίνονται με πρωτοβουλία του πολιτικού που επιθυμεί να επικοινωνήσει κάτι. Και καλεί όλα τα ΜΜΕ, ή στέλνει δελτία τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, δεν κάνει διαχωρισμούς ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται.

Υπάρχει και η περίπτωση που ένα ΜΜΕ θα ζητήσει μια δήλωση ή μια συνέντευξη από τον πολιτικό. Σε αυτήν την περίπτωση είναι αποκλειστική η σχέση ΜΜΕ και πολιτικού και η δημοσίευση γίνεται στο μέσο που επιδίωξε την συνέντευξη ή δήλωση και από εκεί και πέρα έχουμε την αναπαραγωγή με αναφορά απαραιτήτως στην πηγή, όταν το θέμα έχει τέτοιο ενδιαφέρον που από μόνο του να οδηγεί σε αναπαραγωγή. Εδώ η πρωτοβουλία ανήκει στο ΜΜΕ.

Τι αφορούν όμως τα δελτία τύπου που στέλνουν οι δήμοι στα ΜΜΕ; Είναι χρηστικές ειδήσεις που ενδιαφέρουν τους πολίτες (πχ κλείσιμο ενός δρόμου, κάποια βλάβη, κάλεσμα για κάποια ρύθμιση κλπ). Είναι ειδήσεις που ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει (πχ ο δήμαρχος συνάντησε τον υπουργό για να του θέσει κάποια θέματα). Είναι εθιμοτυπικές ειδήσεις (πχ ευχές για Χριστούγεννα, Πάσχα, πρόγραμμα εορτασμού επετείων, δηλώσεις για επέτειο κλπ).

Όλα αυτά συνηθίζεται να φτάνουν στα ΜΜΕ με email. Και όλα αυτά αφορούν στην περίπτωση που γίνονται και πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλία του πολιτικού.

Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο.

Με βάση λοιπόν αυτό το γενικό πλαίσιο η ιστοσελίδα μας δεν έλαβε ποτέ email με τις ευχές του δημάρχου Σουλίου και αυτός είναι ο λόγος που δεν έγινε ανάλογη ανάρτηση.

Καλή χρονιά!