Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το ΚΚΕ Παραμυθιάς για την λειτουργία μονάδων βιομάζας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚHΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧH ΜΑΣ

Ως Κ.Ο. Παραμυθιάς του ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ενεργειακής καύσης βιομάζας και βιορευστών, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων που προκαλούν, ειδικά εντός κατοικημένων περιοχών. Στη λογική αυτή στηρίξαμε και στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων Χόικας, Προδρομίου και Ζερβοχωρίου.

Πριν λίγες μέρες οι κάτοικοι της Χόικας πήραν μια πρώτη γεύση από την λειτουργία τέτοιας μονάδας. Σε σχετικά βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε όλα τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ είδαμε με τα μάτια μας και ακούσαμε με τα αυτιά μας τις “πράσινες” δυνατότητες τέτοιων μονάδων. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο της λειτουργίας της μονάδας (εργασίες συντήρησής, δοκιμαστική λειτουργία ή κάτι άλλο). Αυτό που συμμεριζόμαστε είναι τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων. Απαιτούμε από κάθε αρμόδια αρχή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Δήμο, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη) την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των κατοίκων. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και δεύτερη μονάδα (στα όρια Προδρομίου- Ζερβοχωρίου) που ανά πάσα στιγμή μπορεί και αυτή να “καπνίσει”.

Η αλήθεια είναι εμφανής σε όλους μας. Με την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων:

1. δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη και έτσι απομειώνονται εκτάσεις που προσφέρονται για επισιτιστικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές καλλιέργειες. Και μάλιστα σε εποχή επικείμενης επισιτιστικής κρίσης.

2. ο κύκλος παραγωγής των υπόψη βιοκαυσίμων καταναλώνει πόρους και παράγει ρύπους περισσότερους από αυτούς που (υποτίθεται ότι) εξοικονομεί η χρήση τους.

3. η περίφημη ανάπτυξη του τόπου (μέσω επενδύσεων) είναι ψευδεπίγραφη. Δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίες και οδηγεί σε βίαιη αλλαγή χρήσεων γης.

4. τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο αυτό προέρχονται αποκλειστικά από το άγριο χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ που επιβάλλονται σε βάρος της λαϊκής οικογένειας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος (τα χωριά μας θα παράγουν ρεύμα αλλά το ρεύμα θα είναι όλο και πιο ακριβό για τους κατοίκους των χωριών).

Πλέον οποιαδήποτε φαμφάρα περί των ΑΠΕ που θα μας σώσουν και θα μας προσφέρουν φθηνή και άφθονη ενέργεια έχει γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος. Άλλωστε οι τιμές της ενέργειας έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν πολύ πριν την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίφημη και πολυδιαφημισμένη (από ΕΕ και αστικά κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κα) πράσινη μετάβαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ενεργειακή φτώχεια.

Ο λαός και της περιοχής μας μαζί με τον αγώνα ενάντια σε “επενδύσεις” που είναι επιζήμιες για την υγεία και το μέλλον του τόπου πρέπει να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος του και όχι προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αντικατάσταση αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός με τον σοσιαλισμό που θα θέσει στο προσκήνιο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα αντιμετωπίσει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, αξιοποιώντας, με σεβασμό στο περιβάλλον, κάθε μορφή (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτη). Μόνο τότε η ενέργεια θα είναι και φθηνή, και επαρκής και πραγματικά πράσινη.