Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας ζητάει αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες

Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων και άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η υπερχείλιση των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, εξαιτίας των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βυθίστηκαν στο νερό ελαιώνες και καλλιέργειες. Στο κάμπο του Ράγιου οι παραγωγοί είδαν τη στιγμή της συγκομιδής μανταρινιών τις καλλιέργειες να πνίγονται. Οι εργάτες γης ψάχνουν για καταφύγια.

Άλλη μια φορά ( δεύτερη φορά φέτος) η υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά στις περιοχές Παραποτάμου, Κορύτιανης και Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας και Βρυσέλλας του Δήμου Φιλιατών, καταστρέφει εκτάσεις με ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες (μηδική, Εσπεριδοειδή, ακτινίδια και Ελιές). 

Επίσης ζημιές έπαθαν σταυλικές εγκαταστάσεις και οι κτηνοτρόφοι πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις να βγάλουν ζώα, αγροτικά μηχανήματα, λιπάσματα και ζωοτροφές από αυτές. Ζημιές έπαθαν και άλλες υποδομές. Υπήρξαν και διακοπές κυκλοφορίας.

Στα πλημμυρικά φαινόμενα συμβολή έχει και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά.

Για μια ακόμη φορά ο λαός βρέθηκε απροστάτευτος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που δεν είναι μοιραία ούτε απρόσμενα. Σήμερα στο 21 αιώνα μπορούμε να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων γιατί υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογία, η γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, οι επιστήμονες.

Για μια ακόμη φορά ήρθαν στην επιφάνεια η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομών αλλά και η ανυπαρξία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας και εξασφάλισης των υποδομών που είναι αναγκαίες. 

Για μια ακόμη φορά ήρθαν στην επιφάνεια οι τραγικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που διαχρονικά μείωσαν τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν θεωρούνται επιλέξιμες σε σχέση με τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Σοβαρές είναι και οι διαχρονικές ευθύνες της Περιφέρειας και των δήμων που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. 

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και για  αυτό καλούμε τους πληγέντες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μαζί με το ΚΚΕ να οργανώσουν τον αγώνα και να απαιτήσουν:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών
  • Να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι πληγέντες 
  • Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και η κατασκευή των αναγκαίων και κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομής.