Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το θέμα ΤΟΕΒ Παραμυθιάς έφερε στην βουλή το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, σχετικά με τα χρέη του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς προς τη ΔΕΗ, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, Νίκο Καραθανασόπουλο και Διαμάντω Μανωλάκου:

«Μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα βρίσκονται οι 3.500 παραγωγοί που καλλιεργούν στην πεδιάδα της Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου και κινδυνεύουν να μην ποτίσουν τα χωράφια τους, περίπου 28.000 στρέμματα, καθώς η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος λόγω χρεών του αντίστοιχου ΤΟΕΒ και τα αντλιοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ και ενάμιση μήνα.

Το πρόβλημα των χρεών του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς δεν είναι σημερινό και έχει επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά οι αγρότες της περιοχής εισέπρατταν μόνο υποσχέσεις.

Η απαράδεκτη αύξηση του ετήσιου παγίου από τα 4 στα 10 ευρώ ανά στρέμμα, που προχώρησε η διορισμένη διοίκηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Σε συνθήκες αύξησης της τιμής της ΚWh (κιλοβατώρας) κατά 68%, υπολογιζόμενης της κρατικής επιδότησης, τα χρέη του ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ αυξήθηκαν φτάνοντας το 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου, καθώς είναι φανερό ότι έχουν αυξηθεί τα χρέη των αγροτών στον ΤΟΕΒ λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν τα τέλη τους εξαιτίας και της συνολικότερης εκτόξευσης του κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών στα προϊόντα τους.

Οι δυσκολίες επιβίωσης των αγροτών είναι αντικειμενικές και γι’ αυτό πραγματοποιούν μεγάλες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να κουρευτούν τα χρέη του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς στο ύψος εκείνο που να εξασφαλίζει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ.) των παραγωγών – μελών του ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).

– Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

– Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΦΠΑ.

– Να προβλεφθεί επιδότηση του αγροτικού ρεύματος έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο ώστε να καλύπτεται κατά 50% το κόστος του ρεύματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

– Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων.

– Να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και όλης της χώρας με ευθύνη του κράτους κεντρικά».