Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το Δίστρατο και το αγροτικό μουσείο Διστράτου

ΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ

Ένα ακόμη όμορφο χωριό που μαζί με τους τρεις ακόμη οικισμούς  του (Δαφνούλα,Τζαπάδα και Τραπεζάκι )ανήκει στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων  , με  απόσταση 43 χιλιομέτρων από την Άρτα και σε ένα υψόμετρο 450 μέτρων .

Ένα χωριό όπου οι κάτοικοί του είναι λιγοστοί κατά την διάρκεια του χειμώνα ενώ το καλοκαίρι σφύζει από ζωή ,με εκδηλώσεις που προσελκύουν όχι μόνο τους κατοίκους του χωριού αλλά και κόσμο από τα γύρω χωριά αλλά και την ιδιά την Άρτα

Παλαιότερη ονομασία του χωριού Πιστιανά Παλαιάς Ελλάδος ,ενώ ανήκε ως το 1912 στον Δήμο Θεοδωρίας , ονομάστηκε δε Δίστρατο το 1956  και οφείλει την ονομασία του στην γεωγραφική του θέση , εκεί όπου στην κορυφή του χωριού δημιουργείτε μια διακλάδωση δρόμων που οδηγούν στα δυτικά Τζουμέρκα  και εκ των οποίων ο ένας είναι παραποτάμιος.

Το Δίστρατο φέρει και πλούσια ιστορία όχι μόνο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αλλά και την εποχή του β Παγκοσμίου Πολέμου με αξιοσημείωτο αναφερθέν γεγονός την Α παν ηπειρωτική Συνδιάσκεψη της Εθνικής Αντίστασης που πραγματοποιήθηκε το 1943 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αγ. Φανερωμένης Διστράτου με τους Ναπολέων Ζέρβα και Άρη Βελουχιώτη .

 Αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι

1.Η εύκολη πρόσβαση προς την σμαραγδένια τεχνίτη λίμνη Πουρναριού με το άψογο αρμονικό τοπίο αποτέλεσμα  μιας μίξης ειδυλλιακών εικόνων και δημιουργία του φυσικού περιβάλλοντος .

2.Την Τζαμάκειο βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου μπορείτε να δανειστείτε βιβλία από την μεγάλη συλλογή που διαθέτει.

3.Την κεντρική πλατεία του χωριού με το μνημείο πεσόντων και τον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος ,όπου θα βρείτε και το μοναδικό καφενείο του χωριού με απείρους μεζέδες ,φαγητά και ροφήματα .

Για το τέλος άφησα βέβαια ένα από τα κοσμήματα του Δίστρατου για ξεχωριστή αναφορά και σε συνέχεια των άρθρων μου περί Μουσείων των Κεντρικών Τζουμέρκων.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ στην περιοχή Περάματος ,στον Άγιο Αθανάσιο. Το 1917 στο Διστρατο γεννήθηκε ο κύριος Γ. Σπύρου, πετρομάστορας, συλλέκτης και ιδρυτής του Μουσείου ο όποιος κατά την διάρκεια της ζωής του προσέφερε ένα τεράστιο κοινωφελές έργο στο Διστρατο, όπως ακριβώς βέβαια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του.

Στόχος του η δημιουργία ενός Μουσείου για τον τόπο του όπου θα τοποθετούσε ότι είχε συλλέξει από παλαιές αλλά και νεότερες εποχές.

Για την στέγαση του εν λόγω Μουσείου διάλεξε το Παλαιό Σχολείο Του Περάματος το οποίο συντηρούντο από τον ίδιο μετά το πέρας της λειτουργίας του ,δημιουργώντας έτσι ένα υπέροχο μουσειακό χώρο με αγροτικά ,κτηνοτροφικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσεως , ενδυμασίες ,βιβλία ,πληθώρα φωτογραφιών και άλλα εκθέματα.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1984 με άδεια της Νομαρχίας Άρτας όπου παρέστησαν πολλοί επίσημοι μεταξύ των οποίων  η τότε υπουργός Πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Ο κύριος Σπύρου απεβίωσε το 2016 και σε ηλικία 99 ετών αλλά το  έργο του συνεχίζουν οι νέοι προστάτες και φυλακές του Μουσείου ,οι γιοι του.

ΚΕΙΜΕΝΑ /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ –

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ