Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Τι ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δήμαρχος Σουλίου

Κατά την επίσκεψη της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγώνες των Σουλιωτών της υποβλήθηκε Υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται τα ελάχιστα όσων πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε αφενός να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και αφετέρου να σταματήσει η ερήμωση της περιοχής του ιστορικού Σουλίου με την κατά το δυνατόν διευκόλυνση της καθημερινότητας των εναπομεινάντων κατοίκων. Οι προτάσεις-αιτήματα που αναφέρονται στο εν λόγω Υπόμνημα είναι:

  1. Αναθεώρηση της Χωροταξικής Μελέτης του Σουλίου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι η βασική επαγγελματική απασχόληση των λιγοστών κατοίκων που έχουν απομείνει στην περιοχή, είναι η κτηνοτροφία.
  2. Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος αρκετών κλήρων στην περιοχή του Σουλίου που έχουν παραχωρηθεί σε πολλούς πολίτες μόνο κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα. Λόγω της οριοθέτησης που απαγορεύει τη διατήρηση των υφιστάμενων και την ανέγερση νέων ποιμνιοστασίων, κινδυνεύει να καταστεί άνευ ουσίας η μεταβίβαση των κλήρων στους άμεσους κληρονόμους των δικαιούχων.
  3. Αναπαλαίωση και αναστήλωση των υπολοίπων ιστορικών ερειπωμένων οικιών (με έμφαση στη διατήρηση των δομικών και μορφολογικών τους χαρακτηριστικών) των Καπεταναίων και των μεγάλων Σουλιώτικων φαρών.
  4. Βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου προς τα Σουλιωτοχώρια από την κοινότητα Γλυκής, καθώς και βελτίωση του συνολικού υφιστάμενου οδικού δικτύου σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προσβασιμότητα (αποκατάσταση οδοστρώματος και επικίνδυνων σημείων).
  5. Ολοκλήρωση των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας, με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και ποιοτικής επικοινωνίας των απομακρυσμένων περιοχών του Σουλίου και τη διαδικτυακή τους σύνδεση.
  6. Βελτίωση των αγροτικών οδών προς τους βοσκότοπους και τα ποιμνιοστάσια.
  7. Επέκταση δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις υπό αναπαλαίωση και αναστήλωση ιστορικές κατοικίες των φαρών Μπούση, Τζαβέλα κλπ.

Με την ελπίδα ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στα δίκαια αυτά αιτήματα.

Ο Δήμαρχος Σουλίου

Καραγιάννης Σπ. Ιωάννης