Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Τιμήθηκαν οι 9 εκτελεσθέντες στην Παραμυθιά

Σε εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα τιμήθηκαν οι 9 άμαχοι που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943.

Στην εκδήλωση εκτός των άλλων παρευρέθηκαν ο ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος, ανάπτυξης και εμπορίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς των εκτελεσθέντων κ.α.

Ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης έκανε την εξής δήλωση:

Τιμήσαμε τους 9 συμπατριώτες μας από την Πλακωτή, τις πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Ποποβο, οι οποίοι εκτελέστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943, 10 ημέρες πριν την εκτέλεση των 49 Προκρίτων.
Οι 9 άμαχοι αείμνηστοι συμπατριώτες μας, συνελήφθησαν κατά την μετάβαση τους στο παζάρι της Παραμυθιάς, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα χωρίς λόγο και αφορμή.
Ήταν και αυτά θύματα των Τσάμηδων και των κατακτητών Γερμανών, στο όνομα του φασισμού.Ακόμα και σήμερα, 76 χρόνια μετά οι μνήμες είναι νωπές.
Την ιδια στιγμή μερίδα των γείτονων μας Αλβανών συντηρεί αλυτρωτικές πολιτικές, ωστόσο τα διάσπαρτα μνημεία που στέκουν για να τιμούμε τους συμπατριώτες μας ήρωες που εκτελέσθηκαν, αποτελούν μαζί με την ιστορική μνήμη, κυματοθραύστη σε κάθε αλυτρωτική διάθεση, από όπου και αν προέρχεται.
Εμείς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συντηρούμε την ιστορική μας μνήμη, να τιμούμε τους ήρωες συμπατριώτες μας που έδωσαν την ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ήμαστε ελεύθεροι και να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες τους και τα ιδανικά τους στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε το αφιέρωμα για την εκτέλεση των 9 στην Παραμυθιά:

Μέρος Α΄

Μέρος Β΄

Μέρος Γ΄