Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

ΣΥΡΙΖΑ: “Με υπογραφή ΝΔ η κατάρρευση της κτηνοτροφίας”

ΣΥΡΙΖΑ: “Με υπογραφή ΝΔ η κατάρρευση της κτηνοτροφίας” – Ερώτηση κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός της ζωικής παραγωγής της χώρας, υφίσταται ανυπολόγιστου μεγέθους συνέπειες από τις επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν πρόκειται μόνο για τη φτωχοποίηση των κτηνοτρόφων, αλλά και για ένα σοβαρό πλήγμα στην επιβίωση της ορεινής και νησιωτικής ελληνικής υπαίθρου, ακόμη και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Την ώρα που οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας, στο σύνολό τους, νιώθουν τη θηλιά να σφίγγει απειλητικά,  κυρίως  λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των τιμών στην ενέργεια, όλες οι παρεμβάσεις που υιοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τες σαν στήριξη του κλάδου, αποτελούν κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό. 

Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, η δε έκτακτη ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών με τον συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021, δίκαια χαρακτηρίζεται από τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους σαν “ψίχουλα, ελεημοσύνη και φιλοδώρημα”, αφού για όσους κτηνοτρόφους την έλαβαν, τα ποσά δεν φτάνουν για ζωοτροφές ούτε για 5 μέρες! 

Όσο γι΄ αυτούς που διατηρούν μικτές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους της χώρας, η τιμωρία ήρθε από το ΥπΑΑΤ και  δεν έλαβαν καμία απολύτως ενίσχυση!

Η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), πληρώθηκε μεν, αλλά με λανθασμένη απεικόνιση των κιλών στον ΕΛΓΟ! Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν απλήρωτοι πάμπολλοι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, αλλά και να τιμωρηθούν κιόλας, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέβαλε ακόμα και ποινές! Οι παραγωγοί χοιρινού θυμούνται ακόμη ότι αποκλείστηκαν σε ποσοστό 30% από την έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όσο για τη βοοτροφία,  η στήριξη της εγχώριας παραγωγής είναι ανύπαρκτη. Οι δε αιγοπροβατοτρόφοι είδαν το Πάσχα να σφάζονται στην Ελλάδα αμνοερίφια που προέρχονται από χώρες της ΕΕ  με μπλε σφραγίδα!

Άγνωστο παραμένει ακόμη τι άλλο μπορεί να συμβεί με τη σφραγίδα της Κυβέρνησης ΝΔ που θα αφήσει χωρίς εισόδημα χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους, και θα οδηγήσει την κτηνοτροφία στη καθολική κατάρρευση. Τουλάχιστον θα συμμαζέψουν -έστω και στο και πέντε – το διαφαινόμενο μπάχαλο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022.

Η κατάρρευση της κτηνοτροφίας που συντελείται λόγω των κυβερνητικών επιλογών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη και της Αν. Τομεάρχη Ολ. Τελιγιορίδου, η οποία  συνυπογράφεται από 28 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και του Μάριου Κάτση.