Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Τι είπε ο Τσίπρας για Ουκρανία και Αγροτικά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.  Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σημεία από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα σε σύσκεψη για την Ουκρανία:  

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία 

– Η κρίση μας βρίσκει με ρεκόρ ακρίβειας σε ενέργεια και καύσιμα 

– Η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια του φυσικού αερίου

–Παρακολουθούμε με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία που ασφαλώς μας αφορούν όλους. Και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις- την εισβολή- της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Kαι ασφαλώς καταδικάζουμε και την αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζεται.

Δυστυχώς η ΕΕ δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει ως μια ισχυρή γεωπολιτική δύναμη σε αυτήν την μεγάλη κρίση, όπως και στο παρελθόν σε άλλες κρίσεις που αφορούσαν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σήμερα η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, να αποχωρήσει η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας. Και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

–Είναι σαφές ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό και ανησυχούμε πάρα πολύ για την Ελληνική Κοινότητα και τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για στήριξή τους.

–Ωστόσο, θέλω να σας πω πως είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα προετοιμασμένη για τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις. Διότι ήδη εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της. Φυσικό αέριο το οποίο πριν τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία πληρώναμε ήδη 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία, κάτι που βιώνουν όλοι οι πολίτες στην τσέπη τους εδώ και μήνες.

–Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και τώρα, να προετοιμάσει και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές με βάση τις συμφωνίες πλαίσιο. Και φυσικά να παρουσιάσει λύσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και με την παρέμβασή της στην ΕΕ, που θα μειώνουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα ζητήσουμε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και θα επανυποβάλουμε τις προτάσεις μας, σε αυτήν την κατεύθυνση

2.  ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών 

–Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια αιτήματα. Διότι, αυτή τη φορά, δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο. Είναι αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Και αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία. Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό. Η ενεργειακή κρίση που με ευθύνες της κυβέρνησης έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει τσακίσει τους παραγωγούς.  Συνεπώς το αίτημα να υπάρξει άμεσα και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το αίτημα να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, το αίτημα να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αιτήματα απολύτως δίκαια. Θα έλεγα, απολύτως λογικά, εάν θέλουμε να σταθεί η ύπαιθρος και η ελληνική οικονομία. 

— Η δικαιολογία ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι μία δικαιολογία αστεία. Διότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Δεν μπορεί να κάνεις 5 δις, ίσως και παραπάνω, απευθείας αναθέσεις, να κόβεις τη 13η σύνταξη, να δίνεις 1,5 δις. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δις. σε εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή να λες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις την κοινωνία που χειμάζεται. 

— Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα δει κανείς το τελευταίο διάστημα τις αγροτικές κινητοποιήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και τον καλώ να συζητήσει μαζί τους, όπως έκανα εγώ το 2016 στο Μαξίμου, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και να δίνει εντολή να κόβονται από το δημόσιο διάλογο οι φωνές διαμαρτυρίας και οι διεκδικήσεις τους. 

— Σε μία δημοκρατική χώρα, οι διεκδικήσεις και οι διαφορετικές φωνές δεν μπορεί να κόβονται και στο τέλος δεν θα κοπούν. Διότι ο αγώνας των αγροτών και τα αιτήματά τους, δεν αφορούν μόνο τους αγρότες. Αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί.  Είμαστε βέβαιοι, ότι ανταπόκριση στα αιτήματα δεν θα υπάρξει. Μακάρι να υπάρξει στο διάλογο. Για αυτό και έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο την πρότασή μας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όπου υπάρχουν πρέπει να λυθούν με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.