Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνέντευξη Γιάννη Παπαγιάννη στην Πολιτική: Οι πολιτικοί δεν πρέπει να διαιωνίζουν τις παθογένειες του παρελθόντος

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η ΠΟΛΙΤΙΚΗ συνάντησε τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στην Θεσπρωτία, Γιάννη Παπαγιάννη για μια συνέντευξη όπου μας δίνει το δικό του στίγμα

Γιάννης Παπαγιάννης: Οι πολιτικοί δεν πρέπει να διαιωνίζουν τις παθογένειες του παρελθόντος

Βρισκόμαστε στο χωριό σου, την Πετροβίτσα Θεσπρωτίας, τι σημαίνει αυτός ο τόπος για σένα;

Εδώ είναι ο τόπος καταγωγής μου. Έχω σπίτι εδώ και από μικρός περνάω μεγάλο μέρος του χρόνου μου εδώ. Ειναι διακαή μου επιθυμία να δω τον τόπο μου την Θεσπρωτία, να θριαμβεύει, να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του, να αξιοποιήσει το αξιότατο ανθρώπινο δυναμικό και να πρωταγωνιστήσει.

Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την πολιτική και πώς ξεκινήσατε την πολιτική σας καριέρα;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια και από πιο πριν ακόμα, πάντα είχα ενδιαφέρον για τα κοινά. Θεωρώ ότι οι νέοι έχουν χρέος να ασχολούνται με τα κοινά και να προσπαθούν να συμμετέχουν όσο περισσότερο μπορούν, προκειμένου να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της πολιτικής. Η άποψη ότι, “δεν ασχολουμαστε με την πολιτική γιατι είμαστε απογοητευμένοι”, είναι λανθασμένη. Αν κάποιος αντιδρά στα κακώς κείμενα πρέπει να αναλάβει δράση και να προσπαθήσει να βάλει και αυτός το λιθαράκι του για την επίλυσή τους. 

 Ποιες αξίες ή αρχές πιστεύετε ότι πρέπει να καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων ενός πολιτικού προσώπου;

Ο πολιτικός οφείλει να έχει ως γνώμονα το καλό του τόπου του. Οφείλει να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές του προκειμένου να προσφέρει τα μέγιστα στον τοπο τον οποίο εκπροσωπεί. Οι ισχυρές επαφές, το ξεκάθαρο πλάνο και η διεκδικητικότητα είναι πολύ σημαντικό να υφίστανται σε ένα πολιτικό πρόσωπο προκειμενου να είναι σε θέση να επιλύει προβλήματα και να δίνει διέξοδο και προοπτική. Απαραίτητα, βεβαίως, σε εναν πολιτικό ειναι η εντιμότητα, η ακεραιότητα και η δράση του πάντα να διέπεται από την αρχή της διαφάνειας.

Πώς διαφοροποιείτε τον εαυτό σας από τους πολιτικούς υποψηφίους που, τα τελευταία χρόνια ακολουθούν μια συγκεκριμένη τακτική προς άγραν ψήφων;

Είναι πραγματικά λυπηρό εν έτει 2023 να ακολουθείται μια παλαιοκομματική πολιτική προς άγραν ψήφων, η οποία έχει καταστεί πολλές φορές αντικείμενο σάτιρας ακόμα και στον κινηματογράφο… Η άκρατη και ανούσια υποσχεσιολογία δε δημιουργεί τιποτα άλλο παρά μόνο προβλήματα. Η συμπάθεια και μόνο προς ένα πολιτικό πρόσωπο λόγω της συχνής παρουσίας του σε πάσης φύσεως κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου Βουλευτή. Αυτό σημαίνει οπισθοδρόμηση και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της προόδου. Στο σύγχρονο πολιτικό δεν προσιδιάζουν τα κούφια λόγια. Ο υποψήφιος οφείλει να ξετυλίγει και να αναλύει το ρεαλιστικό του πρόγραμμα, καθώς και τον τρόπο υλοποίησης του όπου μέσω αυτού θα επέλθει η εν γένει ανάπτυξη του τόπου, θα αναβαθμισθεί η οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ποια είναι η στάση σας για τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στη Θεσπρωτία, καθώς και στον αγροκτηνοτροφικό τομέα;

Έχουμε προϊόντα που σύμφωνα με μελέτες είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα εν συγκρίσει με προϊόντα άλλων περιοχών. Τα μανταρίνια μας, εν γένει τα εσπεριδοειδή, το λάδι μας, τα ακτινίδια, οι ελιές μας, το μέλι, τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, καθώς και άλλα προϊόντα, είναι πολύ πιο ποιοτικά από αυτά άλλων ευρωπαϊκών περιοχών. Οι υδατοκαλλιέργειες στην περιοχή μας μπορούν με την κατάλληλη στήριξη να πρωταγωνιστήσουν. Οφείλουμε, λοιπόν, να οργανώσουμε πολύ καλύτερα και πολυ πιο σύγχρονα την παραγωγή τους και κυρίως οφείλουμε να οργανώσουμε ουσιαστικότερα την προώθησή τους σε αγορές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτά.

Αυτό θα στηρίξει από τη μία, τους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς αλλά κυρίως θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη νεολαία μας προκειμένου αυτή να μην έχει το βλέμμα της προς την έξοδο αλλά να παραμείνει και να προκόψει εδώ στην περιοχή μας. Πολύ σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η ανάπτυξη νέας μορφής καλλιεργειών που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή μας και παράλληλα να αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Επιτακτική είναι η στήριξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή μας. Η Θεσπρωτία, έχει όλες τις προϋποθέσεις να θριαμβεύσει στον τουριστικό τομέα, σε όλες τις μορφές του, θερινό, ορεινό, εναλλακτικό τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας και μπορεί να αποτελέσει και την βαριά βιομηχανία του νομού μας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση κάνει σημαντικά βήματα. Οι υποδομές, όμως, που μπορούν να υποστηρίξουν τον τουριστικό τομέα στην περιοχή μας, δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα έπρεπε και εδώ είναι που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κατορθώσουμε να αναπτύξουμε αυτούς τους βασικούς πυλώνες για την περιοχή μας και θα οδηγήσουμε την Θεσπρωτία πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή.

Πως φαντάζεστε την Θεσπρωτια σε μερικά χρόνια;

Η Θεσπρωτία έχει δυναμική. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες περιοχές. Από τη μια είναι η θέση της και από την άλλη το άξιο ανθρώπινο δυναμικό της. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να διαιωνίζουν τις παθογένειες του παρελθόντος. Πρέπει να βγούμε από τα στενά πλαίσια της μικροπολιτικής και της ανούσιας υποσχεσιολογίας. Οι εκπρόσωποι της περιοχής έχουν χρέος να αξιοποιήσουν τα δυνατά σημεία της και με ρεαλιστικό πλάνο και κυρίως ισχυρή διεκδικητικότητα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι εφικτό η Θεσπρωτία να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.