Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν τα γηροκομεία στις οικογένειες των ηλικιωμένων

Η λήψη της απόφασης που πρέπει να πάρει μία οικογένεια για την φιλοξενία ενός ηλικιωμένου σε ένα γηροκομείο μπορεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση, λόγω της συναισθηματική πίεσης σε συνδυασμό με άλλους πρακτικούς προβληματισμούς που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτή η μετάβαση, τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για την οικογένειά τους στο σύνολό της.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλετε να γνωρίζετε είναι ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα είναι ασφαλές και θα έχει την απαραίτητη φροντίδα. Τα γηροκομεία διαθέτουν υποδομές ασφάλειας και προσωπικό όλο το εικοσιτετράωρο για οποιαδήποτε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Η συνεχόμενη παροχή φροντίδας σε έναν ηλικιωμένο μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτική για την οικογένεια που την έχει αναλάβει. Αυτό το βάρος στα γηροκομεία το αναλαμβάνει μια ομάδα από επαγγελματίες φροντιστές ηλικιωμένων που είναι υπεύθυνοι για τις καθημερινές ανάγκες τους. Αυτό επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να έχουν μια πιο ποιοτική ζωή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αντί να ανησυχούν για τις καθημερινές ανάγκες και την φροντίδα τους.

Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν συχνά προβλήματα υγείας που απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση. Ένας οίκος ευγηρίας παρέχει την ευκαιρία της άμεσης παρέμβασης γιατρού και της χορήγησης φαρμάκων για την διαχείριση χρόνιων παθήσεων και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε περίπτωση επιδείνωσης ασθενείας.

Η διασφάλιση ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα λαμβάνει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας γεμίζει καθημερινά με άγχος. Στα γηροκομεία συνήθως έχουν διατροφολόγους που φτιάχνουν θρεπτικά γεύματα, λαμβάνοντας υπόψη διατροφικές προτιμήσεις  των ηλικιωμένων.

Η μοναξιά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων. Σε έναν οίκο ευγηρίας οι ηλικιωμένοι έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με άλλους συνομηλίκους τους, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και να δημιουργήσουν μια υποστηρικτική κοινότητα, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο στο σπίτι.

Εκ πρώτης όψεως, τα διάφορα ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί να φαίνονται ακριβά, όταν όμως ληφθούν υπόψη οι υπηρεσίες που παρέχονται όπως η διαμονή, τα ημερήσια ειδικά γεύματα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η αποκλειστική υγειονομική περίθαλψη, η μεταφορά και αναψυχή, τότε κανείς καταλαβαίνει ότι είναι πιο οικονομικά, αν αναλογιστεί το κόστος που θα είχαν όλες αυτές οι φροντίδες στο σπίτι μεμονωμένα.

Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε ότι, πολλά γηροκομεία στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης προσφέρουν  και άλλες υπηρεσίες για την ίδια την οικογένεια του ηλικιωμένου που θα φιλοξενηθεί στην μονάδα. Αυτές οι υπηρεσίες αποτελούνται από ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτικής προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια και τον φιλοξενούμενο αγαπημένο του πρόσωπο σε αυτή την αλλαγή.  

Τέλος, η απόφαση για την εύρεση ενός καλού οίκου ευγηρίας και η ομαλή μετάβαση σε αυτόν θα εξαρτηθεί από την βαθιά προσωπική σχέση που υπάρχει μεταξύ των μελών της οικογένειας και τον ηλικιωμένο. Κάθε οικογένεια πρέπει να λάβει υπόψη τις μοναδικές συνθήκες και τις ανάγκες των ηλικιωμένων προσώπων. Αυτό θα την βοηθήσει να αναγνωρίσει ότι ο στόχος τέτοιων εγκαταστάσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δικών τους ανθρώπων και η ψυχική ηρεμία στις οικογένειές που έχουν επιβαρυνθεί την φροντίδα τους.