Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Παραμυθιά: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για την Ceta και την Φέτα (βίντεο +135 Φωτό)

Παραμυθιά: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για την Ceta και την Φέτα (βίντεο +135 Φωτό)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Παραμυθιά, στην αίθουσα Καρκαμίσι η ενημερωτική ημερίδα για την συμφωνία Ceta και το πως οι διεθνείς συμφωνίες με Νότιο Αφρική και Καναδά (CETA) και πως επηρεάζουν την ΦΕΤΑ και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα της ΕΛΛΑΔΑΣ. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας με βασικούς ομιλητές τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Ο περιφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη ποιότητα που έχει η φέτα, μία ποιότητα που αποκτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και τον φυτικό της πλούτο, την βιοποικιλότητα της. Εκεί λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε, τόνισε, δηλαδή στην ποιότητα των προϊόντων και στην ιδιαιτερότητα τους.  Επίσης σημείωσε ότι γίνεται αυθαίρετη χρήση του ονόματος “φέτα” για άσπρα τυριά ακόμα και από χώρες της Ε.Ε. όπου απαγορεύεται. Έφερε ως παράδειγμα εταιρεία της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών.

Ακόμα ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι στην ίδια την χώρα μας δεν χρησιμοποιούμε την φέτα αλλά άσπρα τυριά είτε σε παραδοσιακά προϊόντα, είτε σε φαγητά και χωριάτικες σαλάτες αν και υποτίθεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί φέτα. Δηλαδή η παραπλάνηση των καταναλωτών δεν γίνεται μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι   θα καταθέσει πρόταση προς την Ένωση Περιφερειών και στα συναρμόδια Υπουργεία για τη συγκρότηση ενός οργάνου, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τυροκόμων, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και εάν είναι εφικτό, των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται παράτυπη χρήση της ονομασίας «φέτα».

Ο Νότης Μαριάς από την πλευρά του σημείωσε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες όπως η ceta εγκυμονούν κινδύνους γενικότερα για την Ευρώπη και είπε ότι τελικά η προστασία της φέτας στην Ευρώπη θα σταματήσει κάποια στιγμή καθώς προς τα εκεί οδηγούν τέτοιου είδους συμφωνίες. Η ΕΕ με την λογική της πλήρους απελευθέρωσης έχει καταφέρει να κατακλυστεί η ευρωπαϊκή αγορά από φθηνά προϊόντα αμφίβολης ποιότητας τα οποία όμως συνθλίβουν το εισόδημα των αγροτών.  Παρόλα αυτά το γενικότερο κλίμα που ξεκινάει από την Αμερική αλλά και σε μεγάλο βαθμό και στην Ευρώπη είναι να υπάρξει ξανά ο οικονομικός προστατευτισμός και αυτές οι φωνές αυξάνονται συνεχώς.
Στην εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Βασίλης Παρόλας εκ μέρους του αγροτικού συνεταιρισμού Θεσπρωτίας, ο κ. Μπλέτσας, ο κ. Σταύρος Παργανάς πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, η αντιδήμαρχος Βάσω Ντούκα εκ μέρους του δήμου Σουλίου, ο πρόεδρος του ΔΣ δήμου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης εκ μέρους του δήμου Ηγουμενίτσας, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης.

Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δημάκος, σύμβουλοι της περιφέρειας, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση.

Πλούσιο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ