Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Παναγιώτης Νταής: “περίεργο” βίντεο του δήμου Ηγουμενίτσας

Του Παναγιώτη Β. Νταή – Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Ηγουμενίτσας

ΤΟ «ΠΕΡΙΕΡΓΟ» ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Τουλάχιστον περίεργο μπορεί να χαρακτηριστεί το διαφημιστικό (στα όρια του προπαγανδιστικού) βίντεο που κυκλοφόρησε ο Δήμος Ηγουμενίτσας, για τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων. Στο διάρκειας δύο λεπτών περίπου βίντεο υπάρχουν αναφορές περί εφαρμογής σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων κ.α., τα οποία βεβαίως έχουν κάποια σύνδεση με το αντικείμενο των Υγειών Πόλεων, αλλά μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάσταση:

Για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (το οποίο έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια) αντί ενός προγράμματος για την κατασκευή «πράσινων γωνιών ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων με το σύστημα διαλογής στην πηγή» σε όλες τις Κοινότητες και αντί για την οργανωμένη λειτουργία «Πράσινων Σημείων» σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες το μόνο που εκτελείται είναι η κατασκευή του Μεγάλου Πράσινου Σημείου στη Νέα Σελεύκεια. Το οποίο – ακριβώς ελλείψει των προαναφερομένων υποστηρικτικών δράσεων – κινδυνεύει να μετατραπεί σε μοναδικό σημείο συλλογής ογκωδών στερεών αποβλήτων σε όλη την περιοχή, με ότι αυτό θα σημαίνει για το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κοινότητας.

Για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την έγκρισή του, το μόνο που έχει γίνει είναι μια μικρή επέκταση του δικτύου των πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων και αυτή χωρίς κανένα ορθολογικό σχεδιασμό διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης, έτσι ώστε να δρα σαν ενιαίος χώρος αμφίδρομης κίνησης. Οι μεγάλες και σοβαρές δράσεις του σχεδίου (νέοι χώροι στάθμευσης, ανασχεδιασμός κίνησης σε βασικούς δρόμους, πεζοδρομήσεις κ.α.) ούτε καν συζητούνται, αν και είναι σίγουρο ότι θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των δημοτών και θα υποστηρίξουν – μεταξύ άλλων – αποφασιστικά την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης στο τομέα της υγείας.

Το βίντεο έντεχνα έδειχνε μόνο ορισμένες μακρινές λήψεις της πόλης και όχι κοντινά πλάνα, προκειμένου να μην φανούν οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές. Καμιά εικόνα από τις γειτονιές της πόλης που βρίσκονται πάνω από την οδό Κύπρου, οι οποίες είναι σε άσχημη κατάσταση, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων. 

Τέλος, για την προστασία του περιβάλλοντος τι να πούμε; Η αδιαφορία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παραλίας Δρεπάνου, καθώς και για την ανάδειξη της περιοχής Καλοδικίου (για να αναφερθούμε μόνο στις δύο εμβληματικές περιβαλλοντικά περιοχές του Δήμου) είναι πλέον χαρακτηριστική. Δύο περιοχές οι οποίες θα έπρεπε να είναι «πνεύμονες» ζωής και δημιουργίας. 

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Γιατί στο βίντεο δεν αναφέρονται αναλυτικά οι δράσεις που σχετίζονται με τον πυρήνα του αντικειμένου του Δικτύου Υγειών Πόλεων (ΚΕΠ Υγείας, εκδηλώσεις προληπτικής ιατρικής κ.τ.λ.). Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς τι σημαίνει πραγματικά «υγιείς πόλεις» και ότι κάνουν το αντιμετωπίζουν μόνο στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων;

Σε κάθε περίπτωση μετά από επτά και μισό έτη θητείας η Δημοτική Αρχή κούρασε και κουράστηκε. Στη λήξη της τρέχουσας Δημοτικής Περιόδου, θα είναι η Δημοτική Αρχή με την μεγαλύτερη θητεία αλλά με το μικρότερο συγκριτικά έργο. Και για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης οι εκλογές του 2023 παρουσιάζονται ως μια ευκαιρία.