Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Πέτσας: όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε μια πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας κατά την διάρκεια συνέντευξης του στον ΑΝΤ1, για το πρόβλημα της τιμής του φυσικού αερίου και της προτροπής της κυβέρνησης για αλλαγή των καυστήρων σε πετρελαίου, λέγοντας πως «Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».

Όπως ήταν φυσικό η φράση του αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να προβεί σε νέα δήλωση λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ήταν μια ατυχής στιγμή.

Η νέα δήλωση του κ Πέτσα:

«Παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να απομονώσει μια φράση μιας συνέντευξης προκειμένου να δημιουργήσει σκόπιμα εντυπώσεις, η συγκεκριμένη ήταν μια ατυχής στιγμή καθώς έδωσε πράγματι τη δυνατότητα διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αποσπασματική προβολή της φράσης μου διαστρεβλώνει την αλήθεια. Είναι προφανές ότι αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Επομένως σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Για όνομα του Θεού».

Μετά την νέα δήλωση του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση ζητάει από χιλιάδες πολίτες να πάνε από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Στο απλό δημοσιογραφικό ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το κόστος μετάβασης ο κ. Πέτσας απάντησε κυνικά με τη φράση “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”.

Τώρα έρχεται να μας πει ότι ήταν μια “ατυχής στιγμή” και ταυτόχρονα μιλάει για προσπάθεια διαστρέβλωσης και εκμετάλλευσης.

Ο κυνισμός και η αλαζονεία συναντά την κοροιδία. Όσο δεν πάει σπίτι του είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για λάθος. Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα η γραμμή Μητσοτάκη είναι: “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”.

Η αρχική δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια.
Η δήλωση του κ. Πέτσα είναι σοκαριστική. Προσβάλλει 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών.

Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο «ας φάνε παντεσπάνι». Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες».

Η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Με αφορμή σημερινή δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιου Πέτσα, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Εμβρόντητη παρακολούθησα τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, στο πλαίσιο ερωτήσεων για τα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, να δηλώνει ότι “Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει”!

Πρόκειται για κυνικήστυγνή και απάνθρωπη δημόσια παραδοχή της ανάλγητης πολιτικής που διατρέχει την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μιας Κυβέρνησης που έχει μετατραπεί σε αλαζονικό καθεστώς για τους λίγους και ισχυρούς, χωρίς ίχνος μέριμνας για τους συνανθρώπους που καθημερινά οδηγούνται στη φτωτοχοποίηση και την εξαθλίωση, με τις κοινωνικές ανισότητες να διευρύνονται.

Η έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, ακόμα και μπροστά στο θάνατο, είναι σοκαριστική, πόσω μάλλον όταν αφορά τον Υπουργό που ο κ. Μητσοτάκης έχει ορίσει αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή για τον κύριο πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην πατρίδα μας. Πρόκειται για απόλυτη αναντιστοιχία με το θεσμικό ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετεί.

Το Κοινωνικό Κράτος, η  Κοινωνική Δικαιοσύνη, η προστασία της Ανθρώπινης Ζωής και Αξιοπρέπειας, αποτελούν κεκτημένα της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση όφειλε,προ πολλού, να έχει λάβει μέτρα,στην κατεύθυνση όσων, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα, έχει επανειλημμένως προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και δεν επιτρέψουμε καμία οικογένεια, κανένας συνάνθρωπό μας,να μετατραπεί το “κοριτσάκι με τα σπίρτα”.»

Αναλυτικά το σχόλιο του ΚΚΕ: 

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που “όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει”.

Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις.

Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!».