Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Πέτρος Οικονομίδης: Να εμβολιαστούμε όλοι!

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “πολιτική”

Το θέμα του εμβολιασμού για τον covid 19 είναι κυρίαρχο εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι ένα θέμα που έχει μπερδέψει και πολλές φορές διχάσει τους πολίτες, οι οποίοι έρχονται κάποιες φορές να διαχειριστούν επιστημονικά θέματα χωρίς όμως την απαραίτητη γνώση. Από την άλλη αντιφατικές πληροφορίες και πρακτικές από την πολιτεία έρχονται να ενισχύσουν το δυσπιστία σε μερίδα των πολιτών. Η «πολιτική» θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρο Οικονομίδη ώστε να μας ξεκαθαρίσει, από την ιατρική σκοπιά, κάποια θέματα.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης ήταν μέχρι τον Ιούλιο να είχαμε φτάσει στο 70% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Θεωρείτε ότι ήταν υψηλός ο στόχος; Γιατί δεν τον φτάσαμε;

Μέχρι τις 24 Ιουλίου χορηγήθηκαν  10.160.000 δόσεις εμβολίου και αυτό μεταφράζεται ως εξής: στο 54% επί του συνόλου του πληθυσμού έχει χορηγηθεί μια δόση, ενώ το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Αν τα ποσοστά αυτά τα δούμε στον ενήλικο πληθυσμό (άνω των 18) τότε έχουμε εμβολιασμένο το 63% των ενηλίκων με μια δόση και το 55% πλήρως εμβολιασμένο.

Θεωρητικά το 70% πλήρως εμβολιασμένων μέχρι τον Ιούλιο θα ήταν εφικτό αλλά πολλοί παράγοντες ήταν αυτοί που έπαιξαν ρόλο ώστε αυτό να μην γίνει εφικτό και αναφέρω τους πιο σημαντικούς: μη επάρκεια εμβολίων κυρίως τους πρώτους μήνες του 2021 που υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για εμβολιασμό από τους πολίτες, η μη επέκταση των εμβολιαστικών σημείων ώστε να γίνει πιο προσβάσιμος ο εμβολιασμός (Σε άλλες χώρες είδαμε να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, σε στάσεις του μέτρο κλπ) καθώς και η καθυστερημένη εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών στην εμβολιαστική διαδικασία, η τερατώδης παραπληροφόρηση για τις παρενέργειες του εμβολίου από το διαδίκτυο, η ελλιπής πληροφόρηση από την κυβέρνηση, η δημόσια πολυφωνία των επιστημόνων, οι παλινωδίες της επιτροπής εμβολιασμού και κυρίως η τεράστια δημοσιότητα που δόθηκε για τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από διάφορες αναξιόπιστες πηγές του διαδίκτυο και των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί πολίτες αντιμετώπισαν με δυσπιστία τα εμβόλια για τον covid 19 η οποία εντάθηκε και από τις επιπλοκές που δημοσιοποιήθηκαν αλλά και από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ειδικά για το astrazeneca. Η δική σας θέση ποια είναι;

Η δυσπιστία υπήρχε πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον λόγο ότι μια νέα τεχνολογία εφαρμόστηκε για την παρασκευή του εμβολίου που έκανε εφικτή την εξαιρετικά ταχεία διάθεση του στους πολίτες σε σχέση με ότι ξέραμε στο παρελθόν.

Όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα υπήρχε ένας γενικός δισταγμός. Μόλις ο κόσμος είδε ότι κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν έπαθε τίποτε τότε η ζήτηση έγινε μαζική αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε επάρκεια εμβολίων. 

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όπως το αναφέρετε με το εμβόλιο της astra zeneca καθώς δόθηκε εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα στις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου  αδικήθηκε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο και δόθηκε και ένα χτύπημα στην αξιοπιστία των εμβολίων που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να φοβηθούν και να αναβάλλουν ή ακυρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Ο ρόλος της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης της ΕΕ και συνολικά των κυβερνήσεων της ευρωπαϊκής ένωσης δυστυχώς δεν βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στο συγκεκριμένο εμβόλιο καθώς κάποια κράτη σταμάτησαν την χορήγηση του, κάποια άλλα το χορηγούσαν σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, και κάποια άλλα σε διαφορετικές κατηγορίες με αποτέλεσμα να αυξηθεί η δυσπιστία για όλα τα εμβόλια.

Η κοινή πολιτική υγείας και στάση των χωρών της ΕΕ πάνω στο θέμα του εμβολιασμού θα είχε αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

Πως κρίνετε τις τελευταίες αντιδράσεις με τις συγκεντρώσεις «αντιεμβολιαστών»;

Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων εξαιρετικά μειοψηφική στην κοινωνία που πάντα θα αντιδρά με ακραίο και εξτρεμιστικό τρόπο. Δεν απειλεί την πορεία του εμβολιαστικού σχεδίου αυτή η ομάδα, ο κάθε νοήμων πολίτης τους έχει κατατάξει στο περιθώριο, δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «ψεκασμένοι» που τους έχει αποδοθεί.

Να τονίσω με την ευκαιρία ότι οι περισσότεροι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν είναι φοβισμένοι λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, δεν είναι ούτε αντιεμβολιαστες ούτε αρνητές.

Πιστεύετε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι ή μόνο όσοι κινδυνεύουν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω νοσημάτων και γιατί;

Ο εμβολιασμός αφορά όλους μας. Η πανδημία δεν θα υποχωρήσει αν το τείχος προστασίας που θα χτιστεί μέσω του εμβολιασμού δεν είναι ισχυρό.

Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο δεν είναι 100% που σημαίνει ότι ευάλωτοι και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, συγγενείς μας, φίλοι μας, ενδέχεται να καταλήξουν από τον ιό και οι υπόλοιποι οφείλουμε να τους προστατεύσουμε μέσω του εμβολιασμού μας.

Πολλοί γονείς, αν και οι ίδιοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί να κάνουν το εμβόλιο στα ανήλικα παιδιά τους, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος για αυτά από τον covid 19 δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να «ρισκάρουν» με ένα εμβόλιο που μας είναι ακόμα «άγνωστο». Τι θα λέγατε εσείς σε αυτούς τους γονείς;

Απαντώ σε αυτούς τους γονείς με την προτροπή να κοιτάξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να δουν πόσα εμβόλια έχουν κάνει τα παιδιά τους και μάλιστα κάποια από αυτά λίγο καιρό μετά την γέννηση τους. Γιατί έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά; Από ποτέ κυκλοφορούν και τι παρενέργειες έχουν; Σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν έχει ποτέ αναρωτηθεί.

Σε ότι αφορά στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid 19 στα παιδιά όντως είναι εξαιρετικά χαμηλός όχι όμως μηδενικός.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά ακόμη και αν δεν νοσούν σοβαρά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και έτσι κατά την γνώμη μου ο εμβολιασμός των παιδιών έχει σημασία για το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης.

Τελικά τα εμβόλια μας προσφέρουν ανοσία; Μας οδηγούν σε ελευθερία; Ή μήπως είναι ένα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης καθώς καλλιεργεί λάθος προσδοκίες;

Κατηγορηματικά ναι, τα εμβόλια προκαλούν ανοσία και είναι μονόδρομος για την ελευθερία.

Τα δεδομένα από κράτη με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών αυτό αποδεικνύουν εν μέσω του κύματος από την μετάλλαξη δέλτα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στην Σκωτία που έχει υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, και στο Ισραήλ βλέπουμε ότι παρόλο τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολιαστους οι νοσηλείες και οι θάνατοι αναλογικά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Και στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής στις περιοχές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι χαμηλά σε αντίθεση με περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών που παρατηρείται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες.

Για να αποφασίσει κάποιος να εμβολιαστεί χρειάζεται πειθώ ή «κίνητρα» και τιμωρίες;

Εύλογη η ερώτηση σας και εμένα με απασχολεί και η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Προφανώς προκρίνεται η σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη ατομικά και κοινωνικά, και τις παρενέργειες των εμβολίων προκειμένου ο πολίτης ώριμα και υπεύθυνα να αποφασίσει να εμβολιαστεί έχοντας απαλλαχτεί από τους φόβους του και έχοντας πειστεί για την απόλυτη αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ως λειτουργός της υγείας και έχοντας ζήσει και αντικρίσει το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας που είναι το ζητούμενο απαιτεί ορισμένες φορές δύσκολες αποφάσεις.

Συνεπώς κάποια κίνητρα και μέτρα είναι αποδεκτά προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Κατά την γνώμη σας η υποχρεωτικότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση σε κάποιους κλάδους για εμβολιασμό είναι απαραίτητη;

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι απαραίτητη.

Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι υγειονομικός δεν εμβολιάζεται και ενδεχομένως βάζει σε κίνδυνο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, την υγεία συμπολίτη του ανοσοκατεσταλμένου, ευάλωτου ή ηλικιωμένου.

Οι εμβολιασμένοι κατά πόσο κινδυνεύουν να «κολλήσουν»;

Ο εμβολιασμένος ενδέχεται να γίνει φορέας του ιού ενδέχεται και να νοσήσει όμως όλα τα δεδομένα δείχνουν ακόμη και για την μετάλλαξη δέλτα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα αναπτύξει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Βέβαια ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς με βαριά νοσήματα και ηλικιωμένοι ενδέχεται να χρειαστούν και νοσηλεία και κάποιοι θα καταλήξουν όμως η προστασία σε γενικές γραμμές που προσφέρουν τα εμβόλια είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Ο εμβολιασμός προστατεύει τον εμβολιαζόμενο ή την κοινωνία;

Ο εμβολιασμός προστατεύει και τον εμβολιασμένο και την κοινωνία νομίζω ήδη έχει απαντηθεί από τα παραπάνω

Πως κρίνετε την επιδημιολογική εικόνα στην Θεσπρωτία και την εικόνα των εμβολιασμένων;

Σε ότι αφορά τον νομό μας ήταν αναμενόμενο ότι το τέταρτο κύμα θα έκανε την εμφάνιση του και στην Θεσπρωτία ιδιαίτερα λόγω και του τουρισμού. Υπάρχει διασπορά στην νεολαία κυρίως και η ανησυχία είναι η ενδεχόμενη μετάδοση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Το θετικό είναι ότι βλέπουμε την διασπορά να είναι ελεγχόμενη και ο αριθμός των κρουσμάτων να μην αυξάνεται. Είναι νωρίς όμως για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα.

Επίσης ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε νοσηλείες στο νοσοκομείο Φιλιατών και αυτό πρέπει να το αποδώσουμε στον εμβολιασμό των κατοίκων της Θεσπρωτίας καθώς σε ποσοστό άνω του 50% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σαφώς είναι πολύ σημαντικό αυτό το ποσοστό δεν είναι αρκετό όμως για να χτίσουμε το τείχος προστασίας που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα.

Κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;

Να εμβολιαστούμε όλοι!

Απευθύνω έκκληση σε όλους να κλείσουν το συντομότερο δυνατό ραντεβού με οποίο εμβόλιο επιθυμούν.

Πλέον υπάρχουν ραντεβού διαθέσιμα άμεσα σε όποιο εμβολιαστικό κέντρο επιθυμούν ακόμη και κατ οίκον για αυτούς που η μετακίνηση δεν είναι εφικτή.