Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο Μάριος Κάτσης για χερσαία ζώνη και διορισμό κ. Πορφύρη

Κανένα χρονοδιάγραμμα για τη χερσαία ζώνη, καμία απάντηση για τη νομιμότητα του διορισμού του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Μάριου Κάτση σχετικά με την απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, και με το αν είναι νόμιμος ή όχι ο διορισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

Με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζήτησα απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες της Θεσπρωτίας, καθώς σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης. Όπως δυστυχώς περίμενα, δεν έλαβα καμία ουσιαστική απάντηση ούτε κάποια ξεκάθαρη δέσμευση.

 https://www.youtube.com/embed/j5wwR95ME4c

Όσον αφορά την απόδοση της χερσαίας ζώνης στους πολίτες της Ηγουμενίτσας, των Συβότων, της Πλαταριάς και της Σαγιάδας, ο Υφυπουργός  Οικονομικών αρκέστηκε πάλι σε γενικόλογες υποσχέσεις, σαν αυτές που κατά καιρούς έχει δώσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και που ποτέ δεν τήρησε. Δεν πήρα καμία απολύτως απάντηση για το αν θα παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη πριν το ξεπούλημα του λιμανιού, για το ποια ακριβώς τμήματα θα αποδοθούν στους πολίτες, και για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης. Σε αυτά δηλαδή τα απλά ερωτήματα για τη χερσαία ζώνη που έχει κάθε πολίτης της Θεσπρωτίας, η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αποφάσισε να μην απαντήσει, θέλοντας έτσι να κρύψει τον καταστροφικό σχεδιασμό της για το λιμάνι και τη χερσαία ζώνη.

Σε Ερώτηση μου για το αν είναι σύννομος ή όχι ο διορισμός του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ, που παρεμπιπτόντως υπό τη διοίκηση του τα έσοδα του λιμανιού έπεσαν από το 1,6 εκ. ευρώ περίπου το 2019, στις 93 χιλιάδες το 2020, και όπου το  πάρτι απευθείας αναθέσεων καλά κρατεί, ο Υφυπουργός έριξε την μπάλα στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε παλαιότερη κοινοβουλευτική μου Ερώτηση για το αν το πτυχίο του Διευθύνοντα καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου,  το Υπουργείο Εσωτερικών, μου είχε απαντήσει ότι είναι θέμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Οικονομικών. Το Ναυτιλίας μου απάντησε ότι υπεύθυνο είναι το Οικονομικών, και σήμερα το Οικονομικών ότι ο διορισμός του Διευθύνοντα είναι εσωτερικό θέμα του ΤΑΙΠΕΔ. 

Δηλαδή τι μας λέει το Υπουργείο; Ότι αφενός το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει χωρίς να δεσμεύεται από τη νομοθεσία, και αφετέρου ότι ενώ τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την επιλέγει η κυβέρνηση, και ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ ΑΕ είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δεν έχει κάποια σχέση με τον διορισμό του ούτε είναι υπεύθυνη για το αν σε επιτελικές θέσεις μπαίνουν «άριστοι» χωρίς τυπικά προσόντα. 

Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος. Απαιτώ από τους αρμόδιους να αποδώσουν στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, το σύνολο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απατούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις πριν το  ξεπούλημα του λιμανιού, και ζητώ να απαντήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση αν ο διευθύνων Σύμβουλος, που η ίδια διόρισε στον ΟΛΗΓ, έχει τα τυπικά προσόντα σύμφωνα με το νόμο.