Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο Δονάτος Μαρτίνης απαντά στον Γιάννη Γόγολο για το δημοτικό συμβούλιο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Είχα την πεποίθηση πως δεν θα χρειαζόταν να παρέμβω μέσω του τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσω την πραγματικότητα σε σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πίστευα ότι αρκούσε η δημόσια λειτουργία του, η ζωντανή μετάδοσή του και η μαγνητοσκοπημένη προβολή του στη σελίδα του Δήμου και σε άλλες σελίδες.

Διαψεύσθηκα.

Οι μορφές αυτές ενημέρωσης, προφανώς, δεν αρκούν για να αντιπαρατεθούν στην οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας!

Συγκεκριμένα, πριν από έναν μήνα, ανακοίνωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» ΙΩΑΝΝΗ ΓΟΓΟΛΟΥ έλεγε ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο θέμα που αφορούσε στη στήριξη των εργαζομένων του Νομικού Προσώπου.

Όταν, αμέσως, το ζήτημα περί «αλλοίωσης» τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν ότι υπήρξε κάτι αντικανονικό και επιλήψιμο στη διαδικασία, ούτε από τον κύριο Γόγολο που το έγραψε. Εξάλλου, αν υπήρχε, θα είχε υποβληθεί ένσταση. Έμεινε, όμως, να πλανάται η μομφή και το ψεύδος χωρίς να ακολουθήσει ανάλογη διάψευση. 

Και αν αυτό εγράφη στον οίστρο μιας συγκυριακής αντιπολιτευτικής τακτικής, αποτελώντας ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό, στο αμέσως επόμενο διάστημα η τακτική αυτή επαναλήφθηκε.

Στο δελτίο τύπου για τον προϋπολογισμό, που εξέδωσε, πάλι ο κύριος Γόγολος αναφέρει ότι τον εμπόδισε ο πρόεδρος να αναπτύξει τις απόψεις του κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του, που απορρέει από την πολυετή παρουσία του στη θέση.

Απαιτεί, πράγματι, πολύ θράσος να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο, όταν:

Πρώτον, ο κ. Γόγολος απαίτησε και μίλησε πολλαπλάσιο χρόνο, σε σχέση, τόσο με τον προβλεπόμενο, όσο και με τον χρόνο των άλλων συναδέλφων, παραβιάζοντας κατάφωρα τον κανονισμό.

Δεύτερον, ο κ. Γόγολος ήταν αναμφισβήτητα εκτός θέματος, όταν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό επέμενε να κάνει απολογισμό και να παραθέτει στοιχεία με κάθε λεπτομέρεια υπό τύπο σκανδάλου. Η συνεδρίαση για τον απολογισμό αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία.

Τρίτον, ο κ. Γόγολος, στη συνέχεια της συνεδρίασης ζήτησε συγγνώμη για την υπέρβαση του χρόνου. 

Αυτή η στάση υποχρεώνει τον οποιοδήποτε πρόεδρο να επαναφέρει στην τάξη τον ομιλούντα και να αντισταθεί στην προσπάθεια εκφυλισμού της συζήτησης.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν γίνεται όπως θέλει ο πρόεδρος, ο Δήμαρχος ή οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά όπως ορίζει ο ψηφισμένος (και από τον κ. Γόγολο) Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η άγνοιά του και η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια υπονόμευσής του, που την τελευταία δημοτική θητεία εμφανίζεται σε υπέρμετρο βαθμό και εκδηλώνεται με αγωνιώδη τρόπο, από πρόσωπα που θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Φοβάμαι, όμως, ότι η στάση αυτή αποτελεί στρατηγική και μάλιστα όχι ενός ατόμου, αλλά μιας συγκροτημένης ομάδας, στον πυρήνα της οποίας κυριαρχούν τυχοδιωκτικές λογικές, καιροσκοπικές πολιτικές, μακριά από το μέτρο και την ευθύνη. Είναι λυπηρό να εμφανίζονται, στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τέτοιου είδους συμπεριφορές που στοχοποιούν αβίαστα και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την υπόληψη προσώπων χρησιμοποιώντας γκεμπελίστικες μεθόδους (πες, πες κάτι θα μείνει) και συνταγές ξεπερασμένου λαϊκισμού.

Αν συμβαίνει αυτό, δεν μιλάμε για άγνοια των κανονισμών, αφού καταλαβαίνει ο καθένας ότι ο κανονισμός δεν είναι πανάκεια, αλλά ότι απουσιάζει η βούληση να πολιτευθούν με φρόνηση και μέσα σε θεσμικά πλαίσια. 

Φαίνεται να αντιλαμβάνονται ως μόνη και επιθυμητή συνθήκη το πρόσκαιρο και μικροπαραταξιακό συμφέρον. Επενδύουν στη συνωμοσία και στη σύγκρουση και συμφιλιώνονται μόνο πάνω στα ερείπια.     

Πιστεύω βαθύτατα, πως η κοινωνία διαθέτει το αντικειμενικό αισθητήριο να αναγνωρίσει και να απομονώσει όσους ευτελίζουν τους θεσμούς και εν τέλει τους τοποθετεί εκεί που τους αρμόζει.

 ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΔΟΝΑΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ