Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο δήμος Σουλίου για τις εκδηλώσεις για τους 49 Προκρίτους

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την πρέπουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Σουλίου, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής την αποφράδα ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1943.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19:30, στην αίθουσα «Καρκαμίσι», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή κ. Αθανάσιου Γκότοβου  με τίτλο: «Τσαμουριά – Ταυτότητες στην κατοχική Θεσπρωτία και ο ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αθ.Γκότοβος  και ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, με συντονιστή τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Τσαμάτο.
Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 07:00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. Τίτου, που παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές, επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια, με προπομπό τις εθνικές σημαίες που κρατούσαν μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, οι επίσημοι και οι παρευρισκόμενοι, κατευθύνθηκαν προς το Ηρώο των Πεσόντων, όπου ώρα 11:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σουλίου, κ. Ιωάννη Καραγιάννη, ομιλία από τον Δρ. Παντελή Χαράλαμπο (πρόεδρο του Φ.Ο.Π.), παραδοσιακό μοιρολόι με το κλαρίνο του κ. Χρήστου Μαρτίνη,  προσκλητήριο νεκρών από μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς και κατάθεση στεφάνων.

  Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων, κατέθεσε εκπρόσωπος από τις οικογένειες των θυμάτων, ο Δήμαρχος Σουλίου, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας  Μάριος Κάτσης ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης.  Για την Αστυνομία,  ο Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Δούβαλης, για την Πυροσβεστική,  ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Κοντογιάννης Δημήτριος, για το Λιμενικό, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Κορίζης, η Επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο, κα. Kerstin Lohr,  οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Ιωάννης Λώλος και Σπυρίδων Παππάς αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σουλίου Αθανασίου Νικόλαος, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, ο  Συνταγματάρχης Καλησπεράτης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας, κ. Τάτσης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Πάσχος Αλέκος, εκπρόσωπος Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσπρωτίας και ο Πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Παραμυθιάς, κ. Γεώργιος Καλόγηρος.

   Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον τερματισμό του αγώνα δρόμου θυσίας και την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους νικητές.
Το βράδυ, από ώρα 19:00 και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, μαθήτριες και μαθητές του Δήμου, συμμετείχαν στη λαμπαδηφορία με αφετηρία το Δημοτικό σχολείο Βούλγαρη και ακολουθώντας την πορεία που πραγματοποίησαν οι 49 Πρόκριτοι, τερμάτισαν στο Μνημείο Πεσόντων. Εκεί άναψαν συμβολικά 49 φανάρια, τα οποία εναπόθεσαν στο ηρώο εις μνήμη των νεκρών.
Παράλληλα, το διήμερο 01 και 02 Οκτωβρίου, διεξήχθη το καθιερωμένο «Τουρνουά 49 Προκρίτων» στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς.

  Για την άψογη και απολύτως πετυχημένη πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων, ευχαριστούμε θερμά το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Παραμυθιάς, τον “ Όμιλο Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης – Οι Σουλιώτες ” που πλαισίωναν τις εκδηλώσεις, τους εθελοντές και όσους με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, μας βοήθησαν και συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωσή τους.

Ο Δήμαρχος Σουλίου

Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης