Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο δήμος Ηγουμενίτσας για την χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας

Σχετικά με την χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας

Το θέμα της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας απετέλεσε διαχρονική αντιπαράθεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, με τις Διοικήσεις της ΟΛΗΓ Α.Ε. αλλά και της Κτηματικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι η χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, των Συβότων και της Πλαταριάς. Βρίσκεται δε υπό τη διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, δυνάμει της από 3-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης, μετά και τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Ανώνυμη Εταιρία, παίρνοντας ως «προίκα» όλη την έκταση της χερσαίας ζώνης, ανεξάρτητα από την σχέση της με τις ανάγκες του λιμένα.

Για την Δημοτική Αρχή, η οριστική επίλυση του ανωτέρω ζητήματος, απετέλεσε εξαρχής πρώτη προτεραιότητα και έτσι με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Λώλου πραγματοποιήθηκε το 2015 συνάντηση των 13 Δημάρχων σε Δήμου όπου φιλοξενούνται Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., με στόχο την ενιαία επίλυση και αντιμετώπιση του θέματος. 

Με συνεχείς πρωτοβουλίες αναδείξαμε το ζήτημα της χερσαίας ζώνης, πραγματοποιώντας συνεχώς παρεμβάσεις και συζητήσεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, θέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παραμένει αμετάβλητο ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. και ανεξαρτήτως πρόθεσης ή μορφής ιδιωτικοποίησης. Το πλαίσιο δε στηρίχθηκε στις βασικές αρχές:

  • Η απόδοση στον Δήμο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες. 
  • Η απόδοση στον Δήμο των τμημάτων που χρησιμοποιούνται από την τοπική κοινωνία και είναι προς το συμφέρον της.

Το ανωτέρω πλαίσιο αποτυπώθηκε επανειλημμένα στις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, που δυστυχώς λαμβάνονταν κατά πλειοψηφία. Οι αποφάσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε τοπογραφικά διαγράμματα (τα οποία επισυνάπτουμε) και γνωστοποιήθηκαν στα αρμόδια Υπουργεία, ήτοι Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις, ο Δήμος Ηγουμενίτσας διεκδικεί να του αποδοθούν:  

  • Το τμήμα της χερσαίας ζώνης, από το παλαιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις).
  • Ο χώρος του πάρκινγκ και του παλαιού τελωνείου.
  • Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (οδός Αγίων Αποστόλων).
  • Τα τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών θαλάσσιων μετώπων Πλαταριάς και Συβότων. 

Οι διεκδικήσεις αυτές είναι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και πάνω από όλα δίκαιες. Έχουν ως στόχο την απόδοση, ζωτικής σημασίας, τμημάτων της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία, τμημάτων συνυφασμένων με την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας και τα οποία τονίζουμε ότι δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Για εμάς η απόδοση του συνόλου των τμημάτων της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας καθίσταται επιτακτική ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα. 

Καλούμε λοιπόν σε συστράτευση φορείς και πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων προκειμένου ενωμένοι να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο!

Τα τοπογραφικά διαγράμματα έχουν αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο
https://www.dropbox.com/sh/fx03i7aenlmo3qm/AAAZdqdKuL-6ykTklInlovzma?dl=0