Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο Γιόγιακας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Β. Γιόγιακας: η σημερινή κυβέρνηση έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία για τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura

Η Κυβέρνηση κάνει πράξη το σχέδιο για τη μετάβαση της χώρας σε ένα «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι συμβατό με την κυβερνητική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη μετάβαση», την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία σχετικά με τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000, αδειοδότησε επενδύσεις ΑΠΕ τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019 και εισήγαγε προς ψήφιση πρωτοβουλίες όπως ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και το πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. «Αυτά από μόνα τους δείχνουν ότι για αυτή την κυβέρνηση ο σεβασμός στο Περιβάλλον δεν είναι μια αφηρημένη αξία. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τις ζωές – τις δικές μας και των παιδιών μας – καλύτερες.», είπε ο βουλευτής Θεσπρωτίας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε επικαλέστηκε ως άλλοθι τις διαδοχικές, μεγάλες, διεθνείς κρίσεις που έπληξαν και τη χώρα μας, από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση και την πίεση του πληθωρισμού.

Και, παράλληλα με τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων, συνέχισε να κάνει πράξη το πρόγραμμά της σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την οικονομία να αναπτύσσεται σε στέρεες βάσεις.

Διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων με τρόπο που δεν θα υπονομεύει την ευημερία των επόμενων γενιών.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό, στο μέρος που αφορά τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι συμβατό με την κυβερνητική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι συμβατό με την κυβερνητική στρατηγική για την «πράσινη μετάβαση», την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Για εκείνους που προσπαθούν να δουν το δέντρο και όχι το δάσος, αλλά και για όσους μάς παρακολουθούν, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε πολύ συνοπτικά μερικά από τα σημεία για τα οποία έγινε αρκετή κριτική:

Πρώτα απ’ όλα, η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που θεσμοθέτησε ζώνες μέσα στις περιοχές Natura βάζοντας όρια και κανόνες στο μέχρι τι επιτρέπεται να γίνει και τι όχι.

Αντί να είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπου κατά περίπτωση όλα μπορεί να επιτρέπονται!

Λέμε «μέχρι τι επιτρέπεται», γιατί είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες – δηλαδή οι ειδικοί – που θα αποφασίσουν ποιες ειδικές χρήσεις γης θα ισχύουν και ποιο θα είναι το αντικείμενο προστασίας σε κάθε ζώνη, σε κάθε περιοχή Natura.

Για τον λόγο αυτό, δεν ισχύουν τα όσα λέγονται για τάχα νομιμοποίηση αυθαίρετων χρήσεων.

Εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα θα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εφ’ όσον το επιτρέψει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη.

Δεν στέκεται επίσης η κριτική ότι παρακάμπτεται η δημόσια διοίκηση σε ό,τι αφοράτην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτό που γίνεται είναι ότι απλοποιούνται και επιταχύνονται χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες, όπως προβλέπεται για παράδειγμα με την αρχική αξιολόγηση μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από ιδιώτη μελετητή.

Εκτός αν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης δηλώνουν ευχαριστημένοι για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράνε οι σημερινές διαδικασίες ή θεωρούν ρεαλιστικό να βρεθεί από τη μία μέρα στην άλλη το προσωπικό που πράγματι λείπει από τις αρμόδιες υπηρεσίες…

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου είναι αυτό με το οποίο τίθεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με στόχο έως το 2030 να έχουν εγκατασταθεί τέτοιες υποδομές με ισχύ 2 ή και 2,5 Γιγαβάτ.

Ακούσαμε με ικανοποίηση τον κύριο Υπουργό να μιλά για ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας το 2027, αλλά και την πιλοτική εφαρμογή – με μεταβατική διάταξη – υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος μέχρι 600 μεγαβάτ.

Είναι επίσης ρητή η πρόβλεψη ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι σύμφωνος με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, την Εθνική Χωρική Στρατηγική και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπάρχει επομένως σχεδιασμός, υπάρχει δημόσιος έλεγχος και προστασία του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει ασφάλεια δικαίου.

Θα κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με δύο «καλά νέα» που αφορούν άμεσα τον κόσμο που μας παρακολουθεί.

Το ένα είναι οι παρεμβάσεις για να «τρέξει» ταχύτερα η διευθέτηση εκκρεμοτήτων στους χαρακτηρισμούς των δασικών χαρτών.

Σε σχέση με τις αυτοψίες, με τη διόρθωση σφαλμάτων σε κυρωμένους χάρτες αλλά και με την εξέταση των αντιρρήσεων, για τις οποίες μάλιστα οι πολίτες θα μπορούν να προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα επαναξιολογεί τον φάκελό τους.

Η άλλη καλή είδηση είναι ότι παρατείνεται κατά ένα μήνα, μέχρι και τον φετινό Ιούνιο η περίοδος για την οποία υπολογίζεται η επιστροφή μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Κάτι που, μαζί με μέτρα όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και η έκτακτη φορολόγηση της αυξημένης κερδοφορίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση, με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, κάνει πράξη το σχέδιο για τη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο φιλικό προς το Περιβάλλον, πιο «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης.

Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί επενδύσεις ΑΠΕ τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019.

Για πρώτη φορά μπήκαν κανόνες που έβαλαν τέλος στο αυθαίρετο καθεστώς των χρήσεων γης στις περιοχές Natura.

Έγινε πιο ορθολογικό το πλαίσιο για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ψηφίστηκαν πρωτοποριακές πρωτοβουλίες όπως ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και το πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Αυτά από μόνα τους δείχνουν ότι για αυτή την κυβέρνηση ο σεβασμός στο Περιβάλλον δεν είναι μια αφηρημένη αξία.

Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τις ζωές – τις δικές μας και των παιδιών μας – καλύτερες.