Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μ.Κάτσης: «Να πληρωθούν οι γιατροί του ΕΣΥ για την εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, με την οποία ζητούν να αποζημιώνονται με εφημερίες οι γιατροί του ΕΣΥ για την απογευματινή εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα και να σταματήσει ο εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση στο θέμα αυτό με τις φθηνές υποσχέσεις που τελικά αποδείχθηκαν κούφια λόγια. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι την ώρα που έγγραφα υγειονομικής περιφέρειας ενημέρωναν τις μονάδες υγείας ότι το ιατρικό προσωπικό που θα απασχοληθεί στους εμβολιασμούς σε απογευματινή εργασία ή αργίες, θα αποζημιωθεί με εφημερίες, ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας νομοθετούσε χωρίς να περιλαμβάνει τέτοια ρύθμιση, κάτι που αρνείται μέχρι και σήμερα να πράξει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηλιτεύουν ακόμα τις παραπλανητικές επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης σχετικά με την αναγνώριση του δύσκολου και πολυτιμότατου έργου των γιατρών κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και των εμβολιασμών, την ίδια ώρα που τους αντιμετωπίζει ακόμα και ως εχθρούς, με ΜΑΤ και ΕΔΕ. Σημειώνουν ότι η αποζημίωση της απογευματινής εργασίας του ιατρικού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα όπου δίνεται η κρίσιμη μάχη με τον χρόνο για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, αποτελεί ελάχιστη ενέργεια αναγνώρισης της εργασίας τους και οφείλει η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, έστω και τώρα. Τονίζουν, τέλος, πως δε μπορεί από τη μία να αυξάνεται η αποζημίωση των ιδιωτών γιατρών και των φαρμακοποιών για τη συνδρομή τους στον εμβολιασμό και από την άλλη οι γιατροί του ΕΣΥ να υποχρεώνονται σε απλήρωτη εργασία στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές:

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός των ιατρών με τις αποζημιώσεις του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων»

Παρά τις παραπλανητικές επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης σχετικά με την αναγνώριση του δύσκολου και πολυτιμότατου έργου του ιατρικού προσωπικού κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και των εμβολιασμών, οι ίδιοι έχουν πέσει θύματα της αναλγησίας και των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της ΝΔ, η οποία συνεχίζει κυνικά την πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Το ιατρικό προσωπικό της χώρας έχει σηκώσει στις πλάτες του το δυσβάσταχτο βάρος της αντιμετώπισης περιστατικών covid-19, αλλά και της στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων. Ωστόσο, παρόλο που αποκαλούνται ως «ήρωες με τις λευκές στολές», όχι μόνο εμπαίζονται και δεν έχουν ανταμειφθεί για την υπερπροσπάθεια και την προσφορά τους εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, αλλά ενίοτε αντιμετωπίζονται και ως εχθροί. Με ΜΑΤ και βία όταν τολμούν να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης και με ΕΔΕ από τις «γαλάζιες» διοικήσεις των νοσοκομείων όταν νοσήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού του ιατρικού προσωπικού, αποτέλεσαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου 2021 ότι θα αποζημιώνονται με εφημερίες για την απογευματινή απασχόληση στα εμβολιαστικά κέντρα, οι οποίες αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ενδεικτικά το έγγραφο που εστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο του αρμοδίου υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, προς όλες τις οικείες εμβολιαστικές μονάδες, με το οποίο ενημερώνονται ρητά ότι: «το ιατρικό προσωπικό που θα απασχοληθεί στους εμβολιασμούς σε απογευματινή εργασία ή αργίες, θα αποζημιωθεί με εφημερίες», σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αναμένεται να διευκρινιστούν από το Υπουργείο Υγείας επακριβώς οι λεπτομέρειες αποζημίωσης της εν λόγω εφημεριακής, για τις ανάγκες του εμβολιασμού, εργασίας. Αντιθέτως, όμως, τις ίδιες ώρες το Υπουργείο Υγείας κατέθετε στη Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου, το οποίο προέβλεπε αποζημίωση ιατρικού και λοιπού προσωπικού μόνο για τη μη εργάσιμη μέρα Σάββατο, χωρίς καμία αναφορά σε αποζημίωση της απογευματινής εργασίας που όριζε να παρέχεται στα εμβολιαστικά κέντρα μέχρι ώρα 22:00 το βράδυ. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε, με την εν λόγω διάταξη να αποτελεί το άρθρο τριακοστό δεύτερο αυτού και τέθηκε σε ισχύ την 1/2/2021. Ουδεμία πρόβλεψη για αποζημίωση απογευματινής εργασίας δεν υπήρξε, ούτε και στις δύο τροποποιήσεις του άρθρου που επήλθαν με τους ν.4790/2021 (31/3/2021) και ν.4798/2021 (24/4/2021), οι οποίοι επέκτειναν το ωράριο εργασίας στα εμβολιαστικά κέντρα σε 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, με τους ιατρούς να εργάζονται σε δύο βάρδιες καθημερινά από τις 07:00 το πρωί έως τις 15:00 στα πλαίσια του καθημερινού τους ωραρίου, πλην αργιών και από τις 15:00 έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, ως υπερωριακή απασχόληση (εφημερία).

Επειδή η αποζημίωση της απογευματινής εργασίας του ιατρικού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα όπου δίνεται η κρίσιμη μάχη με τον χρόνο για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, αποτελεί ελάχιστη ενέργεια αναγνώρισης της εργασίας τους και οφείλει η πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, έστω και τώρα.

Επειδή αποτελεί διαχειριστικό αλαλούμ και ανεπίτρεπτο εμπαιγμό των ιατρών το γεγονός ότι, από τη μία, η προϊσταμένη Αρχή της Υγειονομικής Περιφέρειας τους ενημέρωνε επίσημα ότι θα αποζημιωθούν με εφημερίες για την απογευματινή εργασία τους και, από την άλλη, ο Υπουργός Υγείας κατέθετε σχέδιο νόμου όπου δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο.

Επειδή δε μπορεί να είναι δυνατόν, από τη μία να αυξάνεται η αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών και των φαρμακοποιών για τη συνδρομή τους στον εμβολιασμό και από την άλλη οι ιατροί του ΕΣΥ να υποχρεώνονται σε απλήρωτη εργασία στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: 

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποζημιώνονται με εφημερίες οι ιατροί για την απογευματινή εργασία τους στα εμβολιαστικά κέντρα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κάτσης Μάριος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη 

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος