Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μ.Κάτσης: «Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης στην Πέρδικα»

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των συνεχών διακοπών νερού στην Πέρδικα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Με την Ερώτησή του, ο Μάριος Κάτσης ζητά άμεση ένταξη του έργου αντικατάστασης του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, “Αντώνης Τρίτσης” – πρώην “ΦιλόΔημος”, Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο). Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει έτοιμη μελέτη και απομένει η ενεργοποίηση της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ένταξή του.

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά: 

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις συνεχείς και μεγάλης διάρκειας διακοπές νερού στην Πέρδικα, που ταλαιπωρεί χειμώνα-καλοκαίρι τους κατοίκους της. Σε μια τουριστική περιοχή εν μέσω, μάλιστα, μιας τουριστικής περιόδου που συνοδεύεται από βαθιά κρίση του κλάδου. Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη περιοχή, με μεγάλη σημασία για οικονομία του τόπου μας, να περιμένει αφίξεις επισκεπτών, με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να μην ξέρουν αν θα έχουν ξαφνικές διακοπές υδροδότησης. Πόσο μάλλον, όταν το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης έχει έτοιμη μελέτη και απομένει η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ τέτοια έργα έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας από τον “ΦιλόΔημο”, το εργαλείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ανάσες στην τοπική αυτοδιοίκηση με την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής που ήταν ξεχασμένα για δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο στην Ελλάδα του 2021 οι κάτοικοι να αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό. Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητώ η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθεί, ξεκινήσει και ολοκληρωθεί το έργο. Μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να αφήσει εκτός του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τη Θεσπρωτία από έργα περιβαλλοντικής σημασίας σαν και αυτό,  τα οποία η Ευρώπη προωθεί, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αγνοεί, προκειμένου να κατευθύνει τα χρήματα σε τομείς και δράσεις που θα ωφελήσουν τα μεγάλα φιλικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας τον Λαό στο έλεος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του Μάριου Κάτση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Εσωτερικών
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Πέρδικας Θεσπρωτίας εν μέσω τουριστικής περιόδου»

Στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας, η οποία παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία, εδώ και χρόνια, εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής μένουν συνεχώς χωρίς υδροδότηση για μεγάλο διάστημα, λόγω βλαβών στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου της περιοχής, παρόλο που η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει αναστατώσει τους τοπικούς κατοίκους και επαγγελματίες, των οποίων η υπομονή έχει εξαντληθεί. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι οι διακοπές στην υδροδότηση, εκτός των άλλων, έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες βλάβες, τόσο σε οικιακές, όσο και σε επαγγελματικές ηλεκτρικές και υδραυλικές συσκευές, γεγονός που προκαλεί πλήγμα, ιδίως στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η αντικατάσταση απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης ήταν μια από τις σημαντικότερες δράσεις που χρηματοδότησε το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (νυν «Αντώνης Τρίτσης»). Στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημος» εντάχθηκε πλήθος σχετικών αναπτυξιακών έργων εκσυγχρονισμού υποδομών ανά την Επικράτεια. Δυστυχώς, παρά τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα ύδρευσης στην Πέρδικα, το μελετητικά ώριμο έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου της δεν έχει μέχρι σήμερα ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).

Η πρόσφατη εξέλιξη με την κατάθεση σχετικής εξώδικης διαμαρτυρίας και αναφοράς της Επιτροπής Κατοίκων και Επαγγελματιών Πέρδικας προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (Δ.Ε.Υ.Α.Η), φέρνει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, καθώς απαιτείται η άμεση ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμος πόρος και η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς και κρίσιμο παράγοντα δημόσιας Υγείας.

Επειδή οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας συνεχίζουν να χρεώνονται για υπηρεσίες ύδρευσης που δεν απολαμβάνουν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πρόκειται να ενταχθεί άμεσα σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο) το μελετητικά ώριμο έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας.
  2. Προτίθεται η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία έχει τεθεί υπόψιν η μελέτη του έργου, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότησή του, σε περίπτωση που δεν ενταχθεί άμεσα σε κάποιο από τα παραπάνω εργαλεία;

Ο ερωτών βουλευτής

Κάτσης Μάριος