Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και αλήθειες: Χρονολογίες και γεγονότα

Μύθοι και αλήθειες: Χρονολογίες και γεγονότα
Θερσίτης:Αιτωλός γιος του Αγρίου, ο πιο άσχημος και πιο θρασύς (θέρσος=Θράσος) από τους Αχαιούς που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα προσέλαβε με κακολογίες τον Αγαμέμνωνα και παρακίνησε τους Αχαιούς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο ώστε τελικά προκάλεσε την οργή του Οδυσσέα ο οποίος τον τραυμάτισε με το σκήπτρο του. Σύμφωνα με μεταγενέστερες πηγές θανατώθηκε από τον Αχιλλέα όταν ειρωνεύθηκε τη λύπη του για το φόνο της Πενθεσίλειας ή κατ΄ άλλους επειδή έβγαλε τα μάτια της νεκρής Αμαζόνας και τον άκουσε να του καταλογίζει νεκροφιλία. Βέβαια ο θάνατος του είχε ως συνέπεια την αναστάτωση του ελληνικού στρατού και τον εξαναγκασμό του Αχιλλέα σε καθαρμό από το μίασμα. Με το όνομα του Θερσίτη συνδέθηκαν διάφοροι αρνητικοί χαρακτηρισμοί που έγιναν παροιμιώδεις ενώ παράλληλα γνωστές είναι οι διάφορες απεικονίσεις του όπως εκείνη στους Δελφούς και εκείνη του αγγείου της Κάτω Ιταλίας. Τέλος ο φόνος του από τον Αχιλλέα αποτέλεσε το θέμα του θεατρικού έργου Αχιλλεύς Θερσικτόνος ή Θερσίτης του Χαιρήμονα.
Χαιρήμων: Τραγικός ποιητής 380 πΧ περίπου. Σώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα από το έργο του
Πενθεσίλεια: Η βασίλισσα των Αμαζόνων. Ο θάνατος της Πενθεσίλειας περιγράφεται στην Αινειάδα του Βιργιλίου.
Βιργίλιος: 75 πΧ. Αινειάδα – Βουκολικά – Γεωργικά. Πόπλιος Βεργίλιος Μάρων
Χρονολογίες:
1000 – Χειροβομβίδες και βόμβες χρησιμοποιούνται στην Κίνα, τη χώρα όπου ανακαλύφθηκε το μπαρούτι
1036 – Η σύγχρονη μουσική σημειογραφία εισάγεται από τον Γκουίντο ντ΄ Αρέτσο ο οποίος επίσης ανακαλύπτει τη μείζονα κλίμακα.
1040 – Η λαίδη Γκοντάιβα περνάει γυμνή πάνω στο άλογο από τους δρόμους του Κόβεντρυ για να πείσει το σύζυγό της να περιορίσει τη βαριά φορολογία.
1042 – Η βασιλική του Αγίου Μάρκου χτίζεται στη Βενετία σε ρυθμό σταυροειδή με έναν κεντρικό τρούλο και τέσσερις που τον περιβάλλουν
1060 – Η Σέι Σόναγγαν κυρία επί των τιμών της αυτοκράτειρας Ιαπωνίας Σαντάκο αρχίζει να γράφει τις ιστορίες του μαξιλαριού της με διεισδυτικές παρατηρήσεις για την τότε σύγχρονη ζωή.
1121 – Ο θεολόγος-φιλόσοφος Πίτερ Αμπελαρντ οδηγείται στην εξορία μετά από επαγγελματική και προσωπική συντριβή. Ο Αμπελάρντ και η Ελόις θα μπουν στον κατάλογο των καταδικασμένων εραστών
1121 – Ο καγκελάριος Τόμας Μπέκετ γίνεται αρχιεπίσκοπος του Κάντεμπουρ. Ιππότες πιστοί στον Ερρίκο Β΄ θα τον δολοφονήσουν 8 χρόνια αργότερα.
Βελλιανίτης