Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και Αλήθειες: Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Πέρσες

Μύθοι και Αλήθειες: Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Πέρσες
Σουμέριοι
Ο αρχαιότερος γνωστός πολιτισμός δημιουργήθηκε από έναν λαό της Μεσοποταμίας (του σημερινού Ιράκ) στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη. Οι Σουμέριοι είναι αυτοί που επινόησαν τη γραφή (γύρω στο 3500πΧ), πιθανότατα τον τροχό καθώς και ένα είδος ημερολογίου βασισμένο στις καλλιεργητικές περιόδους. Οι πρώτοι πολιτισμοί της Μέσης Ανατολής έχουν σαν υπόβαθρο τους τη διαμόρφωση καλλιεργητικών μεθόδων, χάρη στις οποίες οι κάτοικοι της μπόρεσαν να εγκατασταθούν μόνιμα σε πόλεις και χωριά εγκαταλείποντας το νομαδικό τρόπο ζωής.
Αιγύπτιοι
Γύρω στο 3200 πΧ οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν έναν λαμπρό πολιτισμό κατά μήκος του Νείλου. Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες έκτισαν μεγαλοπρεπείς ναούς και τις περίφημες πυραμίδες τάφους των βασιλέων. Η μεγαλύτερη από τις πυραμίδες αυτές, του Χέοπος, χρονολογείται από τον 27ο αι. πΧ και χρειάστηκαν για την κατασκευή της μια ολόκληρη εικοσαετία και πάνω από 2000000 κυβόλιθοι, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει πολλούς τόνους. Οι Αιγυπτιακοί στρατοί μετά το 1500 πΧ κατακτούσαν και λεηλατούσαν γειτονικές χώρες και έτσι οι βασιλιάδες της Αιγύπτου (Φαραώ) αποκτούσαν πλούτη και δούλους. Αλλά και οι άλλοι γειτονικοί λαοί όπως Βαβυλώνιοι, Χετταίοι, Ασύριοι και Πέρσες δημιούργησαν μεγάλους πολιτισμούς.
Εβραίοι
Γύρω στο 1200 πΧ οι Εβραίοι που είχαν διαφύγει από την Αίγυπτο όπου δούλευαν σε καταναγκαστικές εργασίες εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη και ίδρυσαν ένα δικό τους βασίλειο, το οποίο αργότερα μετά τον θάνατο του βασιλιά Σολομώντα γύρω στο 925 πΧ χωρίστηκε στο βασίλειο του Ισραήλ και το βασίλειο του Ιούδα. Οι Εβραίοι ήταν ο πρώτος λαός που δημιούργησε μια θρησκεία βασισμένη σε ένα μόνο θεό στον Γιαχβέχ ή Ιεχωβά σε αντίθεση προς τις πολυθεϊστικές θρησκείες των άλλων λαών.
Τον 8ο πΧ αιώνα το βασίλειο του Ισραήλ κυριεύτηκε από τους Ασύριους και τον 6ο πΧ αιώνα το βασίλειο του Ιούδα από τους Βαβυλωνίους. Αλλά παρόλο που οι Εβραίοι οδηγήθηκαν στην εξορία και σκόρπισαν σε διάφορες χώρες εν τούτοις κατόρθωσαν από τότε μέχρι σήμερα να διατηρήσουν την εθνική συνοχή τους, τη θρησκεία του και τον πολιτισμό τους.
Πέρσες
Μετά την κατάρρευση της Ασσυριακής αυτοκρατορίας τον 7ο πΧ αιώνα εμφανίστηκε η Περσική αυτοκρατορία, η μεγαλύτερη του καιρού της. Από τον 6ο πΧ αιώνα η αυτοκρατορία αυτή εκτεινόταν από τις ακτές της Μεσογείου ως την περιοχή του σημερινού Πακιστάν. Οι Πέρσες για να εξασφαλίσουν τη συνοχή της τεράστιας αυτοκρατορίας δημιούργησαν ένα δίκτυο δρόμων και σταθμών το οποίο συνέδεε τις διάφορες πόλεις. Οι αγγελιαφόροι μπορούσαν μέσα σε λίγες μέρες να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα αλλάζοντας άλογα από σταθμό σε σταθμό. Οι Πέρσες ακολουθούσαν τη θρησκεία του προφήτη Ζαρατούστρα (Ζωροάστρη) ο οποίος δίδασκε πως ο κόσμος είναι ένα πεδίο διαμάχης μεταξύ δύο αντιπάλων πνευμάτων, το ένα αντιπροσώπευε την αλήθεια και το φως και το άλλο το ψέμα και το σκοτάδι. Η ιδέα αυτή αργότερα επηρέασε την Ιουδαϊκή και χριστιανική σκέψη.
Βελλιανίτης

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.