Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι και Αλήθειες: Εξοστρακισμός, ηδονή και Αλεκτρύων

Ο Τειρεσίας τιμωρήθηκε με τύφλωση από την Ήρα επειδή ισχυρίστηκε ότι η ηδονή της ερωτικής συνεύρεσης είναι εννέα φορές μεγαλύτερη στη γυναίκα απ΄ ότι στον άντρα.

Ο κυνικός φιλόσοφος Κράτης ο Θηβαίος ήταν μαθητής του Διογένη. Μοίρασε την περιουσία του στους συμπατριώτες και έζησε περιπλανώμενος ενώ οι σύγχρονοι του τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση.

Διογένης ο Σινωπεύς (365-285 πΧ) είχε κατηγορηθεί στην πατρίδα του για παραχάραξη γι΄ αυτό και εξορίστηκε. Όταν του λέγαν εσύ είσαι στην εξορία απαντούσε: Δεν με έδιωξαν αυτοί, εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί.

Ο Αλεκτρύων (πετεινός) παρουσιάζεται σαν άρχοντας που ασκούσε στο παρελθόν εξουσία στους ανθρώπους οι οποίοι ακόμη και τώρα υπακούουν στο λάλημα του ξυπνώντας και αρχίζοντας δουλειά.

Δεν υπήρχε δυνατότητα απολογίας ή υπεράσπισης για την περίπτωση εξοστρακισμού όταν ο λαός της Αθήνας έκρινε πως κάποιος επιφανής Αθηναίος γινόταν επικίνδυνος για το δημοκρατικό πολίτευμα και θα έπρεπε να εξοριστεί για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι παροχές ήταν συνηθισμένη τακτική των αρχόντων για τον εξευμενισμό του λαού.

Ο Πρωταγόρας παλαιότερος από τους σοφιστές (485-411 πΧ) από τα Άβδηρα της Θράκης απόκτησε μεγάλη φήμη με τις περιοδείες του στις διάφορες ελληνικές πόλεις. Οστρακίστηκε από την Αθήνα γιατί υποστήριξε ότι «δεν γνωρίζω ούτε αν υπάρχουν θεοί, ούτε αν δεν υπάρχουν».

Τακτικές ιατρικές επισκέψεις χρειάζονται όσοι συμμετέχουν συχνά σε γεύματα πλουσίων σύμφωνα με τον Λουκιανό.

Ο ευφυής τεχνίτης Δαίδαλος κατασκεύασε στην Κνωσό της Κρήτης  το Λαβύρινθο έπειτα από εντολή του βασιλιά Μίνωα για να φυλάσσεται εκεί ο Μινώταυρος καρπός της συνεύρεσης της Πασιφάτης  με ένα λευκό ταύρο που προοριζόταν για θησεία στον Ποσειδώνα.

Ο Φειδίας (περίπου 480-430πΧ) ο Μύρωνας (μέσα 5ου αι.πΧ) και ο Πραξιτέλης (μέσα 4ου αι. πΧ) ήταν από τους διασημότερους γλύπτες της κλασικής αρχαιότητας.

 Ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε την εκτέλεση του Παρμενίωνα παρόλο που ήταν όχι μόνο παλαίμαχος στρατηγός και σύμβουλος του αλλά και ο καλύτερος φίλος του γιατί θεώρησε ότι ήταν ένας από τους υποκινητές της συνομωσίας εναντίον του.

Βελλιανίτης

(περιοδικό Step /Απρίλιος – Μάιος 2018)