Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι & Αλήθειες: Τάνταλος

Μύθοι & Αλήθειες: Τάνταλος
Μυθικός βασιλιάς της Φρυγίας και της Λυδίας στη Μικρά Ασία, γνωστός για την τιμωρία που υφίσταται στον Άδη. Η έδρα του βασιλείου του βρισκόταν στην πόλη Τανταλίδα στο όρος Σίπυλος. Πατέρας του ήταν ο Δίας και μητέρα του η Πλουτώ κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Συζυγος του ήταν η Ευρυάνασσα, κόρη του Πακτωλού θεού ποταμού. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Πέλοπα ο οποίος έδωσε το όνομα του στην Πελοπόννησο, τη Νιόβη όπως μαρτυρείται από μερικούς μύθους και τον Βροτέα.
Στην τιμωρία του Τάνταλου γίνεται αναφορά στη Νέκνα της Οδύσσειας αλλά και σε πολλά άλλα κείμενα αρχαίων ποιητών και συγγραφέων.
Ο Όμηρος τον παρουσιάζει να στέκεται αιώνια πεινασμένος και διψασμένος μέσα σε μια λίμνη ενώ τριγύρω βρίσκονται δέντρα φορτωμένα με καρπούς. Μόλις ο Τάνταλος άπλωνες το χέρι του να κόψει κάποιο κλαδί με καρπούς αυτό απομακρύνονταν ενώ όταν έσκυβε για να πιει νερό αυτό χαμήλωνε και η λίμνη σχεδόν στέρευε.
Ο Τάνταλος κατηγορήθηκε για αλαζονεία προσκαλεσμένος από τους θεούς στο τραπέζι τους είχε αποκαλύψει στους θνητούς τα θεϊκά μυστικά για τα οποία συζήτησαν ελεύθερα μπροστά του.
Ή ότι είχε κλέψει νέκταρ και αμβροσία κατά τη διάρκεια αυτόν των συμποσίων και τα είχε προσφέρει στους θνητούς φίλους του.
Όπως ο Λυκάονας έτσι και ο Τάνταλος είχε θυσιάσει το γιο του για να ετοιμάσει ένα γεύμα που το πρόσφερε στους θεούς. Ο Τάνταλος έχοντας πολύ καλές σχέσεις με τους θεούς του Ολύμπου τους κάλεσε σε τραπέζι θέλοντας να δοκιμάσει την παντογνωσία τους, τεμάχισε τον γιο του Πέλοπα και τον πρόσφερε για γεύμα. Οι θεοί βέβαια κατάλαβαν την ανόσια πράξη και δεν έφαγαν, εκτός από την Δήμητρα η οποία όντας λυπημένη από την αρπαγή της κόρης της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα δεν πρόσεξε την διαφορά και έφαγε τον ένα ώμο του νέου. Αμέσως οι θεοί τιμώρησαν με θάνατο τον Τάνταλο και συναρμολόγησαν το παιδί δίνοντας του ταυτόχρονα και πνοή. Ο Πέλοπας έγινε πιο όμορφος από πριν μόνο που ο ένας ώμος του είχε συμπληρωθεί με ελεφαντοκόκαλο. Ερχόμενος ο Πέλοπας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στη Πίσα όπου βασίλευε ο Οινόμαος ο οποίος κατείχε τα πιο γρήγορα άλογα. Ο Οινόμαος είχε μάθει από χρησμό πως θα φονευθεί από το γαμπρό του άντρα της κόρης του Ιπποδάμειας. Γι΄ αυτό είχε ανακοινώσει ότι όποιος ήθελε να παντρευτεί την κόρη του έπρεπε να τον νικήσει σε αγώνες αρματοδρομίας. Δεκατρείς περίπου υποψήφιοι γαμπροί είχαν λάβει μέρος σε αρματοδρομίες και είχαν ηττηθεί και φονευθεί από τον Οινόμαο ώσπου φθάνει ο Πέλοπας.
Βελιανίτης