Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι & αλήθειες: Καρυάτιδες

Μύθοι & αλήθειες: Καρυάτιδες

Γυναικεία αγάλματα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τη στήριξη του επιστύλιου σε διάφορα οικοδομήματα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του όνοματός τους. Η πρώτη προέρχεται από μία μαρτυρία του Βιτρούβιου. Αναφέρεται οτι οι κάτοικοι των Καρυών μήδισαν στους περσικούς πολέμους και οι έλληνες κατέστρεψαν την πόλη τους και πήραν τις γυναίκες τους σκλάβες αφού τις υποχρέωσαν να φορέσουν όλα τα στολίδια τους. Η πληροφορία όμως αυτή δεν έχει ιστορική βάση, αποτέλεσε απλώς πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν αυτόν τον τύπο ανθρωπόμορφου κιόνα για να τις εξευτελίσουν ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα όμως με τη δεύτερη εκδοχή πού είναι και πιο πιθανή πήραν το όνομά τους από τις παρθένες που χόρευαν στη γιορτή των
Καρυάτειων. Αρχικά στην αρχιτεκτονική αυτοί οι τύποι αγαλμάτων ονομάζονταν κόρες από τον τέταρτο αιώνα προ χριστού άρχισαν να ονομάζονται καρυάτιδες. Τα γνωστότερα έργα με καρυάτιδες είναι : ο θησαυρός των Κνιδίων και Σιφναίων Στους Δελφούς, ο θρόνος του Απόλλωνα στις Αμύκλες , η είσοδος των Μικρών Προπυλαίων στην Ελευσίνα και φυσικά το Ερέχθειο. Αυτός ο τύπος του αγάλματος συναντιέται πέρα από τους αρχαϊκούς και κλασικούς και στα ρωμαϊκά χρόνια στην αναγέννηση και στην νεοκλασική περίοδο ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων στην Αίγυπτο και γενικότερα στην ανατολή. Ο αντίστοιχος τύπος αγάλματος των αντρών λεγόταν Άτλας ή Τελαμώνας.
Καρυάτεια
Ετήσια εορτή γινόταν στις Καρυές προς τιμήν της Άρτεμης Καρυάτιδας. Ήταν αγροτική γιορτή που σχετίζονταν με την καλοκαιρινή συγκομιδή και περιλάμβανε θυσίες και χορούς παρθένων στην ύπαιθρο. Λέγεται ότι το χορό αυτό τον είχαν διδαχθεί από τους Διόσκουρους. Η Άρτεμη λατρευόταν ως θεά της γονιμότητας και της φύσης. Στοιχεία για τη γιορτή αντλούνται από τον Αθήναιο και τον Πολυδεύκη. Αναφέρεται πως κάποτε ενώ χόρευαν οι Παρθένες έφθασαν εκεί Πέρσες. Αυτές τρομαγμένες κρύφτηκαν και οι Πέρσες μπήκαν στον ναό. και τραγούδησαν δικούς τους ύμνους. Οι ύμνοι αυτοί άρεσαν και υιοθετήθηκαν από τους ντόπιους, με αποτέλεσμα να εγκαινιαστεί η βουκολική ποίηση στη Σπάρτη. Επίσης για τις Καρυάτιδες αναφέρει ο Παυσανίας στο μύθο της αρπαγής τους από τον Αριστομένη ο οποίος τις συνέλαβε με σκοπό να αποκομίσει χρήματα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τους. Κατά τον Βιτρούβιο οι Καρυάτιδες μήδισαν μετά την νίκη του Ξέρξη στις Θερμοπύλες.

Βελλιανίτης