Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μάριος Κάτσης: Τα 2 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ

Το άρθρο “Τα 2 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ” δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική” στο τεύχος Ιουλίου 2021

Του Μάριου Κάτση (Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης)

Στις 7 Ιουλίου του 2021 συμπληρώνονται 2 χρόνια από την επικράτηση  της Νέας Δημοκρατίας  στις εκλογές και την ανάδειξή της σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας. Μπορούμε πλέον να βγάλουμε συμπεράσματα για την πολιτική που ασκείται καθότι στα μισά της κυβερνητικής θητείας, δεν έχουμε απλά δείγματα γραφής αλλά απτά αποτελέσματα.

Η κυβερνητική πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδεολογικά εκτείνεται από την άκρα δεξιά μέχρι το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που με τις ευλογίες από το λεγόμενο «σύστημα», ακολουθούν μια επιθετική  πολιτική πολύ επικίνδυνη για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας . Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε την 10ετία του 2000 και οδήγησε στην οδυνηρή χρεοκοπία της χώρας και στη βαθειά κρίση των μνημονίων.

Κύρια χαρακτηριστικά της είναι, το ξεπούλημα της  Δημόσιας περιουσίας με ληστρικούς όρους στην ολιγαρχία, η ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους, η επιστροφή του  κομματικού και πελατειακού κράτους αλλά και η παλινόρθωση του τριγώνου της διαπλοκής (ΜΜΕ, Τράπεζες, πολιτικό σύστημα) με κρατικό χρήμα.  Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πτυχή: η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί μια οπισθοδρόμηση όπου προσπαθεί να ξηλώσει κάθε δημοκρατική και προοδευτική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Η κοινωνική κινητικότητα των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων μέσω των ΑΕΙ/ΤΕΙ παύει καθώς η εκπαίδευση γίνεται για όσους έχουν οικονομική άνεση, το εργατικό δίκαιο ξηλώνεται, το οικογενειακό δίκαιο συντηρητικοποιείται, το ΑΣΕΠ παρακάμπτεται για τα ρουσφέτια,  τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα περιορίζονται μόνιμα με πρόσχημα την πρόσκαιρη πανδημία.

Η κατάρρευση των  αφηγημάτων

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι η εντυπωσιακή κατάρρευση των προεκλογικών αφηγημάτων στα οποία στηρίχθηκε για να επανασυνδεθεί με τα κοινωνικά στρώματα που την είχαν εγκαταλείψει μετά την κυβέρνηση Σαμαρά. Έταξε ανάπτυξη 4% και έφερε ύφεση 0.5% πριν τον κορονοϊό. Έταξε καλύτερες δουλειές και ψήφισε 10ωρη εργασία και πληρωμή υπερωριών με ρεπό. Έταξε στήριξη της μεσαίας τάξης  και ευνοεί μόνο το ανώτερο 10% της κοινωνίας ενώ για την πλειοψηφία επιφυλάσσει να της  φορτώσει την κορονοκρίση, ξεκινώντας από τις αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Έταξε ασφάλεια στους πολίτες και βλέπουμε τη βαριά εγκληματικότητα να καλπάζει σε όλη την Ελλάδα. Στην εξωτερική πολιτική από τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας για τη συμφωνία των Πρεσπών, περάσαμε στο «θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τη συμφωνία γιατί είναι προς όφελος της χώρας».

Ραγδαία υποβάθμιση της Θεσπρωτίας

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς στη Θεσπρωτία, η διετία που πέρασε μας έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Η υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνει στρατηγικά χαρακτηριστικά που στο άμεσο μέλλον θα έχουν ολέθριες συνέπειες .

Η Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ, ενός κερδοφόρου λιμανιού συνεχώς αναπτυσσόμενου, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της Ηπείρου και της Ελλάδας χωρίς πριν να  έχει αποτιμηθεί η αξία του και χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις συγκεκριμένων επενδύσεων, αποτελεί  μια τεράστιας σημασίας απώλεια. Επίσης μιας και βρισκόμαστε στη 2η φάση του διαγωνισμού, με το προσεχές φθινόπωρο να έχουμε το νέο αγοραστή,  υπάρχει πλέον ο ορατός κίνδυνος να περάσει στη διαχείριση του ιδιώτη και η χερσαία ζώνη λιμένα, δηλαδή όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο της Θεσπρωτίας που αποτελεί το εμπορικό φιλέτο του νομού. Η πώληση του ΟΛΗΓ πακέτο με τη χερσαία ζώνη, αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες για τη Θεσπρωτία εδώ και χρόνια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον υλοποιεί,  παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που συναντά ακόμη και από τα στελέχη της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έβγαλε και τη Θεσπρωτία από τον ακαδημαϊκό χάρτη ύστερα από 25 χρόνια καθώς αποφάσισαν το οριστικό κλείσιμο του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας που είχε ιδρυθεί με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά που έκλεισε το τμήμα Ιχθυοκομίας και συγχώνευσε τα άλλα 2 τμήματα σε ένα. Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την Ηγουμενίτσα σε μια πόλη χωρίς  νεολαία από τις ηλικίες 18 έως 30, στερώντας το πολιτισμικό και όχι μόνο οξυγόνο της περιοχής.

 Η υποβάθμιση όμως δεν σταματά εδώ. Στη Θεσπρωτία εδώ και 2 χρόνια, όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί κανένα νέο έργο υποδομής, αλλά έχουν καθυστερήσει και όσα παρέλαβαν έτοιμα προς υλοποίηση, στερώντας αναπτυξιακούς πόρους.. Οι παραγωγικοί κλάδοι των ιχθυοκαλλιεργειών και των αγροτών του κάμπου υπέστησαν τεράστια ζημιά λόγω πανδημίας και έμειναν χωρίς στήριξη παρά τις υποσχέσεις. Το ίδιο βιώνει και ο τουριστικός κλάδος που δεν μπορεί καν να περιορίσει τις ζημίες της πανδημίας .

Τέλος, στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, έχουμε μια υποβάθμιση τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Ο μαγνητικός τομογράφος που βρίσκονταν σε εξέλιξη έχει παγώσει, το ίδιο και η τοποθέτηση του συστήματος οξυγόνου στο νοσοκομείο Φιλιατών. Η ενίσχυση με συμβασιούχους, έγινε με ανορθολογικό τρόπο ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών και προσωπικού σε σημαντικές κλινικές.   

Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά σε τόσο λίγο διάστημα, όσο καμιά άλλη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί πολίτες, αριστεροί και μή,  έχουν χρέος να υψώσουν ανάστημα απέναντι στην καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία είναι εδώ να αφουγκραστεί την κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να ανατραπεί ο κατήφορος και να επιστρέψει ο τόπος στον δρόμο της προόδου, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη που θα μειώνει τις ανισότητες.