Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μάριος Κάτσης: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην μονοεδρική της Θεσπρωτίας

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μάριου Κάτση στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η εφημερίδα Πολιτική συνομίλησε με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Θεσπρωτία και εκ νέου υποψήφιο Μάριο Κάτση. Ο Μάριος Κάτσης δηλώνει αισιόδοξος για την μονοεδρική της Θεσπρωτίας, μας μίλησε για τα διλλήματα των πολιτών αλλά και για τον απολογισμό της τετραετίας που πέρασε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπάρχει αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας και σε εσάς προσωπικά; Τι μηνύματα λαμβάνετε για την έκβαση των εκλογών και της έδρας του νομού;

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η έδρα θα έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Θεσπρωτία, και έχω βάσιμους λόγους να το πιστεύω αυτό. Όταν γίναμε μονοεδρική, κάποιοι θεώρησαν χαμένο το παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πλέον όλοι μιλούν για ντέρμπι. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά. Το 32% που μας ψήφισε το 2019 είναι συσπειρωμένο δίπλα μας, ενώ πολλοί δημοκράτες πολίτες, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, συστρατεύονται μαζί μας. Κι αυτό το κάνουν, γιατί δεν αντέχουν άλλο το καθεστώς Μητσοτάκη, που λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, υποτιμά την δημοκρατία και τη νοημοσύνη μας.

Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και βουβή οργή στην Θεσπρωτία. Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το 2019. Όχι μόνο εξαιτίας της ακρίβειας, της φτωχοποίησης, και των χρεών, που είναι κοινά προβλήματα με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και γιατί ο νομός έχασε πολλά και δεν κέρδισε τίποτα την τελευταία τετραετία. Η παρακμή και η μιζέρια δυστυχώς είναι πασιφανείς, και οι ευθύνες θα αποδοθούν στην κάλπη. Αν κάποιοι θεωρούν τους συντοπίτες μας πολίτες χαμηλών προσδοκιών και β’ κατηγορίας είναι πολύ γελασμένοι.

Ποια είναι τα διλλήματα που έχουν οι πολίτες  για τη μονοεδρική Θεσπρωτία; Πιστεύετε ότι σε μια μονοεδρική παίζουν ρόλο τα πρόσωπα ή μόνο οι πολιτικές και τα κόμματα;

Σε μια μονοεδρική παίζουν όλα ρόλο, και οι πολιτικές, και το πρόγραμμα, αλλά και τα πρόσωπα με το αξιακό τους φορτίο και τη συμπεριφορά τους. Οι ικανότητες, η προοπτική του κάθε προσώπου να παίξει κάποιον ρόλο στα τεκτενόμενα της χώρας, αλλά και η κουλτούρα που αποπνέει κάποιος με τα λόγια και τις πράξεις του, θεωρώ ότι επηρεάζουν την κρίση των πολιτών.

Δεν κερδίζονται μονοεδρικές με καταστρεπτική πολιτική και μηδενικό έργο στο νομό, ούτε ισοφαρίζεται η ανικανότητα και η έλλειψη ειδικού βάρους με ρουσφέτια, σβήσιμο κλήσεων, και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται τον παλαιοκομματισμό και την αναξιοκρατία. Θέλουν έναν νέο πολιτικό που δουλεύει με τα εργαλεία της εποχής του, για τις ανάγκες της εποχής του, με εντιμότητα και υπευθυνότητα. Οι πολίτες αναζητούν λύσεις στα προβλήματα τους, και μία καλύτερη προοπτική για το αύριο. Είναι σημαντικό όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της εκπροσώπησης των συμπολιτών του, να εργάζεται με ταπεινότητα και αξιοπρέπεια για το καλό τους. Η δημόσια έκθεση, αργά ή γρήγορα θα φέρει στην επιφάνεια την ψευτιά, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα. Αυτά δεν κρύβονται, όπως άλλωστε δεν κρύφτηκαν και την τετραετία που μας πέρασε.

Η Θεσπρωτία θα εκλέξει βουλευτή από όποιο κόμμα έρθει πρώτο στο νομό, είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες κάλπες, αν αυτές υπάρξουν. Το δίλλημα είναι ψέμα και υποσχέσεις ή αλήθεια και ικανότητα. Είναι δικαιοσύνη ή αδικία. Εντιμότητα ή διαφθορά. Το δίλημμα είναι δημοκρατία και αξιοκρατία, ή παλαιοκομματισμός και ρουσφέτι;

Κ. Κάτση ποιον απολογισμό κάνετε για την τελευταία τετραετία  στη Θεσπρωτία;

Στη Θεσπρωτία η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Έκλεισε το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, για χάρη των ιδιωτικών κολλεγίων των μεγάλων αστικών κέντρων. Οι συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό, και πολιτιστικό επίπεδο ήταν βαρύτατες για την πόλη.

Πούλησε το λιμάνι και δεν έδωσε τη χερσαία ζώνη στην τοπική κοινωνία παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των φορέων του νομού που την απαιτούσαν και παρά τα ψέματα και τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Απέκλεισε την Θεσπρωτία και όλη την Ήπειρο από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 30.5δις ευρώ.

Ας αναρωτηθεί ο κάθε συμπολίτης μας αν υπάρχει έστω ένα έργο που να σχεδίασε και να ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση στο νομό μας για το οποίο να περηφανεύεται. Ούτε ένα! Έταξαν την μαρίνα Ηγουμενίτσας και δεν έκαναν τίποτα. Έταξαν εμπορευματικό κέντρο, και το απένταξαν. Έταξαν νέο Αστυνομικό Μέγαρο στο ημιτελές κτήριο της φοιτητικής εστίας, και χρηματοδότησαν πέντε σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός του δικού μας.

Είναι τέτοια η ανικανότητα τους που δεν μπόρεσαν ούτε τα έργα που βρήκαν έτοιμα να τελειώσουν. Ο νέος δρόμος που αποτελεί την είσοδο της Ηγουμενίτσας από την πλευρά της Νέας Σελεύκειας, θα έπρεπε να έχει τελειώσει και ακόμα ταλαιπωρεί την πόλη. Οι μελέτες για την οδική σύνδεση Μαυρομάτι-Εγνατία, τμήμα της οποίας είναι και ο περιφερειακός της Ηγουμενίτσας αγνοούνται.

Τα έργα στο σχολείο Βούλγαρη στην Παραμυθιά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στο νοσοκομείο Φιλιατών υπολειτουργούν τα νέα μηχανήματα όπως ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος που φέραμε. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την εικόνα ερήμωσης της τοπικής αγοράς με τα δεκάδες λουκέτα, την πτώση τζίρου στα μαγαζιά και τους εργαζόμενους.

Φυσικά έγιναν και μερικά θετικά για κάποιους. Μοιράστηκαν 4 εκ. € απευθείας αναθέσεις από το λιμάνι. Εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά  σε εκλεκτούς του κ. Γιόγιακα, την στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία του κόσμου δεν βγάζει το μήνα.

Κ. Κάτση υπήρξατε με επιλογή Τσίπρα Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θα σας δούμε και Υπουργό αν βγείτε κυβέρνηση;

Αυτή είναι μια μελλοντική συζήτηση. Βασικός μας στόχος είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στη Θεσπρωτία και στη χώρα, ώστε να έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε, και αυτή θα πετύχουμε στις επικείμενες κάλπες. Για να μην αποφύγω όμως το ερώτημα, σας απαντώ, ότι εάν οι συμπολίτες μου με στείλουν στην επόμενη Βουλή, και ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός το επιθυμήσει, μπορεί η Θεσπρωτία να εκπροσωπηθεί ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πολλά χρόνια. Μέχρι σήμερα, κλήθηκα να υπηρετήσω τον ΣΥΡΙΖΑ, και την κοινοβουλευτική του ομάδα, ως Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενός τομέα δηλαδή με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπου οι προκλήσεις, οι δυνατότητες αλλά και οι κίνδυνοι που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι πλέον μπροστά μας. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι, όπως με αφοσίωση και αυταπάρνηση, εργάστηκα ως Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έτσι θα εργαστώ και σε οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης μου αναθέσουν οι πολίτες της Θεσπρωτίας και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.