Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μάριος Κάτσης: Ο αγροτικός κόσμος και η πρωτογενής παραγωγή της Θεσπρωτίας εκπέμπουν SOS – Άρθρο στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ στο τεύχος Οκτωβρίου

Μάριος Κάτσης: Ο αγροτικός κόσμος και η πρωτογενής παραγωγή της Θεσπρωτίας εκπέμπουν SOS

βουλευτησ συριζα – προοδευτικη συμμαχια/τομεαρχησ ψηφιακης διακυβερνησησ

Ο πρωτογενής τομέας στη Θεσπρωτία αποτελούσε ανέκαθεν βασικό άξονα της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας, καθώς και κλάδο στον οποίο απασχολείται μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, είτε κατ’ επάγγελμα είτε περιστασιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι οποιεσδήποτε αρνητικές μεταβολές στην πρωτογενή παραγωγή, να επηρεάζουν άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα ικανού μέρους του πληθυσμού, αλλά και εν γένει την οικονομική κατάσταση του νομού.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι αρνητικές εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους του πρωτογενή τομέα, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, και έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο τους ανθρώπους του χώρου.

Η πανδημία, και η εντελώς ανεπαρκής αντιμετώπιση των συνεπειών της από την κυβέρνηση, ήταν ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που προσέθεσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. 

Ο περιορισμός των εξαγωγών, η έλλειψη εργατικών χεριών, η πτώση των τιμών παραγωγής, το κλειστό τελωνείο στο Μαυρομάτι, αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων και των καρτέλ της αγοράς, ήταν μόνο κάποια από τα χτυπήματα που δέχτηκε συνολικά ο αγροτικός κόσμος της Θεσπρωτίας κατά την περίοδο της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν σήμερα οι εκρηκτικές αυξήσεις στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στο πετρέλαιο, και γενικότερα σε όλα τα απαραίτητα αγροτικά εφόδια, που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Η συσσώρευση χρεών και η έλλειψη ρευστότητας, είναι πλέον η σκληρή πραγματικότητα για την πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου.

Μόνο επικοινωνία

Με ποιόν τρόπο κινήθηκε η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα στη Θεσπρωτία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα συνολικότερα; Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κινήθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίστηκε έως σήμερα. Με την επικοινωνία δηλαδή και μόνο. Υποσχέσεις, βαρύγδουπες δηλώσεις, συσκέψεις επί συσκέψεων των αρμοδίων, αλλά από ουσία μηδέν. Τα παραδείγματα είναι πολλά και φανερώνουν την πλήρη κυβερνητική αδιαφορία για τον αγροτικό κόσμο που ασφυκτιά.     

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού μας, δύο χρόνια τώρα ζητούν απεγνωσμένα μέτρα οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση χωρίς καμία ανταπόκριση. Κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την ακριβή έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αφού ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα γνωστοποιήσαμε σε ανώτατο επίπεδο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και προτείναμε λύσεις.

Ερώτηση στην βουλή

Την προηγούμενη χρονιά καταθέσαμε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσαμε την ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και μέτρα ώστε να στηριχθούν οι τιμές των προϊόντων τους, που είχαν πέσει στο επίπεδο του κόστους παραγωγής, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από αυτό. Ζητήσαμε να τους επιστραφεί το παράβολο των 100 ευρώ που έδωσαν ανά μετακλητό εργάτη γης από τρίτη χώρα, που δεν ήρθε τελικά λόγω του κλειστού τελωνείου στο Μαυρομάτι. Μόλις πρόσφατα καταθέσαμε Αναφορά στη Βουλή ώστε να ενταχθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της περιοχής μας σε πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος, γιατί εφέτος αντιμετωπίζουν εκτεταμένη ακαρπία. Το αρμόδιο Υπουργείο όμως δεν προχώρησε σε κάποια πρωτοβουλία ώστε να στηρίξει δυναμικά τους παραγωγούς. Ακόμα και την τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή για την αυτονόητη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ως ένα μέτρο αναχαίτισης του πρωτοφανούς κύματος αύξησης και του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση την απέρριψε. Αναρωτήθηκε όμως πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, και πως θα αποδώσουν οι καλλιέργειες τους μετά από δύο χρόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό εισόδημα, και τις τιμές των γεωργικών εφοδίων στα ύψη;

Πρωτόγνωρες αυξήσεις στις ζωοτροφές

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Φέραμε το θέμα με Ερώτηση μας στη Βουλή, με την οποία ζητήσαμε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων αλλά και παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο ώστε να δοθεί συνολικότερη λύση, καθώς το πρόβλημα είναι γενικότερο και εκτεταμένο. Ζητήσαμε ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και των ελεγκτικών μηχανισμών, για να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος και γάλακτος που πλήττουν τους παραγωγούς. Αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε την ελάχιστη ρευστότητα στους επαγγελματίες του κλάδου, με τα λάθη, τα μειωμένα ποσά και τους αποκλεισμούς κτηνοτρόφων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στις ιχθυοκαλλιέργειες

Ακόμα και στον πιο εξωστρεφή κλάδο του πρωτογενή τομέα της Θεσπρωτίας, αυτόν της ιχθυοκαλλιέργειας δηλαδή, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πανελλήνιας παραγωγής εκτρεφόμενων ψαριών και απασχολούνται άμεσα 400 εργαζόμενοι, η κυβέρνηση του γύρισε την πλάτη. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες, αφέθηκαν ουσιαστικά μόνες και χωρίς ρευστότητα, στην προσπάθεια τους να τα βγάλουν πέρα με τις δυσμενέστατες συνέπειες της πανδημίας. Ήδη από τον Μάρτιο του 2020 ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαμε ζητήσει με κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή, να ενισχυθούν οικονομικά με έκτακτα μέτρα. Με το ίδιο αίτημα επανήλθαμε και με Ερώτησή μας στις αρχές του 2021. Δυστυχώς όμως τα αρμόδια Υπουργεία, παρά τις εξαγγελίες και το υποκριτικό ενδιαφέρον, φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν διατεθειμένα να δώσουν λύση την ώρα του προβλήματος, αφήνοντας το να εξελιχθεί χωρίς να επέμβουν. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης αποδείχθηκαν για ακόμη μια φορά πολύ αργά, σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτής της Aegean, όπου η κρατική ενίσχυση των 120 εκατομμυρίων ευρώ αποφασίστηκε ακαριαία. 

Άμεσα μέτρα στήριξης

Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα από μια μακρά λίστα, που αποδεικνύουν την πρωτοφανή απάθεια της κυβέρνησης, και την έλλειψη πολιτικής βούλησης που επιδεικνύει μπροστά στα οξύτατα προβλήματα του πρωτογενή τομέα της Θεσπρωτίας. Η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου είναι πλέον προκλητική, και δεν μπορεί να κρυφτεί από ωραία λόγια, κούφιες υποσχέσεις και επικοινωνιακή διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να επέμβει. Ανέλαβε τη διακυβέρνηση μιας χώρας με γεμάτα ταμεία, ενώ λόγω της πανδημίας, είχε, και έχει την ελευθερία από την ΕΕ, να επέμβει όσο δυναμικά θέλει ώστε να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Είναι επιλογή και δική της ευθύνη, ότι μέχρι σήμερα έχει επιλέξει να περιφρονεί επιδεικτικά τους αγρότες και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Αυτή η απαράδεκτη στάση δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Απαιτείται δέσμη άμεσων μέτρων έμπρακτης στήριξης του αγροτικού κόσμου, όπως έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κλάδων που έχουν ανάγκη, παρεμβάσεις ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, στήριξη των τιμών παραγωγής, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου εναντίων των καρτέλ της αγοράς και της χειραγώγησης των τιμών. Δε νοείται οικονομική ανάπτυξη στη Θεσπρωτία, αλλά και γενικότερα στη χώρα, με διαλυμένο πρωτογενή τομέα.