Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μάριος Κάτσης: Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες

Μ. Κάτσης: Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες για να κρατηθεί ζωντανός ο κάμπος της Παραμυθιάς και ο πρωτογενής τομέας. Απαιτείται μόνιμη λύση

Το παρόν στις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου της Παραμυθιάς έδωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας, Θωμά Δημητρίου, καθώς και από κλιμάκιο της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σουλίου, μαζί με τον συντονιστή Ανδρέα Μπάμπα. Ο βουλευτής προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Η κραυγή αγωνίας των παραγωγών του κάμπου της Παραμυθιάς είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού η διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων του τοπικού ΤΟΕΒ βάζει σε άμεσο κίνδυνο την καλλιεργητική περίοδο για 28.000 στρέμματα παραγωγικής γης. Δε φτάνει που οι αγρότες της περιοχής παλεύουν σχεδόν δύο χρόνια τώρα μόνοι τους με νύχια και με δόντια, για να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ακραίας ανόδου του κόστους παραγωγής, πλέον βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ακόμα και της ολοκληρωτικής καταστροφής των καλλιεργειών τους.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο κ. Στάσσης, ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της ΔΕΗ των υπερκερδών, και ένα μόνο από τα δεκάδες γαλάζια golden boys της εταιρείας, να χτίζει βίλα ανάκτορο στη Τζια με το μισθό των 360χιλ.€ το χρόνο, ενώ την ίδια ώρα 3.500 άνθρωποι του μόχθου και της πραγματικής οικονομίας, να παρακαλούν να ρυθμίσουν συνολικό χρέος 1,5 εκ€ για να μην αφανιστούν, και οι αρμόδιοι να τους γυρίζουν την πλάτη.

Η ευθύνη όμως βαραίνει κυρίως την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπου όχι μόνο επέλεξε να ξεπουλήσει τη δημόσια ΔΕΗ, με στόχο να γίνει μπροστάρης στο πάρτι αισχροκέρδειας από τις εταιρείες ενέργειας, αλλά επιπλέον αγνοεί επιδεικτικά τον μεγάλο κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής.

Το πρόβλημα απαιτεί συνολικότερη λύση, όπου θα περιλαμβάνει γενναία ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών με κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων, χαμηλότοκα δάνεια που θα βοηθήσουν τον ΤΟΕΒ στην απρόσκοπτη αποπληρωμή των χρεών, αλλά και προώθηση της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας, ώστε να πέσει το κόστος ενέργειας και να πάρουν ανάσα οι αγρότες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το ανάλογο  χωροταξικό σχέδιο, και όχι άναρχα έργα ΑΠΕ σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μάλιστα.  

Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στέκεται δίπλα στην κοινωνία και όχι απέναντι της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να τα κάνει. Οι μέρες της όμως είναι μετρημένες».