Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Λαογραφικό Μουσείο Καραλή στην Κυψέλη Άρτας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΧΡ.ΚΑΡΑΛΗ-ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑΣ

Εκτός του ότι η Κυψέλη Κεντρικών Τζουμέρκων  είναι ένα από τα μεγάλα Κεφαλοχώρια του Δήμου , συνδυάζοντας όχι μόνον  την άγρια ομορφιά του τόπου με την παρθενικότητα ενός φυσικού περιβάλλοντος όπου σχηματίζονται μικροί αλλά φυσικοί καταρράκτες με τρεχούμενα νερά προερχόμενα από τα ΑΘΑΜΑΝΙΚΑ ΟΡΗ, διαθέτει και πολλά άξιο επισκέψιμα μέρη (εκκλησίες ,μοναστήρι κλπ.) όπως επίσης και πλούσια ιστορία.

Η γενέτειρα των αδερφών Κουτελίδα(καπεταναίων του 1821) και του διάσημου φωτογράφου Κ. Μπαλαφα έχει και ένα από τα καλύτερα κα πληρέστερα Μουσεία ,, για το οποίο οι κάτοικοι της Κυψέλης θα πρέπει να είναι πραγματικά υπερήφανοι καθ’ όσον με τα εκθέματα του ζωντανεύουν μνήμες μιας άλλης εποχής που δεν υπάρχει πια.

Ο 87χρονος σήμερα κύριος ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ,με υποδέχτηκε σπίτι του με ένα πλατύ χαμόγελο ,ευγενέστατος και χαρούμενος. Μου μίλησε με ξεχωριστό πάθος  και καμάρι για το μουσείο που δημιούργησε ο ίδιος με τέτοιο τρόπο που μου θύμισε έναν πατέρα που μιλούσε για ένα από τα παιδιά του που διέπρεπαν επαγγελματικά ανά το Πανελλήνιο.

Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις άρχισε πριν πολλά- πολλά χρόνια να συλλεγεί παλαιά αντικείμενα των προγόνων του με αποτέλεσμα το 1970 ,έχοντας στην κατοχή του έναν αξιόλογο αριθμό αντικειμένων και μην έχοντας χωρο που να τα εκθέσει, να χρησιμοποιήσει το οικογενειακό καφενείο του ( Χτισμένο από τον πατέρα του το 1928) σαν καφενείο/εκθετήριο .

Εκεί οι θαμώνες απολάμβαναν τον καφέ τους θαυμάζοντας ταυτόχρονα την περίφημη συλλογή .Αλλά και λόγω της ακαταλληλότητας  του  περιβάλλοντος  για τέτοια εκθέματα και τον αριθμό  τους  το 1997 η συλλογή εντάχτηκε στο κοινοτικό πρόγραμμα LEADER II με διαχειριστή την ΕΤΑΝΑΜ. Το μικρό καφενεδάκι με προσθήκες και επισκευές μετατράπηκε στο σημερινό Μουσείο.

Εκεί θα βρείτε αντικείμενα που αφορούν την ποιμενική ζωή του τόπου, όπλα από την επανάσταση του 1821, εργαλεία όλων των επαγγελμάτων, φορεσιές, κεντήματα ,υφαντά  κλπ. Θα θαυμάσετε τον παλιό αργαλειό της γιαγιάς διπλά από μια πιο σύγχρονη ραπτομηχανή, ένα παλαιό χειροκίνητο γραμμόφωνο πλάι σε ένα νεότερής εποχής κασετόφωνο και θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τα 1000+ εκθέματα του Μουσείου που χρονολογικά καλύπτουν τους 3 τελευταίους αιώνες.

Μια τέτοια συλλογή βέβαια κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να φιλοξενείται σε μεγαλύτερο χώρο γιατί αυξάνεται συνεχώς και η χωρητικότητα του αρχίζει να στενεύει. Αξίζει όμως να επισκεφτείτε τον χώρο και να ζήσετε μια εμπειρία ζωντανής ιστορίας να ξεδιπλώνεται μπροστά στα ματιά σας  και  με ξεναγό τον ίδιο τον κύριο Παντελή ( ο οποίος με ξενάγησε στο Μουσείο εξηγώντας μου την χρήση του κάθε αντικειμένου).

Εκεί ο καθένας από εμάς ξαναβρίσκει τον πολιτισμό και τις ρίζες του και οι νεότεροι μαθαίνουν πράγματα που δεν γνωρίζουν και δεν έχουν ζήσει καν .Το Μουσείο συνίσταται ανεπιφύλακτα σε όλους όσους θέλουν να συνδεθούν με τον πολιτισμό στον οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και σκοπός του άρθρου αυτού είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό σε όλους και πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους( μεμονωμένα άτομα, γκρουπ, σχολεία ,τουρίστες κλπ.)

Το Μουσείο λειτουργεί κάθε μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την οικογένεια Καραλη (τηλ 26850 71390)

ΚΕΙΜΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ