Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Λαογραφικό μουσείο Ανεμορράχης Κεντρικών Τζουμέρκων

C:\Users\user\Desktop\moyseio anemor\DSC_0008.JPG

Σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από την Άρτα , στο ημιορεινό χωριό των Κεντρικών Τζουμέρκων , την Ανεμορράχη ,άγνωστο για τους περισσοτέρους, υπάρχει ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο.

Η αδελφότητα Ανεμορραχιωτων με έδρα την Αθήνα, κατάφερε να υλοποιήσει μια ιδέα πολλών ετών ,αναζητώντας στέγη για την ίδρυση και την τοποθέτηση των αντικειμένων τα οποία συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν  από τον τότε πρόεδρο της αδελφότητας κύριο Νικόλαο Καραμπάλη και τους κατοίκους του χωριού.

Μια παλιά αίθουσα του σχολείου, που παλαιότερα και ενώ ήταν εν λειτουργία το σχολείο χρησιμοποιείτο ως αίθουσα σχολικού συσσιτίου, παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτής της δημιουργίας.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007, πήρε σάρκα και οστά με τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου της Ανεμορραχης τον Δεκαπενταύγουστο του 2012.

Σε ένα μικρό αλλά άριστα διαμορφωμένο χώρο, στεγάζονται αντικείμενα του παρελθόντος, αντικείμενα με ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά προς του νεότερους, οι οποίοι ούτε καν γνωρίζουν πόσο δύσκολη ήταν η ζωή εκείνη την εποχή και τι μέσα  χρησιμοποιούσαν οι προγονοί τους για να επιζήσουν και να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Η κάθε γωνιά του Μουσείου έχει δημιουργηθεί με εκθέματα που χωρίζονται ανά κατηγορίες (Εθνική και πολεμική γωνιά,  γωνιά οικιακής χρήσεως, σχολική γωνιά, αγροτική γωνιά, φωτογραφίες  κλπ. ).

Μέσα από τα εκθέματα, ζωντανεύουν εικόνες του παρελθόντος που αξίζει κανείς να βιώσει.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό το Λαογραφικό Μουσείο της Ανεμορράχης και να προστεθεί στην λίστα  με τα άλλα Μουσεία των Κεντρικών Τζουμέρκων ως πόλος έλξης, να ανοίξει τις πόρτες του όχι μόνο σε όσους κατοικούν στο χωριό αλλά και στους επισκέπτες των Τζουμέρκων και να προσθέσει ένα έστω μικρό λιθαράκι στην κληρονομιά αυτού του τόπου.

Το Μουσείο λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου κατόπιν συνεννοήσεως με τον κύριο Νικόλαο Καράμπαλη τηλ  6944208048 και την κυρία Ιωάννα Σκαλτσογιάννη τηλ 698 0855810

Κείμενο – Φωτογραφίες: ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ