Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Λαογραφικό μουσείο Αθαμανίου

Αθαμανιο ή Λειψιστα  όπως ήταν γνωστό έως το 1950 που του δόθηκε η τελική του ονομασία.

Το Αθαμανιο ανήκε στον  Δήμο Αθαμανιας με έδρα το Βουργαρελι  ως το 2010 που επιβλήθηκε ο ‘’Καλλικράτης’’ και εντάχθηκε στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων αποτελώντας   ένα   από τα Κεφαλοχώρια του .

Πολυπληθές, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο ,με βουνοπλαγιές από ελάτινα δάση , γάργαρα κρυστάλλινα νερά ,γεφύρια και με χιλιάδες μοναδικές εικόνες που μένουν έντονα χαραγμένες στην μνήμη όσων επισκέπτονται αυτό το χωριό.

Αξιοθέατα πολλά όπως προαναφέραμε και ποικίλα ( βρύσες, γεφύρια, νερόμυλους, Ιερούς Ναούς )αλλά εμείς θα σταθούμε στο παλαιό δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Αγίας Κυριακής όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο του Αθαμανιου.

Με έτος ιδρύσεως το 1950 και μετα από 38 έτη λειτουργίας του ,το Δημοτικό σχολείο έκλεισε λόγω έλλειψης μαθητών το 1988 (Οι λιγοστοί εναπομείναντες μαθητές του ,προωθήθηκαν σε άλλο σχολείο)και εγκαταλείφθηκε ως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως μια ιδέα άρχισε να δημιουργείται σε ορισμένους ότι το κτήριο έπρεπε να αξιοποιηθεί. Έτσι κάτω από πρωτοβουλίες ,προσπάθειες και ενέργειες του Εκπολιτιστικού συλλόγου «Ο ΑΘΑΜΑΣ» το κτίριο παραχωρήθηκε και επισκευάστηκε πλήρως.

Με εγκαίνια στις 13/3/2013 το Λαογραφικό Μουσείο έπαψε πλέον να ναι μόνο ένα όνειρο κι έγινε πραγματικότητα. Σε έναν ιδανικό χώρο ,με μια υπέροχη θεά είναι πλέον ένα κόσμημα του χωριού.
C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\λήψηΜΕΓΚΑΙΝΑ.JPG

Εκεί διασώζονται αντικείμενα μιας άλλης , άγνωστης στους περισσότερους από εμάς εποχής.

Μνημεία του πολιτισμού  αποκαλώ εγώ τα Μουσεία και σίγουρα του Αθαμανιου είναι ένα από αυτά .

Με ειδικό ευρετήριο, ανάλογη θέση για το κάθε αντικείμενο ,αναγραφόμενα χαρακτηριστικά στοιχεία όχι μονό του εκθέματος αλλά και του ιδιοκτήτη μας παρουσιάζει οικιακά σκεύη, εργαλεία (κτηνοτροφίας ,ξυλουργίας, σιδηρουργίας, οργώματος),τοπικές ενδυμασίες ,σπάνια βιβλία, υφαντά ,έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα που πολλοί από τους Αθαμανιωτες προσέφεραν  απλόχερα για την δημιουργία του Μουσείου.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\10.jpg
C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\images-mouseia-laografiko_04-366x278.jpg

Μια ακόμη πολιτιστική κληρονομιά για όλους εμάς που κατοικούμε στα Κεντρικά Τζουμέρκα και ένας πόλος έλξης  ,άξιος  επισκέψεως για όλους όσους ενδιαφέρονται για να μάθουν  και να δουν από κοντά την εποχή και τον τρόπο επιβίωσης των προγονών μας.

Το Μουσείο μπορεί κανείς να επισκεφτεί κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την έφορο του Μουσείου κυρία Βασιλεία Αλυμαρα στο 2685022172 η 6946472677

ΚΕΙΜΕΝΑ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ