Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Κεντρικά Τζουμέρκα: Λαογραφικές Ρίζες Πέτρου Χαχούλη

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΧΟΥΛΗ

          ΓΡΑΙΚΙΚΟ

Στο ωοειδές σχήματος βουνό της Τζούμας, στους πρόποδες των Τζουμέρκων, συναντάμε τα δυο χωριά που φιλοξενούνται στην αγκαλιά του βουνού, το Γραικικού και τα Κουκούλια.

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το Γραικικό το οποίο ανήκει κι αυτό στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, βρίσκεται σε ενα υψόμετρο 650 μέτρων και αποτελείται από 6 οικισμούς-

Άνω Γραίκικο, Κάτω Γραίκικο, Γουριανά, Γραβιά, Ρωμανός και Σέλι.

Όλοι οι οικισμοί του είναι υπέροχοι, ξεχωριστοί και ειδυλλιακοί με απέραντα δάση που και ο πιο απαιτητικός πεζοπόρος θα αισθανθεί δέος και ευχαρίστησή περπατώντας τα και ανακαλύπτοντας μόνος του τις μαγευτικές εικόνες του τόπου.

Στο Γραίκικο (Άνω), που μπορεί να είναι σχετικά μικρό χωριό, αλλά την πλακόστρωτη πλατεία του  με τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και τις πέτρινες βρύσες του με τα γάργαρα κρυστάλλινα νερά του είναι κάτι που πρέπει να δείτε.

Μην αμελήσετε όμως να κάνετε μια βόλτα και στους άλλους οικισμούς για να δείτε από κοντά 

-Αν είστε λάτρεις των αρχαίων  ευρημάτων, οι αρχαίοι τάφοι και η αρχαία ακρόπολη μεταξύ Γουριανών και Ρωμανού είναι μια καλή πρόταση.

-Για Λάτρεις Θρησκευτικών & Ιστορικών μνημείων προτείνω Το Μοναστήρι της Χρυσό Σπηλιωτισσας (1660)με ενδιαφέρουσα Ιστορική παράδοση και αξία  (ιστορικά διατηρητέο μνημείο), την Ιερά Μονή Αγ.  Χριστοφόρου και τον νερόμυλο Γουριανών με την ιστορική αρχιτεκτονική του (ιστορικά διατηρητέο μνημείο)

Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας συστήσουμε και να σας γνωρίσουμε κάτι ξεχωριστό και πρωτοπόρο στον οικισμό Γραβιά.

Εδώ θα βρείτε το πατρικό σπίτι ενός ανθρώπου, που με όραμα και ανάμεικτα,  όπως ο ίδιος λέει, συναισθήματα άρχισε να κάνει πράξη τα όνειρά του, συλλέγοντας αντικείμενα της οικογενείας του για πολλά χρόνια .

Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων όπου ο επισκέπτης αναβιώνει το παρελθόν ζώντας την παράδοση, σε ένα έργο αφιερωμένο στον πατέρα του,  ο δικηγόρος στο επάγγελμα κύριος Φώτης Χαχούλης δημιούργησε ένα κόσμημα για την ευρύτερη  περιοχή του Γραικικού, ένα υπαίθριο Λαογραφικό μουσείο και όχι μόνο!!

Τεράστια προσωπική εργασία από μέρους του και παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματος του, στον εναπομείναντα περίσσιο χρόνο του σχεδιάζει την παραμικρή λεπτομέρεια του ονείρου του. Συλλέγει τα κομμάτια της προσωπικής συλλογής του πατέρα του,  ο οποίος ήταν πελεκητής και κτίστης πέτρας,  κατά ενότητες (εργαλεία, αντικείμενα αγροτικής και οικογενειακής ζωής κλπ) Όλα μιας παλαιότερης εποχής που οι νεότεροι δεν έζησαν και οι παλαιότεροι αναπολούν με νοσταλγία.

Έτσι μετα από 100 χρόνια από την γέννηση του πατέρα του και αφιερωμένο βέβαια στον πατέρα του, τον Αύγουστο του 2013 εγκαινιάζει αυτόν τον παράδεισο παραδοσιακού και λαϊκού μας πολιτισμού.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΙΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΧΟΥΛΗ

Εδώ σας περιμένουν 34 περίπου θεματικές ενότητες, πλήρως ενημερωμένες με επιγραφές,  ονομασίες και αναλυτικές πληροφορίες χρήσεων, με ένα πλάνο/χάρτη, κατατοπιστικότατο ως το τι θα δείτε ακολουθώντας τον.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικές ώστε να σας δώσουμε μια  ελάχιστη ιδέα ως το τι πρόκειται να δείτε μεταξύ άλλων

-Το υπέροχο πέτρινο σπίτι του ιδρυτή, το οποίο ήτο και το πατρικό του.

-Το Μνημείο του Τζουμερκιωτη Μάστορα ( είδη για το κτίσιμο πέτρας, τζάκι, πέτρινοι σταυροί κλπ.)

-Αχυρώνας  (εσωτερικά ) ( καζάνι για ρακί ,σύνεργα τσίπουρου)

-Αχυρώνας (εξωτερικός) (στέγαστρο, σκάρος κλπ.)

-Λαογραφική συλλογή επαγγελμάτων και αντικειμένων

-Μαγειρείο (Γωνιά- μπουχαρη κλπ)

-Πλυσταριό (καζάνι , κόπανος κλπ)\

Και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ενότητες βέβαια σε σχέση με το φυτικό βασίλειο, διάφορες διαδρομές, παρατηρητήριο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα

Αν λοιπόν θέλετε να περάσετε μια υπέροχη ημέρα πραγματοποιώντας μια μικρή εκδρομή ,με ενδιαφέρον και περιεχόμενο δεν έχετε παρα να  επισκεφτείτε τις Λαογραφικές Ρίζες Πέτρου Χαχούλη

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω προσωπικά τον Κύριο Φώτη Χαχούλη για όλες τις πληροφορίες που μου έδωσε σχετικά με τις Λαογραφικές Ρίζες.

Για ώρες και ημέρες επισκέψεως στις Λαογραφικές Ρίζες Πέτρου Χαχούλη ή  επιπλέον πληροφορίες, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με τον Κύριο Φώτη Χαχούλη στο 6974405074.

Κείμενα Φωτογραφίες

Κάθλυν Κραιτον Τριάντου

Μέλος Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου 

Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων