Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Κακουργηματική δίωξη κατά 13 ατόμων για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η οικονομική εισαγγελία έδωσε παραγγελία για άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος 13 ατόμων εκ των οποίων οι 9 της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπρόσωπων εταιρειών και ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

Η έρευνα κράτησε σχεδόν 10 έτη σε μία δαιδαλώδη υπόθεση όπου οι 3 εισαγγελείς ήρθαν αντιμέτωποι με μια χαώδη κατάσταση με πολλά έγγραφα να έχουν χαθεί. Το αποδεικτικό υλικό που αξιολόγησαν οι εισαγγελείς καταλαμβάνει ένα δωμάτιο όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η δίωξη είναι για 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών καθώς και της Μητρόπολης που διοικεί ο παραπάνω Μητροπολίτης. Αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. Κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πρώτη υπόθεση αφορά επιχορηγήσεις σε μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ χωρίς να προβλέπεται από τον κανονισμό του ΚΚΕΛΠΝΟ η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς.

Η δεύτερη περίπτωση είναι σύμβαση με εκτυπωτική εταιρεία για εκτύπωση 1,5 εκ φυλλαδίων για την νέα γρίπη και την διανομή τους σε γήπεδα. Μόνο που στα γήπεδα που έγινε η διανομή ήταν 126073 φίλαθλοι. Τα υπόλοιπα φυλλάδια δεν βρέθηκαν πουθενά.

Η επόμενη υπόθεση είναι η καταβολή 232.050 ευρώ σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού και τελικά κυκλοφόρησε μόνο ένα τεύχος που κόστισε 180.240 ευρώ ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Και η τελευταία υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, αν και δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος αυτής ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις συνεχίζεται η έρευνα και για άλλες υποθέσεις όπως η καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο καθώς και η συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες προς προβολή των δράσεών του.