Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Κάτσης: Τα γαλάζια παιδιά είναι παντού, και αυτό δεν κρύβεται

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομματισμό και αναξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε λέγοντας ότι κάθε προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ διαψεύσθηκε πανηγυρικά. «Που είναι οι πολλές και καλύτερες δουλειές; Που είναι το επιτελικό κράτος; Που είναι η αριστεία που την είχατε κάνει σημαία; Πάνε αυτά ξεχάστηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια στηλίτευσε τη δημιουργία του επιτελικού κράτους, του υπερσυγκεντρωτικού Μητσοτακικού κράτους δηλαδή, όπου όλα εκκινούν και καταλήγουν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Από τα πιο μεγάλα, μέχρι τα πιο μικρά.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, απευθυνόμενος στα βουλευτικά έδρανα τόνισε, «πρώτος στόχος του επιτελικού κράτους ήταν να αλώσει τη δημόσια διοίκηση, με τοποθετήσεις διευθυντών εκτός ΑΣΕΠ και ιδιωτών μετακλητών σε θέσεις πάγιας διοικητικής ιεραρχίας», ενώ στη συνέχεια έφερε μια σειρά από παραδείγματα όπως, τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, τη στελέχωση της τότε Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από τον κ. Χαρδαλιά, με πρόσληψη 28 μετακλητών, την πρόσληψη μετακλητού προϊσταμένου για τη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας και την τοποθέτηση του υπεύθυνου του γραφείου τύπου της ΝΔ επί Μητσοτάκη κ. Ζούλα, στη διοίκηση της Δημόσιας ΕΡΤ.

Σχετικά με το τελευταίο γεγονός, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι, «δεν είναι τυχαίο που διεθνή μέσα όπως το Euroactiv ,τo Politico, και μόλις χθες η γαλλική Liberation σας κρέμασε στα μανταλάκια για το καθεστώς ανελευθερίας του τύπου, από όταν εκλεχτήκατε κυβέρνηση».

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνέχισε λέγοντας πως «δεύτερος στόχος του επιτελικού κράτους, ήταν να χρησιμοποιήσετε τις ανώνυμες εταιρείες και τους φορείς του Δημοσίου ως κομματικά μαγαζάκια, ώστε από τη μία να βολέψετε τα δικά σας παιδιά, κι από την άλλη να ελέγξετε απόλυτα το management και τις αποφάσεις τους, ώστε αυτές να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών σας φίλων».

Στη συνέχεια ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα  golden boys του ΕΦΚΑ, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΚτΠ, του ΕΔΥΤΕ και των ΕΛΤΑ, όπου παρά τη δήθεν αναβάθμιση με χρυσοπληρωμένους «αρίστους», οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά απαξιώθηκαν περαιτέρω.  

«Τα γαλάζια παιδιά είναι παντού, και αυτό δεν κρύβεται. Πώς να μην δει π.χ. ένας Θεσπρωτός ότι στη διοίκηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έχει μπει ένας άνθρωπος χωρίς καν να έχει το προβλεπόμενο πτυχίο, όπου βασικό προσόν της επιλογής του, ήταν ότι ανήκε ως στέλεχος στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.  

Ως προς την αιτία της δημιουργίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι αυτή είναι μόνο μία, «η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Το Μέγαρο Μαξίμου ή Μαξίμου ΑΕ όπως έλεγε η αείμνηστη κ. Γεννηματά το μόνο που κάνει είναι να επιλέγει το πώς, το πού και το πότε θα μοιραστούν τα χρήματα των δημοσίων ταμείων. Αυτό πλέον είναι πασιφανές και αποτυπώνεται στο ρεκόρ των 6,7 δις των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών». Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο Μάριος Κάτσης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει άμεσα, ώστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της διαφάνειας, του σεβασμού του δημοσίου χρήματος και της διαχειριστικής επάρκειας. «Δεν μας αξίζει ένα κράτος και ένα δημόσιο σαν μια μεταμοντέρνα εκδοχή του κράτους της ΕΡΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.