Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Σεμίνα Νάνη από τον Ξηρόλοφο στην κορυφή του όρους Elbrus

Στις 15 Αυγούστου του 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Ελληνική αποστολή η οποία κατάφερε να κατακτήσει από τη Βόρεια διαδρομή,  το όρος Elbrus, το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το υψηλότερο σημείο της Ευρώπης στα 5.642 μ.  Το όρος Elbrus είναι ένα κοιμώμενο ηφαίστειο που βρίσκεται μόλις 12km πριν το γεωγραφικό όριο με την Ασία, ενώ ταυτοχρόνως περιλαμβάνεται στο γνωστό «Seven Summits» που αποτελείται από αναβάσεις στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων της γης.

            Στην παρούσα αποστολή έλαβαν μέρος 7 ορειβάτες, οι οποίοι στελεχώνουν τον Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής (6 άνδρες και 1 γυναίκα). Η Σεμίνα Νάνη με καταγωγή από το Ξηρόλοφο Παραμυθιάς Θεσπρωτίας αποτέλεσε τη μοναδική γυναικεία συμμετοχή στην αποστολή και εν συνεχεία την 1η Ελληνίδα που κατάφερε να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης από τη Βόρεια διαδρομή. Η Σεμίνα Νάνη, όπως η ίδια δηλώνει επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους Χορηγούς της κ. ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΚΑ – «ΤΟΚΑΣ Μ.Ι.Κ.Ε & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», «FRUTAS» και τον κ. ΧΡΗΣΤΟ ΤΖΑΚΟ – «ΞΥΛΕΙΑ, ΜΟΝΩΤΙΚΑ, ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» για την πολύτιμη υποστήριξή τους σ’ όλο αυτό το εγχείρημα.

            Η ανάβαση στο όρος Elbrus απαιτούσε πολύ καλή φυσική κατάσταση, καθώς έπρεπε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να κουβαλούν σακίδια άνω των 20 κιλών, συμπεριλαμβανομένου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, της τροφής και των σκηνών. Η διαβίωση κατά τη διάρκεια παραμονής στο βουνό έγινε απολύτως αυτόνομα, ενώ ταυτοχρόνως απαιτούνταν πολύ μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα κατά τη διάσχιση του παγετώνα. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η συγκέντρωση του οξυγόνου σε μεγάλο υψόμετρο είναι λιγότερη από το κανονικό, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα της ανάβασης. Ωστόσο, η παρούσα αποστολή στις 15 Αυγούστου του 2019 ξεκίνησε την τελική  της ανάβαση στις 12:30 πμ. και κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης στις 6:00 π.μ.  

Παρακάτω παρατίθεται  το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της αποστολής:

Χρονοδιάγραμμα της αποστολής
10η Αυγούστου Άφιξη στη Ρωσία και διανυκτέρευση στους πρόποδες του Όρους στα 2,500 μ.
11η Αυγούστου Ανάβαση και διανυκτέρευση στα 3,600 μ.
12η Αυγούστου Ανάβαση στα 4,200 μ.- Επιστροφή και διανυκτέρευση στα 3,600 μ
13η Αυγούστου Ανάβαση και διανυκτέρευση στα 4,559 μ. Lenz Rocks
14η Αυγούστου Ανάβαση στα 5,000 μ.- Επιστροφή και διανυκτέρευση στα 4,559 μ. Lenz Rocks
15η Αυγούστου Ημέρα κατάκτησης της κορυφής – Ανάβαση στα 5,642 μ., Κατάβαση και επιστροφή στα 2,500 μ.