Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Παναγιά στο Χάλασμα από ψηλά (βίντεο)

Η Παναγία “Χάλασμα” βρίσκεται στην θέση αεροδρόμιο, στον δήμο Σουλίου, και είναι από τα αγαπημένα εκκλησάκια στους κατοίκους της περιοχής.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το εκκλησάκι σε μια εντυπωσιακή βιντεοσκόπηση από ψηλά.

Το βίντεο είναι του Tassos Stavrou και βρίσκεται αναρτημένο στο κανάλι του DroneworX TS στο YouTube. Το periodikostep.gr ευχαριστεί τον δημιουργό για την άδεια του να το δημοσιεύσουμε.

Λίγα λόγια για το εκκλησάκι από κείμενο του Μάριου Μπίκα το οποίο έχει δημοσιευθεί στο periodikostep.gr . Όλο το αφιέρωμα μπορείτε να το διαβάσετε

ΕΔΩ το Α΄ μέρος

ΕΔΩ το Β΄μέρος

….Η Παναγία « Χάλασμα», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους καθηγητές Γ.Α. Σωτηρίου και Δ. Ευαγγελίδη, κτίστηκε στο τέλος του 6ου με αρχές του 7ου αιώνα, (στο τέλος του 500 ή αρχές του 600 μ. Χ.), ενώ κατά τον αρχαιολόγο Γεώργιο Ρίγηνο  τον 5ον  ή 6ον αιώνα, δηλαδή 100 χρόνια παλιότερα. Η καταστροφή της,  μάλλον συνέβηκε το 1500 μ. Χ., όταν οι Θεσπρωτοί αμύνονταν εναντίον των Τούρκων των Ιωαννίνων που προσπαθούσαν να καταλάβουν τα παράλια του Ιονίου, που κατείχαν οι Ενετοί.  Η μη ανοικοδόμησή της οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι, μετά την επικράτησή τους σ’ όλη τη Θεσπρωτία, δεν επέτρεπαν στους Χριστιανούς την  ανοικοδόμηση ή την ανέγερση ναών.

Από την εποχή της καταστροφής της, η τρίκογχη βασιλική παρέμεινε ερείπιο, παίρνοντας το όνομα « Χάλασμα ». Πριν από την   απελευθέρωση της Παραμυθιάς 23.02.1913, οι Βελλιανίτες την ονόμασαν « Παναγία Χάλασμα »….